Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2015 12:03 | Správy | Domáce správy

Pred 20 rokmi Danke ako prvému dieťaťu na Slovensku transplantovali kostnú dreň: Život mi zachránil 4-ročný brat Maťko!

Prvou pacientkou na Slovensku, ktorá podstúpila náročnú transplantáciu kostnej drene, bola Danka Bačová zo Sľažian (okr. Zlaté Moravce). 

Dievčatko trpelo akútnou leukémiou a darcom krvotvorných buniek bol jej štvorročný brat Maťko. Odvtedy uplynulo dvadsať rokov. Dnes už šťastná mamička synčeka Adamka netají, že lekári a sestry, ktorí jej zachránili život, sú jej novou rodinou. Boli dokonca na jej svadbe! Neúprosný boj o život dovtedy zdravého a krásneho dievčatka sa začal zdanlivo nevinnými bolesťami krížov. „Keďže sa jej bolesti stupňovali, išli sme s ňou k lekárovi do Zlatých Moraviec, kde si ju nechali v nemocnici. Povedali, že má zápal slepého čreva, ktoré jej hneď vyoperovali. Vydýchli sme si, no po týždni sa jej bolesti vrátili. V Moravciach ju chceli opäť otvoriť, ale to som nedovolila, hoci už prestávala jesť i chodiť,“ vrátila sa v spomienkach o dve desaťročia dozadu Dankina mama Daniela (48), ktorá zobrala dcérku za špecialistami do Bratislavy.

Otvoriť galériu

Dôverovali našim lekárom

Až odborníci v hlavnom meste zistili, čo dievčatku vlastne je. Diagnostikovali mu zákernú leukémiu a jediná možnosť, ako Danku zachrániť, bola transplantácia kostnej drene. Našťastie, ako vhodný darca sa ukázal jej štvorročný brat Maťko. Už-už sa schyľovalo k operácii v Prahe, keď sa na poslednú chvíľu rozhodlo, že ju uskutočnia v Bratislave. Danka sa tak stala prvou detskou pacientkou na Slovensku, ktorej transplantovali kostnú dreň. „Mala som veľký strach, ale verila som, že to lekári zvládnu. Aj teraz, po toľkých rokoch im za dcérin život veľmi, veľmi ďakujem. Stali sa našou novou rodinou,“ vyhlásila so slzami v očiach mama.

 

Na operáciu sa tešila

Prvú transplantáciu kostnej drene urobili bratislavskí lekári malej Danke 22. novembra 1995. „Vôbec som nevedela, čo ma čaká, no do nemocnice som sa tešila,“ priznala dnes už 28-ročná Daniela, ktorej daroval kostnú dreň jej brat Maťko. „Viem, čo sme si s ním prežili, a ako mi pomohol, preto je môj vzťah k nemu veľmi dobrý. A taký je aj s personálom nemocnice, ktorý sa vtedy o mňa staral. Boli, sú a navždy zostanú súčasťou môjho života. Často si píšeme, voláme, ba občas sa tam i zastavím. A niektorí boli aj na mojej svadbe,“ prezradila dnes už vydatá Danka.

Otvoriť galériu

Dotýkali sa prštekmi

Danka nielen vyzdravela a úspešne sa vrátila do života, ale sama sa už stala mamičkou malého Adamka (2). „A to je náš ďalší veľký úspech, lebo dieťatko sa doteraz narodilo iba mne a ešte jednej žene po rovnakej operácii, akú som podstúpila ja,“ prezradila dojatá Danka, ktorá počas transplantácie oslávila v nemocnici svoje ôsme narodeniny.

„Personál pre mňa pripravil minioslavu, ktorou ma ale úplne šokoval. Dali mi aj tortu, no nemohla som ju jesť, pretože okolo mňa bolo všetko sterilné. A pozvali aj mojich najbližších. Brata som si však nemohla vyobjímať, tak sme sa aspoň cez dve dieročky v skle dotýkali prstami,“ spomína Danka na svoje asi najpamätnejšie narodeniny. Domov ju lekári pustili deň pred Štedrým dňom, takže bola tým najkrajším živým darčekom pre mamu, otca aj brata.

Otvoriť galériu

Primárka Júlia Horáková: S Dankou sme si stále blízke

Ako si na prvú transplantáciu spomína Júlia Horáková, primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene? „My sme sa na to veľmi pripravovali. Sme vďační, že si to rodičia nerozmysleli a dali Danku odtransplantovať u nás, lebo bola prvá,“ hovorí uznávaná odborníčka. „Podaním štepu sa to ale nekončí, vnímali sme to s napätím a pamätám si, že sme sa často stretli aj na transplantačke, lebo sme chceli vedieť, ako sa má. Pre nás bolo najväčším potešením, keď pred Vianocami išla usmiata s rodičmi domov. Stretávame sa doteraz dosť často. Pokiaľ dovŕšila vek dospelosti, chodila pravidelne na kontroly. Každý rok sme sa stretávali v rekondičnom tábore, kam chodia rodičia aj darca, teda Maťo. Poznáme celú rodinu veľmi dôverne, sú to naši priatelia. Keď porodila bábätko, hneď nám z nemocnice volali.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Babiš a Monika Babišová.
Historia vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú