Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2015 10:37 | Správy | Zahraničné správy

Alkohol dokáže s ľuďmi divy: Na akú známu osobnosť či zviera sa meníte vy, keď sa opijete?

Rachel Vinogradov z Missourskej univerzity si ako obor svojho výskumu vybrala preskúmanie spôsobu, akým môže alkohol pozmeniť osobnosť človeka.

A prišla s rozdelením na štyri typy, ktoré označila podľa kultových kultúrnych postáv a osobností - Ernest Hemingway, Mary Poppinsová, Zamilovaný profesor a Pan Hyde, napísal server BBC.

"Ernest Hemingway" si - rovnako ako spisovateľ, podľa ktorého dostal meno - obvykle uchová svoj intelekt a racionálne myslenie a počas konzumácie alkoholu sa väčšinou premení len minimálne.

"Mary Poppinsová" - pomenovaná podľa pestúnky z rovnomennej knihy, filmu i muzikálu - je príjemne rozjareným pijanom, ktorý si celú noc udrží svoju zodpovednosť.

 

"Zamilovaný profesor", ktorého inšpiráciou sa stal rovnomenný film s Eddiem Murphym, začína večer ako introvert, ale alkohol mu dodáva čím ďalej tým viac guráže, takže sa jeho správanie mení na priateľskejšie, spoločenskejšie - a možno aj trochu riskantnejšie.

"Pán Hyde", ktorý dostal meno podľa románu Doktor Jekyll a pán Hyde, sa s postupujúcim večerom mení na svoje horšie alter-ego. Čím viac toho vypije, tým menej je príjemný a rozumný, a naopak stúpa jeho nezodpovednosť a prebúdzajú sa "temnejšie stránky".

Je zaujímavé, že podľa prieskumu väčšina ľudí spadá do kategórie Ernest Hemingway, zatiaľ čo ľudí ako je Mary Poppinsová je len 15 percent. Winogradova dúfa, že tým, že zvolila označenie odkazujúce na populárnu kultúru, pritiahne pozornosť širšieho okruhu ľudí. "Nie sme tak naivní, aby sme si mysleli, že sme v štyroch kategóriách dostihli všetky nuansy," uviedla Winogradova. "Naše kategórie sú ale niečím, čo sa dá ľahko pochopiť a v čom by sa ľudia mohli spoznať a preniesť to na seba či svoju rodinu."

Existujúce experimenty sa podľa Winogradova zameriavajú skôr na to, ako alkohol ovplyvňuje jasne merateľné druhy rozhodovanie - napríklad reakčný čas za volantom alebo sebaovládania. "Všetci hovoríme o tom, ako sú ľudia iní, keď začnú piť, o tom, že existujú 'dobrí opilci' a 'zlí opilci', ale vo vedeckej literatúre ohľadom tejto témy zíva prázdnota," dodala.

A to napriek tomu, že záujem o schopnosti alkoholu premeniť človeka na niekoho s celkom inou osobnosťou, existuje približne rovnako dlho, ako existuje aj samotný alkohol. Napríklad jeden alžbetínsky satirik rozdelil opilca do ôsmich kategórií podľa zvierat. Zaradil medzi ne napríklad "opičiaka", ktorý "vyspevuje, skáče a spievajúc tancuje až do aleluja"; "sviňu", čo je pijan "alkoholom zmorený, oťaželý a ospalý" či "capa", ktorý "ničoho iného než nemravnosti v hlave nemá".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Inaugurácia Petra Pellegriniho.
Foto
Inaugurácia Pellegriniho bude mať svoje špecifiká: Kde môžete stretnúť nového prezidenta?!
Jana Hospodárová
Foto
Jana Hospodárová o expriateľovi z Anglicka: Zážitku s ním vďačí za vášeň, ktorá trvá dodnes!
Kúpalisko v Dunajskej Strede.
Tragédia na kúpalisku: Utopenie Laury († 14) vyšetrujú ako USMRTENIE! Srdcervúci odkaz mladšej sestry
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Ratingová agentúra potvrdila Slovensku rating s negatívnym výhľadom: Čo to pre nás znamená?
(ilustračné foto).
Najvyšší súd USA klepol po prstoch majiteľom zbraní: Veľké zmeny, na toto môžu zabudnúť
Žena plače na cintoríne v bosnianskej obci Potočari pri Srebrenici. (archívna foto)
Múry veľvyslanectiev SR a Maďarska v Sarajeve terčom útokov: Posprejovali ho tvrdým odkazom
Historický moment: Na olympiáde sa môže už čoskoro objaviť TENTO šport!
Foto
Najsexi fanúšička sveta už dorazila na EURO: Jej polonahé fotky vám vyrazia dych!
Vedúci predstavitelia krajín skupiny G7 na summite v Taliansku počas piatkových rokovaní.
Samit G7 je na konci: Lídri zverejnili záverečné vyhlásenie! Potvrdili to, o čom sa hovorilo
(ilustračná fotografia).
USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov: Hrozné, čo robili! Mohli trpieť nevinní
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nemecko podáva Ukrajine pomocnú ruku: Pozrite sa, čo posielajú! Nie je toho málo
Foto
Dievča bolelo brucho: Matka si myslela, že je tehotná! To, čo jej v tele našli, ju bude mátať v snoch