Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2015 02:10 | Správy | Domáce správy

Ako bojovať proti klimatickej zmene? Dá sa to aj zmenou jedálnička!

Na klimatickú zmenu a znižovanie emisií oxidu uhličitého môžu mať podľa environmentalistov vplyv nielen vlády, ale aj jednotlivci. 

Radia preto myslieť na využívanie obnoviteľných zdrojov, efektívne využívanie dopravy a úspory energií. "Sú aj iné súčasti života, vďaka ktorým môžeme prispieť k boju s klimatickou zmenou. Zamýšľanie sa nad pôvodom jedla a drobné či väčšie úpravy nášho jedálnička sú schopné urobiť veľké veci pre planétu," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Ochranári upozorňujú, že napríklad priemyselný chov hospodárskych zvierat a produkcia mäsa a mliečnych výrobkov majú za následok vážne dôsledky pre životné prostredie. "Chov zvierat spôsobuje 18 percent všetkých skleníkových plynov. Spolu s energetickým a dopravným sektorom je tak hlavným odvetvím, ktoré prispieva ku globálnu otepľovaniu. Dobytok okrem toho produkuje nebezpečný plyn - metán. Takisto chov dobytka paradoxne prispieva k hladu, keďže veľké množstvo pestovaných plodín slúži iba ako krmivo pre zvieratá," priblížila Ábelová.

K šetrnejšiemu využívaniu prírodných zdrojov možno prispieť aj nákupom lokálnych produktov. "Ponuky v supermarketoch nás rozmaznávajú. Trvalá ponuka všetkého a stále, vytvára ilúziu, že nie je problém dopestovať čokoľvek, kedykoľvek a tiež to doviezť zákazníkovi takmer predo dvere jeho bytu. Všetko má však svoju cenu," povedala Ábelová. Poukázala na to, že Slováci častokrát nenakupujú lokálne, ale majú šošovicu z Kanady, cesnak z Číny alebo jahody dopestované v španielskych skleníkoch. Problémom je tiež plytvanie s potravinami.

 

Dôležité je tiež podľa Ábelovej zamýšľať sa nad pôvodom potravín a nad tým, čo ich pestovanie spôsobuje. "Už druhý mesiac sa na juhovýchode Ázie, v Indonézii a v Malajzii, odohráva jedna z najhorších ekologických katastrof. Za tragédiou sa skrývajú špekulácie, že umelo zakladané požiare sú cestou k tomu, ako sa dostať k pozemkom. Tie sa neskôr pretvoria na plantáže, kde sa pestuje palma olejná. Z nej sa získava olej, ktorý je lacnou náhradou rastlinného oleja," pripomenula Ábelová. Možno ho nájsť v zemiakových lupienkoch, cereáliách, v čokoláde či v kozmetike.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru.
Brutálne VIDEO: Brat zabil svoju sestru, rodina sa prizerala! Z detailov mrazí
(ilustračné foto)
Tieto výživové doplnky zabíjajú! Farmaceutická spoločnosť ich stiahla z predaja
(ilustračné foto)
Z väznice ušiel obávaný šéf gangu: Nastala vzbura! Úrady hlásia novinky
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Bojový dron
Ukrajinská armáda hlási úspech! Rusi budú zúriť: Aha, čo sa podarilo
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos
(ilustračná foto)
Čaká nás druhé kolo volieb: Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku! Čo všetko sa tam dozviete?