Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2016 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Pohnuté osudy celebrít: Boli slávni, no museli si prejsť peklom

Zlatý slávik Karel Gott (76) bojuje s ťažkou rakovinou a hrozí mu, že po náročnej liečbe už nebude môcť spievať. 

Najhoršia predstava nielen pre jeho fanúšikov, ale hlavne pre majstra, ktorý spevu zasvätil celý život. Takýto údel býva pre umelcov najťažšou ranou osudu. Podobným peklom si prešli už viacerí naši speváci aj herci.

Stano Dančiak (73): Slepota ho pripravila o radosti života

Otvoriť galériu

Po tom, ako v roku 2005 herca pripravila cukrovka o zrak, sa jeho život radikálne zmenil. „Predtým mal aspoň nádej, že sa mu zrak vráti, teraz vie, že je to stav trvalý...“ povedala prednedávnom jeho manželka Darina. Hercovi, ktorý viac ako 40 rokov žiaril na javisku a s prácou sa nemienil rozlúčiť ani na dôchodku, prekrížila plány slepota.

„Počúvam rádio alebo televízor a úplne som odkázaný na manželku. Musím sa učiť žiť inak. Chcem byť súčasťou tohto sveta, a tak sa snažím,“ priznal Dančiak. „Je to hrozný hendikep, keď vôbec nič nevidíte. Musíte byť stále v strehu.“

Donedávna sa ešte objavoval aj v SND. Na predstavenie Aj kone sa strieľajú ho sprevádzala manželka. „Autom ma priviezla do divadla a na vozíku vytlačila na javisko,“ opisoval herec, ktorý si zahral úlohu slepého pátra. Zdravotný hendikep mu komplikuje aj učenie textov, našťastie, Dančiak už vie, ako na to. „Musím dostať texty na magnetofóne, je ťažké učiť sa bez vizuálneho kontaktu, ale dá sa to. Nemôžem to vzdať,“ povedal. „Veľmi sa bojím, mám až fóbiu z toho, že spadnem z javiska medzi divákov,“ priznal herec, ktorý verí, že ešte dostane šancu.

Emanuel Hason (43): Stratil pamäť a reč

Osud dabingového herca Emanuela Hasona pripomína smutný filmový scenár. Tento muž s výnimočne charizmatickým hlasom patril dlhých 35 rokov k dabingovej špičke. Preto skôr ako jeho tvár spoznáme jeho mikrofonický hlas. Pritom hereckú kariéru začal už ako dieťa v Jakubiskovej Perinbabe, kde hral malého Jakubka. V zime 2012 mu život uštedril nečakane krutú ranu.

„V Piešťanoch, kde som v tom čase navštevoval masérsky kurz, som si išiel zapáliť cigaretu na zasneženú terasu a pošmykol som sa...“ matne si spomínal Hason, ktorý stratil vtedy vedomie. „Keď ma našli, mal som na tvári poranenie na dvadsať štichov. Že vraj som bol oblečený len v tielku, tenkých nohaviciach a bosý. Vonkajšie teploty pritom dosahovali mínus 15 stupňov,“ opísal herec. „Lekári mi povedali, že keby prišli o desať minút neskôr, bol by to už môj koniec. Úraz mi úplne vymazal pamäť. Museli mi tiež amputovať všetky články prstov na nohách, boli odmrznuté,“ povedal Hason, ktorému sa následkom krvácania poškodilo rečové centrum v mozgu.

Úraz ho nadlho vyradil z práce a vyzeralo to, že s herectvom sa bude musieť navždy rozlúčiť. Avšakpomocnú ruku kolegovi podal herec a režisér Štefan Kožka (61). V divadle Nová scéna zveril Hasonovi už dve menšie úlohy. „Veľmi rád by som mu pomohol viac, ale zatiaľ nemám vo výhľade žiadne nové režírovanie na Novej scéne. Momentálne mi chýbajú, ako sa hovorí, kľúče od miešačky,“ povedal nám Kožka, ktorý s Hasonom i naďalej zostáva v kontakte.

 

Marta Kubišová (73): Totalite vzdorovala statočne

Otvoriť galériu

Nielen zdravotné problémy môžu zabrzdiť sľubne rozbehnutú kariéru. Svoje o tom vie aj česká speváčka Marta Kubišová. Úspechy žala od roku 1968 v skupine Golden Kids po boku Heleny Vondráčkovej a Václava Neckářa. Lenže potom naspievala pieseň Modlitba pro Martu, ktorá sa stala symbolom odporu proti okupácii Československa sovietskymi vojskami. Po porážke Dubčekovej Pražskej jari nastali pre Kubišovú ťažké časy, posledné vystúpenie mala v roku 1970 a potom jej komunisti zakázali akúkoľvek umeleckú činnosť. Mladá speváčka to niesla statočne a ani jej nenapadlo kolaborovať a zaistiť si tak lepší život. „Bolo mi úplne jedno, čo riskujem. Potrebovala som to jednoducho povedať,“ priznala po rokoch.

Kubišová sa po zákaze živila rôznymi pofidérnymi robotami, dokonca lepila papierové vrecúška. Bola tiež hovorkyňou disidentského zoskupenia Charta 77 a komunisti ju prenasledovali skoro tri desaťročia. Pred svoje publikom sa vrátila v novembri 1989 vo veľkom štýle, keď Modlitbu zaspievala pred zaplneným Václavským námestím po boku Václava Havla.

Janko Kroner (59): Z výslnia ho stiahli psychické problémy

Otvoriť galériu

Ešte pred pár rokmi sme ho videli skoro všade - v televíznych seriáloch, súťažných reláciách, filmoch, v divadle, počuli sme ho v rádiu. Lenže divoké pracovné nasadenie aj finančné problémy sa kruto podpísali pod jeho zdravie. Po krachu jeho divadla sa u Kronera v roku 2010 prejavili vážne zdravotné problémy, následkom ktorých ho o dva roky hospitalizovali na psychiatrickej klinke v Pezinku. Prišlo to práve v čase, keď Kroner hviezdil v jojkárskom seriáli Profesionáli ako krčmár Miňo Demovič. Diváci si veľmi želali jeho návrat, a aj on sám, vlani dokonca nakrútil do Profesionálov zopár záberov, ale na ozajstný návrat pred kamery si netrúfol a seriál TV JOJ ukončila.

Jeho problémy pred rokom vyústili do rozvodu s herečkou Lenkou Košickou (40), s ktorou majú dcéru Paulínu (12). „Chorobu Janka Kronera a všetky okolnosti s tým súvisiace považujem za výsostne súkromnú záležitosť a absolútne necítim potrebu verejne to rozoberať. Snažím sa chrániť dcéru,“ povedala Košická. Kroner po rozvode našiel útočisko u sestry Jany v Považskej Bystrici. „Mojou prioritou je postaviť brata na nohy, aby mohol ísť späť do Bratislavy, začal pracovať a aby bol šťastný,“ vysvetlila. Trápenie sa však hercovi nepodarilo zatiaľ prekonať, sporadicky sa síce objaví na nejakej menšej akcii, ale vidieť na ňom, že nie je na tom práve najlepšie.

Pavol Mikulík († 63): Skončil ochrnutý na vozíku

Patril medzi najobsadzovanejších hercov v divadle aj v televízii a jeho študenti ho milovali. Lenže osud slávneho herca zrazil kruto na zem. Takto na to spomínala jeho žiačka, herečka Jana Valocká (47): „V roku 1993 som prenocovala v košickom hoteli Slovan. Zhodou okolností tam bol ubytovaný aj Paľko...“ Valocká si povedala, že využije príležitosť, aby sa s ním mohla opäť vidieť. Ostala však zhrozená, keď jej na recepcii hotela povedali, že Mikulíka previezli helikoptérou do nemocnice. „Došlo mi, že sa stalo nejaké nešťastie. Neskôr som sa dozvedela, že dostal mozgovú porážku a zostal pripútaný na vozík.“

V tom čase mal však herec za sebou rozvod a nikto z najbližších nejavil oňho veľký záujem - ochrnutý a pripútaný na vozík skončil v domove dôchodcov. Záchranné lano mu nakoniec hodil herec Ľubo Roman (71), ktorý ho prichýlil vo svojom penzióne. „Ja som sa o jeho penziu nezaujímal. Tú si spravoval Paľko sám. U nás mal všetko zabezpečené a čo mal navyše, to bolo jeho vreckové. Často sme sa smiali, lebo Paľko vravel, že ako jediný žije v komunizme - nepotreboval totiž peniaze,“ spomínal Roman.

Pre kolegov je Mikulík symbolom odhodlania a pevnej vôle. Po mŕtvici sa totiž naučil odznova hovoriť aj čítať, aby sa v roku 2000 mohol vrátiť späť na javisko SND. V predstavení Na konci hry, počas ktorého sedel Mikulík celý čas na vozíku, si zahral životom skúšaného vdovca po mozgovej príhode. Osudová rana, z ktorej sa už nespamätal, prišla v roku 2005, keď mu museli amputovať nohu. Napriek tomu všetkým, čo mu držali palce, z nemocnice odkázal: „Vydržať, vydržať, vydržať!“ Životom ťažko skúšaný herec nakoniec zomrel v novembri 2007 na zlyhanie srdca.

Ivan Palúch († 75): Zadupali ho do zeme

Herec, ktorý toto leto navždy odišiel po ťažkom zápale pľúc, mal vrodenú šeroslepotu a pre svoje problémy so zrakom si filmový Adam Šangala vytrpel veľa posmeškov. Oveľa horšie sa mu však vodilo z iných dôvodov... V 60. rokoch Palúcha obsadzovali v zahraničných produkciách ako nikoho z československých hercov, dokonca hviezdil aj na filmovom festivale v Cannes. Takýto úspech sa však na Slovensku neodpúšťa. Po návrate z cudziny začali Palúchovi šliapať na päty komunisti aj ŠtB, od roku 1973 mal zákaz hrať. 

To sa odzrkadlilo aj na jeho mizernom dôchodku. „Dostávam 256 eur... Neuznali mi trinásť rokov, pretože mi komunisti zakázali hrať,“ posťažoval sa pred pár rokmi. Preto, keď dostal v roku 2013 ponuku od Markízy zahrať si v Búrlivom víne, chopil sa jej s nadšením. „Keďže Ivanko zle videl, všetky scenáre a texty som mu prepisovala písmom veľkosti 72. Text sa naučil s pomocou veľkej zväčšovacej lupy,“ priznala jeho družka Ida Mušková (61). Škoda len, že z návratu na výslnie sa veľký herec mohol tešiť iba dva roky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné