Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2015 13:22 | Správy | Zahraničné správy

Pápež navštívil mešitu v nebezpečnej štvrti a prekvapil vyhlásením: Veta, ktorá mnohých veriacich zaskočí!

Pápež František počas pondelka v Stredoafrickej republike navštívil hlavnú mešitu v metropole Bangui.

Moslimská svätyňa Koudoukou pritom leží vo štvrti, ktorá je z bezpečnostného hľadiska považovaná za rizikovú, uviedla agentúra AFP. Pápež napriek reálnym obavám o svoju bezpečnosť trval na návšteve tejto štvrte, ktorá bola centrom nedávnych nepokojov. V mešite potom vyhlásil, že "kresťania a moslimovia sú bratia". K zastaveniu násilia medzi oboma komunitami vyzval potom aj na omši, ktorou ukončil návštevu krajiny. Podľa komentárov pápež návštevou mešity urobil ďalší krok vo svojej snahe o zmierenie v krajine, kde po prevrate v roku 2013 zúri občianska vojna medzi väčšinovými kresťanmi a menšinovými moslimami.

Otvoriť galériu

František v mešite pozdravil päť miestnych imámov, ktorí ho odprevadili k pódiu, kde prebehol krátky obrad. Podľa očitých svedkov nebolo medzi prítomnými cítiť žiadne napätie. Pápež vyzval podľa AFP obyvateľov, aby nespájali náboženstvo s konfliktom, v ktorom náboženstvo slúži ako zámienka súkromným záujmom. Je presvedčený, že konflikt v Stredoafrickej republike je politický, hoci medzi sebou bojujú milície oboch náboženstiev.

V Bangui, kde František skončil svoju prvú cestu po Afrike, zaisťovali bezpečnosť hlavy katolíckej cirkvi tisícky príslušníkov nielen miestnej polície, ale aj mierových síl OSN a francúzskej armády. Pápež bol v krajine vítaný s nadšením a komentáre označujú jeho návštevu za veľký úspech.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

 

František, niekdajší argentínsky kardinál Jorge Bergoglio, pred odletom do Európy ešte slúžil omšu na zaplnenom štadióne v Bangui s kapacitou pre 30 000 ľudí. Pozdĺž cesty na štadión ho nadšene zdravili tisíce osôb. Ako na omši v miestnej katedrále pri nedeľňajšom začiatku návštevy vyzval aj tentoraz obyvateľov, aby sa bránili strachu jeden z druhého a aby prekonali vojensko-politickú a morálnu krízu.

Tesne pred pápežovým príchodom na štadión sa pred športovým areálom podľa AFP odohralo niečo pre miestne pomery veľmi nezvyklého. Prišli sem dve menšie dodávky plné moslimov, ktorí mali na tričkách portrét Františka a šli na jeho omšu. Spravidla sa pritom do tejto časti mesta žiadny moslim neodvažuje. Katolícki veriaci moslimov podľa AFP vítali potleskom a zvolaním, že "nenávisť skončila".

Otvoriť galériu
Pápež sa rozhodol absolvovať celý plánovaný program v Stredoafrickej republike, hoci mu francúzske tajné služby odporučili, aby do bývalej kolónie Francúzska vôbec necestoval. Bezpečnostní experti zdôrazňovali, že situácia v Bangui je veľmi nepokojná, zvlášť pred nadchádzajúcimi voľbami. Neodporúčali najmä návštevu niekoľkých rizikových miest, ku ktorým patrí aj štvrť s mešitou Koudoukou. Do Bangui prišli za pápežom obyvatelia nielen rôznych častí Stredoafrickej republiky, ale aj Konga a Kamerunu. V rámci svojej africkej cesty, ktorú zavŕšil návštevu všetkých kontinentov, František pred Stredoafrickou republikou zavítal do Kene a Ugandy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia