Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2015 05:44 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Prehovoril Slovák Juraj, ktorého so spoločníkmi zatkli vo švajčiarskej banke: Komu patrí účet?

Slovákov Juraja H., Attilu D, exstarostu Ivanky pri Nitre Petra Guzmického a českého europoslanca Miloslava Ransdorfa (KSČM) zatkla polícia vo švajčiarskej banke Zürcher Kantonalbank, keď sa podľa vyšetrovateľov pokúšali dostať k účtu jedného z klientov a predisponovať z neho 350 miliónov eur. 

Všetkých okrem Petra Guzmického už polícia pustila na slobodu. Slovák Juraj H. sa po návrate domov rozhodol prehovoriť pre aktuality.sk a vniesť viac svetla do prípadu plného záhad. Juraj H. tvrdí, že v banke boli kvôli jednému českému občanovi, ktorý v minulosti emigroval do Švajčiarska. Tam žil so svo­jimi príbuznými, ktorí mu údajne odkázali veľké imanie. Strýko mal byť významný švajčiarsky podnikateľ, akcionár v nadnárodnej spoločnosti. Príbuzní už nežijú. Podľa toho, čo tvrdí údajný dedič, obaja spísali v jeho prospech závet. Dedičské konanie po tete je skončené a pozostalosť mu vyplatili – bola tam menšia suma.

Oveľa väčšia čiastka má byť na účte po strýkovi – Juraj H. však nepotvrdil, či je to 350 miliónov eur. Podľa dokladov, ktoré dodal údajný dedič, sa v tomto prípade nestal disponentom účtu. Požiadal o vybavenie veci trojicu Slovákov... „Dôkazom toho, že sme sa ničím neprevinili, je skutočnosť, že sme nedostali pečiatky do pasu ako nežiadúce osoby, neboli sme vyhostení zo Švajčiarska,“ vyhlásil Juraj H. Odlišný názor má hovorkyňa prokuratúry v Zürichu Corinne Bouvard.

Otvoriť galériu

Tá Novému Času potvrdila, že tri osoby boli na príkaz štátneho zastupiteľstva prepustené a jedna ostáva vo vyšetrovacej väzbe, ale dodala: „Konanie voči všetkým štyrom stíhaným zatiaľ nie je ukončené, respektíve vyšetrovanie kvôli majetkovému trestnému činu stále pokračuje.“ Novému Času sa podarilo spojiť aj s mužom z Nitry, ktorý bol bývalým spoločníkom trojice Slovákov zatknutej vo švajčiarskej banke. Ten má však o majiteľovi účtu iné informácie ako Juraj H. „Určite nejde o peniaze Židov, ale sú to peniaze z druhej svetovej vojny a z ofi­ciálnych účtov,“ prezradil tento muž. Špekuláciu, či neboli Slováci len biele kone, odmieta.

 

„Attila D. bol zrejme ich vodič a akýsi bodyguard. Europoslanec im mal zaručovať nejaké istoty pred bankovými úradníkmi v určitých veciach a Guzmický s Jurajom H. hrali podľa mňa v celom príbehu hlavnú úlohu,“ dodal zdroj, podľa ktorého peniaze mal uložené na svojom účte vysokopostavený pohlavár tretej ríše. Túto domnienku Novému Času povrdil aj súčasný starosta Ivanky pri Nitre Ľuboš Gál: „Mal to byť Nemec, ktorý bol pohlavárom, vlastnil nejaké patenty a bol strašne bohatý. Povedal mi to istý človek.“ Viac sa k tomu starosta nechcel vyjadrovať.

Kukan: Z Ransdorfa som šokovaný

Podľa slovenského europoslanca Eduarda Kukana je jeho český kolega Miloslav Ransdorf neprehliadnuteľný. „Je to taký viditeľný poslanec, nebol pasívny. Poznám ho osobne, angažoval sa ako člen skupiny priateľov Srbska. Aj v minulosti mal nejaké dlžoby, nejako sa to spomínalo, riešilo. O to viac som šokovaný aj teraz. Jeho to prenasledovalo. Mal aj v minulosti taký incident, že sa ráno podpísal, registroval a išiel hneď preč a novinári išli za ním a on sa skoro s nimi pobil. Pamätám si dva-tri takéto incidenty, on sa nejako vždy obhajoval.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!