Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2015 12:04 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideo

Megaškandál Národného onkologického ústavu: Tu sú tváre ľudí, ktorých obvinili z krádeže liekov na rakovinu!

Špinavý obchod s liekmi, ktoré mali pomôcť a dodať nádej na záchranu života ľuďom s rakovinou. 

Iba tak sa dá nazvať to, čo sa mesiace dialo za dverami renomovaného Národného onkologického ústavu v Bratislave, kde sa liečia stovky pacientov z celého Slovenska. Policajtom z Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave sa podarilo chytiť skupinu 9 ľudí, ktorí obchodovali s cytostatikami. Obvinili ich z krádeže. Nový Čas zistil detaily, ako špinavosti prebiehali, a tiež pozadie ľudí, ktorí sa neštítili zarábať na utrpení chorých. Otrasné kšefty sa v ústave diali celé mesiace.

Lieta v tom sedem ľudí zo sedemnástich pracovníkov oddelenia ambulantnej chemoterapie. Ide o magistra Juraja, laborantov Erika, Ivanu, Lenku a Bernadettu a sanitára Lukáša. Ďalšie dve obvinené ženy Neli a Alice sú z prostredia farmafiriem. Šokujúce je, že obe majú rodiny, mali by sa vedieť vcítiť do bolesti chorých. Nemocnica a ani polícia neprezradili, koľko liekov zmizlo. Podľa zistení Nového Času zamestnanci ústavu zvyšky liekov, ktoré sa majú likvidovať, používali pre ďalších pacientov.

Tak ušetrili neotvorené ampulky, ktoré potom predávali ženám z farmabiznisu. A boli v tom obrovské peniaze. Zo skladov nemocnice zmizli totiž cytostatiká Herceptin, MabThera a Avastin, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny prsníkov, lymfómov, ale aj hrubého čreva, pľúc či krčka maternice. Jedno podanie týchto liekov pre jedného pacienta stojí od 500 do 1 000 eur.

 

13 000 na ruku

Muži zákona nenechali nič na náhodu. Celú policajnú raziu zorganizovali tak, že priamo pri odovzdávaní lieku žene z farmabiznisu chytili aj magistra Juraja. Dostať mal od nej 13-tisíc eur na ruku. Kšeftári podľa našich informácií schovávali ampulky na biznis v chladničke v ubytovni pre zamestnancov ústavu. Aj sem však nabehli policajti a našli cytostatiká, výpočtovú techniku a aj finančnú hotovosť necelých 40-tisíc eur. V ubytovni žili traja z obvinených. Správkyňa budovy Novému Času povedala, že už odovzdali kľúče. Šiesti pracovníci, ktorí sa priznali, dostali totiž padáka za vážne porušenie disciplíny.

Boli pacienti v ohrození?

Dvoch z nich sme ešte včera stretli na personálnom oddelení. Nikomu však do reči nebolo. „Nebudem nič hovoriť,“ odbil nás zdravotník Juraj. Polícia preveruje, či cytostatiká predávali ďalej do zahraničia, kde je po našich liekoch veľký dopyt, keďže naše ceny sú neporovnateľne nižšie. Jedna z obvinených žien sa skrýva v Londýne a bojí sa sem vrátiť pre trestné stíhanie. Jeden obvinený zamestnanec odmietol vypovedať. „Momentálne je stále v zamestnaneckom pomere, ale má zamedzený prístup na pracovisko. Fyzicky sa nachádza doma a bude tam až do vyriešenia situácie,“ povedal Novému Času riaditeľ ústavu Jozef Dolinský.

Najväčšou otázkou, ktorá vyvstáva v tom celom prípade, je to, či boli pacienti nemocnice v ohrození. „Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo,“ povedal Dolinský s tým, že ohrozené nie je ani fungovanie pracoviska. Tvrdí tiež, že policajnú raziu inicioval on sám. Faktom je, že ho na to upozornil ešte v októbri zamestnanec oddelenia, ktorý sa už na kšefty nevládal pozerať. Nový Čas sa zaujímal aj o to, akú zodpovednosť za škandál, ktorý nemá na Slovensku obdobu, vyvodí ministerstvo zdravotníctva.

Ústav totiž spadá pod rezort Viliama Čisláka. „Dôležité je, že zdravotná starostlivosť ohrozená nebola. Teraz sú ďalšie kroky na vyšetrovateľoch. Aj z pohľadu nastavenia účinných protiopatrení je dôležité prípad čo najskôr došetriť,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla. Obvineným, ktorí si údajne stihli nakúpiť najdrahšie mobily, ale aj nové autá, hrozia 3 až 10 rokov za mrežami.

Preveriť by mali všetkých pacientov

Pre Asociáciu na ochranu práv pacientov SR (AOPP) je ťažko pochopiteľné, že so zdravím pacientov hazardujú zamestnanci nemocnice, v ktorej sa majú liečiť ťažko chorí ľudia. Vyšetrovatelia by mali preveriť všetkých pacientov, ktorí v tom čase podstupovali danú liečbu. Katarína Kafková prezidentka AOPP, upozorňuje, že je dôležité zistiť, či pacienti dostávali celú dávku a došlo len k použitiu zbytku lieku u ďalšieho pacienta, alebo boli lieky podávané v neúplnej dávke, čo môže mať za následok nedostatočnú liečbu. “Ohrozenie života ľudí bojujúcich s rakovinou predstavuje hyenizmus voči pacientom,” dodáva Kafková.

Títo ľudia kradli

Otvoriť galériu
sanitár Lukáš K. (26)
Zdroj: facebook, linkedn, anc

Otvoriť galériu
magister Juraj D. (31)
Zdroj: facebook, linkedn, anc

Otvoriť galériu
laborantka Erika L. (47)
Zdroj: facebook, linkedn, anc

Otvoriť galériu
laborantka Ivana K. (49)
Zdroj: facebook, linkedn, anc

Otvoriť galériu
laborantka Lenka P. (30)
Zdroj: facebook, linkedn, anc

Otvoriť galériu
laborantka Bernadetta M. (20)
Zdroj: facebook, linkedn, anc

Odkaz od pacienta: Špiny a ľudské zlo

Róbert Štangl podstúpil 16 chemoterapií na vyliečenie z rakoviny lymfatického systému. Čo si myslí o obvinených?

Čisté ľudské zlo. Ale toto umožňuje systém. Našťastie to polícia odhalila a tak určite pomohla pacientom, ktorých by tieto hnusné špiny zdravotníctva pod prísahou ohrozili. Dal by som im 20 rokov natvrdo, a to sa krotím. Je náročné podstúpiť chemoterapiu a ešte horšie, ak sa teraz máte báť, či vás niekto nezabije, lebo si chce zarobiť, povedal Róbert.

Takto vynášali lieky

  • Zamestnanci onkológie vynášali spoločnými silami „ušetrené lieky“ proti rakovine z budovy.
  • Dočasne ich uschovávali v ubytovni Národného onkologického ústavu.
  • Keď ich mali väčšie množstvo, magister ich odniesol ženám z farmafiriem a dostal za lieky peniaze.

Ženy z prostredia farmafiriem

Otvoriť galériu
Neli V. (31)
Zdroj: Facebook, LinkedIn, anc

Otvoriť galériu
Alice D. (32)
Zdroj: Facebook, LinkedIn, anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!