Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2015 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Kauza krádeží v Národnom onkologickom ústave: Kto zarábal na kšeftoch s liekmi na rakovinu?!

Lietali v tom obrovské peniaze! Škandál v renomovanom Národnom onkologickom ústave, kam prichádzajú denne zvádzať boj s najzákernejšou chorobou stovky pacientov, naberá na obrátkach. 

Boli ste vy alebo niekto z vašich príbuzných za posledný rok liečení chemoterapiou v Národnom onkologickom ústave v Bratislave? Máte podozrenie, že vám nebola podaná správna liečba? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk

Polícia obvinila z krádeže liekov na chemoterapiu celkovo deväť ľudí. Väčšina z nich pracovala v nemocnici, dve ženy pre distribučnú spoločnosť. Nový Čas pátral po pozadí tejto firmy, ktorej pracovníčky Neli a Alice podľa polície kupovali kradnuté lieky. Lekárka, ktorá spoločnosť vlastní, má zaujímavú minulosť. Polícia podľa našich informácií preveruje, či lieky z krádeže neskončili v zahraničí. Odborníci na zdravotníctvo totiž tvrdia, že na Slovensku je veľký problém s reexportom liekov do zahraničia, pretože naše ceny sú oveľa nižšie ako v cudzine.

„Je teda ekonomicky výhodné ten liek kúpiť na Slovensku a predávať za vyššiu cenu v zahraničí,“ povedal zdravotnícky analytik Tomáš Szalay. Dve z obvinených žien Neli a Alice podľa všetkého pracovali pre spoločnosť s ručením obmedzeným so sídlom v Bratislave, ktorá má v predmete činnosti veľkodistribúciu humánnych liekov. Neli si to uvádzala na svojom profile na sociálnej sieti, ktorý po prevalení škandálu zmazala. Matka dvoch detí Alice je momentálne na materskej dovolenke, pretože má doma polročné bábätko. Podľa polície mala aktivity, pre ktoré je obvinená, vyvíjať aj počas materskej dovolenky.

Otvoriť galériu
Neli V. (31)
Zdroj: Facebook, LinkedIn, anc

Otvoriť galériu
Alice D. (32)
Zdroj: Facebook, LinkedIn, anc

Sedem zamestnancov NOÚ malo kradnúť lieky a predávať ich Neli V. a Alice D. zo spoločnosti na distribúciu liekov. Tie podľa našich informácií pracovali vo firme lekárky Ľudky F.

Mlčia ako hrob

Firma sídli na Záhradníckej ulici v hlavnom meste. Nový Čas sa išiel presvedčiť na vlastné oči, ako to tam vyzerá, a hlavne zistiť, či jej vedenie vedelo o tom, čoho sa mali ich zamestnankyne dopustiť. Chceli sme tiež vedieť, či náhodou nekonali v mene spoločnosti. Zastihli sme tam neznámu ženu, ktorá podľa zdroja Nového Času nastúpila do firmy namiesto Alice, keď odišla na materskú. „Nebudem sa k ničomu vyjadrovať,“ odbila nás a zabuchla dvere na kancelárii, ktorá mohla mať 2x2 metre. Zamestnanci inej firmy, ktorá sídli na rovnakom poschodí, boli zo škandálu šokovaní. Novému Času prezradili, že obvinenú Alicu aj Nelu z videnia poznajú. „Nela mala malého mopslíka a Alica bola na materskej. Pôsobili úplne normálne,“ tvrdili nám. 

Zaujímavá šéfka

Vlastníčkou a konateľkou firmy je podľa obchodného registra česká lekárka Luďka F. Tá v biznise s liekmi nie je žiadnym nováčikom. V českom obchodnom registri jej meno figuruje v siedmich firmách. Okrem nej v nich pôsobia najmä Česi. Spoločníkov má však aj z Indie. Nový Čas sa s lekárkou pokúšal spojiť, ani v pražskej kancelárii však nebola. Podľa našich informácií pôsobí aj pri Londýne, kde sa má v súčasnosti nachádzať aj jedna z obvinených.

Na mailové otázky o tom, či vedela, že Neli a Alice podľa polície kupovali kradnuté lieky, do uzávierky neodpovedala. Zaujímavé je, že jej meno figuruje na stránkach slovenského ministerstva zdravotníctva. Stránky pred dvoma rokmi vyzývali splnomocnené osoby za firmy, aby sa dostavili na podpis zmluvy ku kategorizáciám liekov. Medzi týmito osobami bola aj lekárka. Kategorizáciu riešila pre firmu Dr.Max Pharma Limited, ktorá patrí do portfólia skupiny Penta. Finanční žraloci sa dištancovali od spájania firmy Dr.Max s aktivitami zamestnankýň farmafirmy.

Ich konanie označili za krajne neetické a nemorálne. Penta tvrdí, že s ich lekárňami firma nebola vlastnícky prepojená a lekárka pre nich nepracovala. „Služby uvedenej firmy využila naša spoločnosť Dr.Max Pharma v roku 2013 pri procese registrácie liekov, ktoré patria pod privátnu značku Dr.Max. Keďže Dr.Max Pharma má sídlo v Londýne, na Slovensku nedisponuje dostatočným personálnym zabezpečením, aby uvedený proces realizovala vo vlastnej réžii, a preto na túto činnosť najala externú firmu,“ uviedol hovorca Penty Gabriel Tóth.

Otvoriť galériu

Kauza v onkologickom ústave otriasla Slovenskom. Polícia obvinila skupinu osôb z krádeže. Po­dľa zdroja Nového Času zamestnanci nemocnice mali podávať pacientom zvyšky liekov a neotvorené balenia mali predávať ženám z distribučnej spoločnosti. Hrozí im trest 3 až 10 rokov za mrežami.

Lekárka vyzáva pacientov z NOÚ: Prihláste sa u svojho lekára!

Otvoriť galériu
Lekárka Kafková vyzýva pacientov z NOÚ.
Zdroj: mp, facebook, linkedin

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov nechce nechať nič na náhodu. Z dôvodu škandálu s kradnutím onkoliekov vyzýva Katarína Kafková pacientov Národného onkologického ústavu, aby okamžite kontaktovali svojich lekárov. Žiadať by mali preskúmanie výsledkov a toho, či sa za posledné mesiace nezhoršili. „Nedá sa totiž vylúčiť, že mohlo prísť k riedeniu liekov, menej nebezpečný by bol pre pacienta ten prípad, keby došlo len k  rozdeľovaniu ampuliek. V tomto prípade mohol byť problém pri dodržiavaní správneho podávania liekov,“ vysvetľuje.

Presný čas, keď zamestnanci lieky kradli, však nie je jasný. Ich praktiky sú zmonitorované len od konca októbra. Konanie zamestnancov onkológie odsudzuje aj premiér Robert Fico. Ak sa preukáže, že okrem krádeže došlo aj k ohrozeniu pacientov, mala by byť rozšírená zodpovednosť týchto zamestnancov o ďalšie trestné činy a uložené tie najprísnejšie tresty,“ vyjadril sa.


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec