Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2015 12:03 | Správy | Domáce správy

Pred 20 rokmi Danke ako prvému dieťaťu na Slovensku transplantovali kostnú dreň: Život mi zachránil 4-ročný brat Maťko!

Prvou pacientkou na Slovensku, ktorá podstúpila náročnú transplantáciu kostnej drene, bola Danka Bačová zo Sľažian (okr. Zlaté Moravce). 

Dievčatko trpelo akútnou leukémiou a darcom krvotvorných buniek bol jej štvorročný brat Maťko. Odvtedy uplynulo dvadsať rokov. Dnes už šťastná mamička synčeka Adamka netají, že lekári a sestry, ktorí jej zachránili život, sú jej novou rodinou. Boli dokonca na jej svadbe! Neúprosný boj o život dovtedy zdravého a krásneho dievčatka sa začal zdanlivo nevinnými bolesťami krížov. „Keďže sa jej bolesti stupňovali, išli sme s ňou k lekárovi do Zlatých Moraviec, kde si ju nechali v nemocnici. Povedali, že má zápal slepého čreva, ktoré jej hneď vyoperovali. Vydýchli sme si, no po týždni sa jej bolesti vrátili. V Moravciach ju chceli opäť otvoriť, ale to som nedovolila, hoci už prestávala jesť i chodiť,“ vrátila sa v spomienkach o dve desaťročia dozadu Dankina mama Daniela (48), ktorá zobrala dcérku za špecialistami do Bratislavy.

Otvoriť galériu

Dôverovali našim lekárom

Až odborníci v hlavnom meste zistili, čo dievčatku vlastne je. Diagnostikovali mu zákernú leukémiu a jediná možnosť, ako Danku zachrániť, bola transplantácia kostnej drene. Našťastie, ako vhodný darca sa ukázal jej štvorročný brat Maťko. Už-už sa schyľovalo k operácii v Prahe, keď sa na poslednú chvíľu rozhodlo, že ju uskutočnia v Bratislave. Danka sa tak stala prvou detskou pacientkou na Slovensku, ktorej transplantovali kostnú dreň. „Mala som veľký strach, ale verila som, že to lekári zvládnu. Aj teraz, po toľkých rokoch im za dcérin život veľmi, veľmi ďakujem. Stali sa našou novou rodinou,“ vyhlásila so slzami v očiach mama.

 

Na operáciu sa tešila

Prvú transplantáciu kostnej drene urobili bratislavskí lekári malej Danke 22. novembra 1995. „Vôbec som nevedela, čo ma čaká, no do nemocnice som sa tešila,“ priznala dnes už 28-ročná Daniela, ktorej daroval kostnú dreň jej brat Maťko. „Viem, čo sme si s ním prežili, a ako mi pomohol, preto je môj vzťah k nemu veľmi dobrý. A taký je aj s personálom nemocnice, ktorý sa vtedy o mňa staral. Boli, sú a navždy zostanú súčasťou môjho života. Často si píšeme, voláme, ba občas sa tam i zastavím. A niektorí boli aj na mojej svadbe,“ prezradila dnes už vydatá Danka.

Otvoriť galériu

Dotýkali sa prštekmi

Danka nielen vyzdravela a úspešne sa vrátila do života, ale sama sa už stala mamičkou malého Adamka (2). „A to je náš ďalší veľký úspech, lebo dieťatko sa doteraz narodilo iba mne a ešte jednej žene po rovnakej operácii, akú som podstúpila ja,“ prezradila dojatá Danka, ktorá počas transplantácie oslávila v nemocnici svoje ôsme narodeniny.

„Personál pre mňa pripravil minioslavu, ktorou ma ale úplne šokoval. Dali mi aj tortu, no nemohla som ju jesť, pretože okolo mňa bolo všetko sterilné. A pozvali aj mojich najbližších. Brata som si však nemohla vyobjímať, tak sme sa aspoň cez dve dieročky v skle dotýkali prstami,“ spomína Danka na svoje asi najpamätnejšie narodeniny. Domov ju lekári pustili deň pred Štedrým dňom, takže bola tým najkrajším živým darčekom pre mamu, otca aj brata.

Otvoriť galériu

Primárka Júlia Horáková: S Dankou sme si stále blízke

Ako si na prvú transplantáciu spomína Júlia Horáková, primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene? „My sme sa na to veľmi pripravovali. Sme vďační, že si to rodičia nerozmysleli a dali Danku odtransplantovať u nás, lebo bola prvá,“ hovorí uznávaná odborníčka. „Podaním štepu sa to ale nekončí, vnímali sme to s napätím a pamätám si, že sme sa často stretli aj na transplantačke, lebo sme chceli vedieť, ako sa má. Pre nás bolo najväčším potešením, keď pred Vianocami išla usmiata s rodičmi domov. Stretávame sa doteraz dosť často. Pokiaľ dovŕšila vek dospelosti, chodila pravidelne na kontroly. Každý rok sme sa stretávali v rekondičnom tábore, kam chodia rodičia aj darca, teda Maťo. Poznáme celú rodinu veľmi dôverne, sú to naši priatelia. Keď porodila bábätko, hneď nám z nemocnice volali.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!