Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2015 13:38 | Správy | Peniaze

Počiatek otvoril nový úsek diaľnice D1: Takto vyzerá tunel Šibenik!

Cez historické centrum mesta Levoča i ďalšie obce na Spiši už nebudú jazdiť kamióny a tranzitujúce autá. 

Hotová je totiž aj druhá časť 20 kilometrov dlhého úseku D1 Jánovce – Jablonov s tunelom Šibenik. Levočskú diaľnicu slávnostne uviedol do prevádzky minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek. "Kľúčová slovenská diaľnica D1 sa na východe pomaly, ale isto sceľuje. Dnes je možné prejsť bezpečne a rýchlo od Ružomberka až po Fričovce, čo je 120 kilometrov. V decembri otvoríme ešte úsek Fričovce – Svinia, takže na Vianoce sa už môže verejnosť tešiť na plynulú jazdu až do Prešova," uviedol po otvorení úseku Počiatek.

Otvoriť galériu

Po sprejazdnení obidvoch úsekov sa kompletne odkloní tranzitná doprava z mesta Levoča a okolitých obcí. Nová diaľnica Jánovce – Jablonov skráti čas prejazdu o 12 minút oproti pôvodnej ceste 1. triedy. Hlavným benefitom je však podľa Počiatka zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, keďže na prehustenej ceste prvej triedy dochádzalo často k vážnym dopravným nehodám. Okrem Levočanov si vydýchnu tiež obyvatelia obcí Spišský Hrhov, Klčov a Nemešany, cez ktoré vedie veľmi frekventovaná cesta prvej triedy 1/18. Denne tadiaľ prejde viac ako 15.000 vozidiel, z čoho pätinu tvorí nákladná doprava. 

 

Druhý úsek časti diaľnice D1 Jánovce – Jablonov je dlhý 9,5 kilometra, nachádza sa tu privádzač do mesta Levoča, 12 mostov i 600 metrov dlhý tunel Šibenik. Náklady na výstavbu, s ktorou začali v júni 2012, sa vyšplhali na viac ako 126 miliónov eur, z toho 85 % šlo z fondov Európskej únie. "Čo sa týka mostných objektov, tak z toho takmer 10 kilometrov dlhého úseku, 25 %, teda 2,5 kilometra tvoria mostné časti. Tie poukazujú na to, že dnes stavané diaľničné úseky sú v komplikovanejšom teréne. Je to aj pre stavbárov náročné, ale slovenské stavebné firmy sú schopné dať také výsledky práce, ktoré potešia motoristickú verejnosť," dodal šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš. Práve mostné objekty sú náročnejšie aj na zimnú údržbu, stredisko údržby je však podľa neho pripravené diaľnicu udržiavať v čo najbezpečnejšom stave aj v zimnom období.

Otvoriť galériu

Jediným prerušením diaľničnej premávky na úseku od Ružomberka po Fričovce je jednorúrový tunel Branisko. "Nepovedal by som však, že je to až taká veľká trhlina, pretože tunel Branisko zatiaľ kapacitne postačuje premávke, ktorá tu je. Tie intenzity naznačujú, že ešte dlhú dobu aj postačovať bude. V dlhodobom pláne je aj výstavba druhej tunelovej rúry v Branisku, zatiaľ to však nie je také akútne," dodal Počiatek s tým, že potrebné je najprv dokončiť jednotlivé úseky D1. V súťaži je v súčasnosti výstavba obchvatu mesta Prešov a takmer všetky ostatné úseky diaľnice D1 sú už momentálne vo výstavbe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách