Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2015 18:34 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Problém s otváracími hodinami podnikov v Bratislave: Čím argumentujú podnikatelia?

O definitívnej podobe návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý upravuje otváracie hodiny podnikom v bratislavskom Starom Meste, poslanci miestneho zastupiteľstva na svojom decembrovom zasadnutí nerozhodnú. 

Ako na dnešnom stretnutí s dotknutými prevádzkovateľmi povedal staromestský starosta Radoslav Števčík, tento návrh nebude predmetom najbližšieho rokovania zastupiteľstva a odsúva sa na obdobie po budúcoročných parlamentných voľbách.
"Mrzí ma táto situácia, keď sa z vecného riešenia stala politická téma," povedal Števčík. Starosta taktiež informoval, že na decembrovom rokovaní poslancov sa nebude ani rozhodovať o dvojnásobnom zvýšení poplatku za letné terasy.

Podľa Števčíka sa vytvorí pracovná skupina, ktorá posúdi pripomienky k návrhom VZN. Ako ďalej tvrdí, ambíciou mestskej časti nie je niečo regulovať či zakazovať. "Máme zákon o obecnom zriadení, aby sme určili pravidlá prevádzkovej doby," vysvetlil. V prípade zvýšenia poplatku za terasy zas argumentoval, že v roku 2000 bolo v historickom centre hlavného mesta 1500 štvorcových metrov (m2) letných terás.

"Tento rok 3300 m2 letných terás, na budúci rok bude 4000 m2?" opýtal sa Števčík na stretnutí, ktorého sa zúčastnilo viac ako 100 ľudí. Ako tvrdí, ľudia sa sťažujú, že sa v centre Bratislavy nedá korzovať a terasy sa rozťahujú. Navrhované VZN teda malo platiť ako regulačný nástroj po vzore Prahy 1.

 

Dotknutí prevádzkovatelia spísali starostovi hromadnú výzvu, ktorou ho požiadali o stiahnutie návrhu troch VZN, ktoré sa týkajú otváracích časov či zvýšenia dane za užívanie verejného priestranstva. Na stredajšom stretnutí vyjadrili nesúhlas s navrhovanými VZN. "Ak budem kupovať byt a chcem ticho, tak pôjdem bývať do Čunova, nie do centra mesta," argumentoval jeden z podnikateľov. Ďalší uviedol, že on vo svojej prevádzke spravil po upozornení opatrenia a znížil hlučnosť. "No sú tu aj takí, ktorí tieto upozornenia akceptovať nechcú, prečo by som mal za nich trpieť?" opýtal sa. Viacerí sa zhodli na tom, že navrhované nariadenie by bolo pre nich likvidačné, lebo nočný život sa začína práve od 22.00 h. "Prečo cesta nevedie prostredníctvom merania hluku, určenia normy a podľa toho stanoviť prevádzkové doby?" uviedla dotknutá prevádzkarka. Zaznel aj názor, že ak by sa navrhované VZN prijali, dlhodobo by to mohlo degradovať turizmus v Bratislave.

Prítomní obyvatelia Starého Mesta povedali, že hlučnosť v centre Bratislavy ich likviduje. "Podnikatelia argumentujú, že prijatím VZN sa vytratí v Starom Meste život. On sa už vytráca, lebo bežní ľudia sú vyhnaní na perifériu," povedala občianka. Iná zas upozornila, že v noci sa v centre nedá spať a človek má pocit, akoby bol priamo na tanečnom parkete. "Bratislava vyzerá v noci a nadránom hrozne, to je hluk, rozbíjanie fliaš a zvratky. Žiadna kultúra," upozornila.

Staré Mesto v pripravovanom VZN o otváracích hodinách prevádzok v centre mesta rozdeľuje svoje územie na tri zóny. V prvej, kam patrí najužšie centrum mesta, budú môcť byť prevádzky otvorené v piatok a sobotu od 08.00 do 02.00 h nasledujúceho dňa. Po polnoci však už podľa návrhu nesmie byť počuť hudba. Od nedele do štvrtka budú musieť bary, ktoré sa nachádzajú napríklad na Hviezdoslavovom námestí, zatvoriť už o polnoci. V druhej zóne má byť režim prísnejší, prevádzkari tam musia zatvoriť svoje podniky v piatok a sobotu o polnoci, v ostatné dni o 23.00 h. Do tejto zóny patrí napríklad Jesenského ulica či Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu. V tretej zóne sa majú prevádzky zatvárať počas celého týždňa už o 22.00 h.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu