Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2016 12:00 | Správy | Domáce správy

Najlepší kamaráti Ondrej († 35) a Ján († 40): Spolu zdolávali hory, spolu v nich aj zahynuli!

Mala to byť oslava záveru roka v milovaných horách! Bol deň pred Silvestrom a najlepší kamaráti Ondrej († 35 ) a Ján († 40) z Liptovského Hrádku si za cieľ vybrali impozantný kopec vo Vysokých Tatrách - Žltú stenu.

Počasie bolo ideálne - svietilo slnko a primŕzalo, takže skala dobre držala. Ondrej a Ján vedeli, že to je najlepší čas na výstup. Netušili však, že sa z túry už nevrátia. Vášeň, ktorá ich spájala od detstva, ich už navždy spája aj po smrti. Tú našli v Tatrách podobne ako ďalších 9 obetí posledných dní.

Žltá skala! Sen každého horolezca. Inak to nebolo ani v prípade amatérskych, no skúsených horolezcov Ondreja Makara († 35) a Jána Žiarana(† 40). Splniť sa ho rozhodli deň pred Silvestrom. Nebol to ich prvý spoločný výstup, dvaja najlepší kamaráti totiž spolu preliezli celé Alpy, Francúzsko či Švajčiarsko. Hory bola ich vášeň a liezli po nich už ako deti.

V osudný deň im prialo aj počasie. Výbavu napriek tomu nepodcenili: mali čakany aj mačky a boli na seba voľne naviazaní. Do cieľa postupovali spolu, tak ako už boli veľakrát zvyknutí. Sen sa im napokon podarilo splniť a dosiahli svoj cieľ. Osud im však radosť na dlho nedožičil. Tragický okamih prišiel, keď zostupovali dolu, plní eufórie, šťastia a radosti, že na záver roka pokorili zradný ihlan. Na primrznutom suťovom kuželi dostal pravdepodobne jeden z nich šmyk, a keďže boli spolu zviazaní, rútili sa dolu 200 metrov obaja. Hory, ktoré spoločne zdolávali, tentoraz zdolali ich a vášniví horolezci zomreli na mieste, ktoré milovali.

Otvoriť galériu
Výčitky otca

So smrťou milovaného syna sa nevie vyrovnať Ondrejov otec. „Nikdy sa s tým nezmierim! Do smrti! Aj ja som liezol a vyčítam si to,“ povedal utrápený otec. „Ondrej našiel môj horolezecký výstroj v pivnici, keď mal 17 rokov!Keby som ho zničil, teraz by som mal syna,“ plače za svojím milovaným najstarším synom stredoškolský profesor na dôchodku. Aj on celý život zasvätil bádaniu lesov, prednášal na lesníckej škole, bol horolezcom a precestoval svet. A práve hory, ktoré tak veľmi miloval mu vzali to najcenejšie čo mal - syna. Po Ondrejovi zostali dvojročné dvojčatá Adelka a Alicka „Deti stratili takého dobrého otca, bol lepší človek ako ja, všetci ho mali radi,“ hovorí Ondrej, ktorý svojho potomka pochoval už uplynulú sobotu. Pohreb druhého kamaráta Jána chystá rodina a horolezci v Banskej Bystrici na utorok. Aj on po sebe zanechal jedno dieťa.

Aj najmenšia chybička sa vypomstí

Horský záchranár Richard Zapriháč

Tragické pády! Tatry len za štyri dni pochovali až jedenásť ľudí. Nešlo pritom o bežných turistov alebo lyžiarov, ale o skúsených horolezcov či skialpinistov. Podľa horského záchranára Richarda Zapriháča za väčšinou pádov z posledných dní nebol zlý výstroj či to, že by sa vybrali na trasy, kde nemali čo robiť. „Išlo o nešťastné chybičky, chvíľkovú nepozornosť, pošmyknutie v menej náročnom teréne. Nedá sa povedať, že preceňovali svoje schopnosti.“ Pod toľko tragických pádov sa určite podľa neho podpísala aj tohtoročná zima.

„Takmer nie je sneh, všade, kde sa sneh vyskytuje, je pretopený a následne zľadovatený. Pohyb bez mačiek nie je možný. Nedostatok snehu v kombinácii s odokrytými skalami nedáva pri páde človeku šancu. Všade len tvrdý ľad. Aj najmenšia chybička sa vypomstí.“ Čo by poradil všetkým, ktorí sa vyberú do našich veľhôr? „Ťažko radiť, azda len toľko, že si radšej vybrať o pár stupňov jednoduchší terén a všetok potrebný výstroj mať so sebou nielen zbalený v batohu, ale ho aj správne použiť,“ dodal Zapriháč.

11 tragických úmrtí

30. 12. 2015

Západné Tatry - 1 mŕtvy

Roman († 31) bol na výlete v západnej strane Tatier spolu s ďalšími tromi horolezcami zo Šale. Záver roka chceli osláviť túrou. Nešťastne zakopol a zrútil sa do doliny Parichvosta.

Malá Studená dolina - 1 mŕtvy

Otec jednoročného dievčatka Ján († 34)z Bratislavy sa vybral na túru na Javorový štít spolu s kamarátom. Strmý pád do Rovienkovej doliny nemal šancu prežiť.

Prostredný hrot - 2 mŕtvi

Dvojica horolezcov liezla na Žltú stenu. Vypomstilo sa im mrznutie. Pri zostupe do ľahšieho terénu spadli z výšky 200 metrov a narazili o skaly. 

Belianske Tatry - 1 mŕtvy

Turista († 26)z Dunajskej Stredy sa na túru vybral sám, po zotmení sa však nevrátil. Jeho telo objavili až vo štvrtok ráno na konci žľabu pod Ždiarskou vidlou.

Poľské obete - 3 mŕtvi

V predposledný deň v roku našli na poľskej strane Tatier mŕtvu tehotnú turistku († 24). Následkom pádu zomrela aj ďalšia turistka († 27), rovnako ako deň predtým ďalší turista.

2.1.2016

Rysy - 1 mŕtvy

Jozef († 50) zo Šale nepatril k profesionálnym horolezcom, hory však dobre poznal a na túry chodil dobre vystrojený. Sobotňajší výstup na Rysy sa mu však stal osudným.  Padol smerom ku Czarnemu Stawu na poľskej strane Tatier. Len pred mesiacom oslavil svoju 50-ku. Na sobotnú túru šiel Jozef so svojím ďalším kamarátom Gustávom. Jeho meno vraj ešte stihol Jozef pri páde zakričať.

Otvoriť galériu
Jozef († 50).
Zdroj: archív om
Salatínov - 1 mŕtvy

Túra skialpinistu Štefana (†22) z Tvrdošína na druhý deň v roku skončila smrteľným pádom v centrálnom žľabe Salatínov v Západných Tatrách.
Záchranárov zalarmoval otec vo vešerných hodinách po tom, ako sa syn z turistiky nevracal a nebral mobilný telefón.

3.1.2016

Predná Bašta - 1 mŕtvy

V nedeľu poobede sa traja horolezci vracali z túry. Jeden z nich - Maroš († 23 ) z Košíc sa však pošmykol na ľade v kombinácii s tvrdým snehom a pád z 200 metrov z Prednej Bašty smerom do Mlynickej doliny neprežil. Pomoc potrebovali aj ďalší muž z trojice, ktorý po páde svojho kolegu uviazol v mieste jeho pošmyknutia. Má 19 rokov a leží na pozorovaní v nemocnici. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN
Černák vyhlásil, že je pripravený na život vonku a chcel by ho dožiť plnohodnotne.
Foto
Obmäkčí Černák súd príbehom o mame, charite a náprave? Opúšťal sa takmer pol hodiny: Čo ho má dostať na slobodu!
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Nehoda pri bratislavských Vajnoroch.
Havária pri Vajnoroch: Vodič sa s autom prevrátil! Pozor, môže za to BEŽNÁ vec
Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Zvláštny prenájom techniky v Košickom kraji: Polícia začala trestné stíhanie