Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2015 00:15 | Správy | Domáce správy

Magické predvianočné rituály našich predkov: Čo dokázalo odhaliť strigu?

Obdobie pred Vianocami bolo pre našich predkov jedinečné. Verilo sa, že adventné dni majú magickú moc.

Predvianočné obdobie malo pre našich predkov magický nádych. Začínalo sa to 25. novembra na sviatok Kataríny, čo bol prvý významný deň zimného obdobia. Konali sa vtedy posledné tanečné tzv. katarínske zábavy. Potom nasledoval 30. novembra sviatok Ondreja, čo bol najčarovnejší deň v roku, keď sa ľudia venovali vešteniu.

Napríklad liatím olova - Ondreju, Ondreju, olovo na teba lejú... Mladé devy si liatím olova cez dierku v kľúči alebo varením pirohov s lístočkami „zisťovali“ viac o svojom nastávajúcom. Na sviatok Barbory (4. decembra) chodili bielo odeté dievčatá a ženy z domu do domu a husacím krídlom vymetali kúty príbytkov ľudí aj zvierat od všetkého zlého. Na Mikuláša 6. decembra chodili po domoch strašky (slamené masky, masky kozy a chlapa s medveďom) alebo krampus, ktorých neskôr nahradil Mikuláš. A potom prišiel 13. december - Lucia, čo rada deti pobíja.

Otvoriť galériu

Stolček do kostola

V mnohých dedinách na Spiši muži a mládenci vyrábali od Lucie do Štedrého večera z dreva stolčeky bez jediného klinca alebo cedidlá. Cez polnočnú omšu pomocou nich potom videli strigy z dediny. Tie sedeli počas omše chrbtom k oltáru. Hovorí sa, že ich tak raz spoznal ždiarsky farár, ktorý sa na ne v kostole oboril. Keď po omši vyšiel z kostola bez kňazskej štóly, strigy si ho vystriehli a roztrhali ho na kúsky...

 

Ochranné rituály

V podtatranských Batizovciach gazdovia pred večerným zvonením pred Luciou poznačili maštaľné dvere krížom a pokropili ich svätenou vodou. Dobytku dali lízať posvätenú soľ s cesnakom. Takto dobytok chránili pred strigami. Ženy a dievky v Liptove a na Spiši večer pred Luciou už nepriadli. Verilo sa totiž, že ktorá by priadla, zahrdúsila by ju Lucka, Lucja, Luca. Aby sa chránili, deň pred Luciou gazdiné poobracali všetok kuchynský riad hore dnom. Tým jej zabránili vstúpiť do domu. V Lendaku zase sejú na Luciu do hrnčekov ovos. Ak do Štedrého večera vyrastie aspoň do výšky 20 cm, predpovedá to bohatú úrodu.

Otvoriť galériu

Etnologička Elena Bekešová z Podtatranského múzea v Poprade o zvykoch spojených s Luciou prezradila viac. „Tento deň sa považoval za najvýznamnejší zo stridžích dní. V ľudových vrstvách považovali Luciu za najväčšiu bosorku. Účinným ochranným prostriedkom bol cesnak. Dospelí aj deti jedli chlieb s cesnakom, cesnakom natierali kľučky na dverách domov aj maštalí. Dobytok chránili tak, že mu cesnak dávali žrať. Cesnak však musel mať odrezané konce. Ak by totiž striga vošla do maštale a zacítila by cesnak, snažila by sa ho dostať von pokrikom: Cesnak, von z kravy! Správne orezaný cesnak však mohol odpovedať: Ako vyjdem z kravy, keď nemám chvosta ani hlavy!“

Otvoriť galériu

Hľadanie lásky

Mládenci, aby vyhnali strigy, chodili z jedného konca dediny na druhý a snažili sa stále robiť poriadny lomoz a hluk. S palicami v ruke behali okolo plotov a rapkali na ne. Svoje miesto mali aj ľúbostné čary. „Dievčatá zrelé na vydaj v tento deň napísali na 12 papierikov mená možných ženíchov, ceduľky poskladali a zalepili. Potom každý deň až do štedrej večere jeden papierik hodili do ohňa. Na Štedrý deň po večeri rozlepili posledný papierik, a tak sa dozvedeli meno toho pravého,“ hovorí etnologička. Lucia je spájaná naozaj s mnohými zvykmi a rituálmi. Ten, kto chcel napríklad do roka na Spiši zbohatnúť, musel si na Luciu položiť mincu pod pätu v topánke a chodiť tak až do Štedrého večera.

Otvoriť galériu

Silná svätica

Je úžasné, ako sa pohanské zvyky ľudovej kultúry miešali s kresťanskou tradíciou. Z Lucie zo Syrakúz sa stala svätica. V mladosti, asi pred 1 700 rokmi, dala sľub, že svoj život zasvätí Bohu. No jej ako zbožnej kresťanke vnútili sobáš s pohanským ženíchom, ktorého očarili jej nádherné oči. Ona svoju situáciu vyriešila tak, že si oči vylúpla a na miske ich poslala svojmu mužovi. Panna Mária ju za to odmenila ešte krajšími očami. Meno Lucia dnes patrí k rozšíreným ženským menám. Vraj sú to čestné ženy s veľkou pokorou, ktoré intelektuálne skoro dozrievajú. Sú veľmi pôvabné a priateľské, no ich citový život je neraz komplikovaný. Lucie majú výrazný zmysel pre zodpovednosť a svoje budúce povolanie pokladajú za celoživotné učenie, preto si väčšinou vyberú náročnú profesiu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vretenica rožkatá je jeden z najjedovatejších hadov v Európe (ilustračné foto).
Strach na juhu Chorvátska: Na ľudí útočia jedovaté hady!
(ilustračná fotografia).
Rusi tvrdia, že Ukrajina odpálila rakety na Krym: Rozsah útoku nie je známy
Foto
Juraj Sagan o zákulisí úspešnej rodiny i synovcovi Marlonovi: Baví ho cyklistika, môže byť klavirista
(ilustr. foto)
Rakúske úrady vyšetrujú sériu útokov proti Svedkom Jehovovým: Toto urobili jednému z veriacich!
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Generálny riaditeľ WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody: Čoho sa má týkať?
Americký prezident Joe Biden.
Šéf Bieleho domu prijme jordánskeho kráľa: Témou ich rozhovoru bude Blízky východ
Ilustračné foto
V krajine našli tri telá na odľahlom mieste: V rovnakej oblasti sa stratili ľudia! Komu pozostatky patria?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?
Martina Durkáča súdia pre zabitie jeho priateľa Michala Godára († 29).
Foto
Ostro sledovaný proces s hercom Durkáčom: Vypovedal vyšetrovateľ, TOTO sa našlo na tele Godára († 29)!
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Manažérka Krchňáková otvorene: Najviac ju sklamala TÁTO slovenská skupina! Vážne jej toto urobili?
Záchranári sa k uviaznutým ľuďom často nemohli dostať
Foto
Najhoršia katastrofa v histórii krajiny: Desiatky mŕtvych! Vláda sa uchýlila k vážnym opatreniam
Po zranení mu ostala iba takmer neviditeľná jazva
Foto
Orangutan Rakus svojím správaním odrovnal vedcov: A nie je sám! Ktoré zvieratá prekvapili inteligenciou?