Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2015 12:40 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Tunisko deň po bombovom útoku: Detialy o výbuchu v autobuse!

Bombu v autobuse vezúcom príslušníkov tuniskej prezidentskej stráže odpálil v utorok v metropole Tunis samovražedný atentátnik.

Podľa agentúry Reuters to v stredu oznámili predstavitelia tuniskej bezpečnosti. Výbuch zabil najmenej 13 ľudí a prinútil vládu vyhlásiť v krajine výnimočný stav. Podľa predbežného vyšetrovania mal útočník na chrbte batoh. Mal oblečený kabát a na ušiach slúchadlá. Odpálil sa v okamihu, keď nastupoval do autobusu s príslušníkmi prezidentskej stráže, ktorých mal odviezť do služby v prezidentskom paláci. Tuniskej rozhlasovej stanici Šams to povedal zdroj z prezidentskej ochranky.

V uliciach Tunisu v stredu hliadkovali vojaci i ozbrojená polícia. Zriadili tam kontrolné body, na ktorých prehľadávali vozidlá i chodcov. Do budovy medzinárodného letiska bezpečnostné sily vpúšťali iba cestujúcich.

Utorňajší atentát na hlavnom bulvári tuniskej metropoly ukázal, ako môžu islamskí militanti Tunisku ublížiť. V júli zaútočili streľbou v hoteli na pláži v letovisku Súsa (Sousse) a predtým v marci v múzeu Bárdú (Bardo) v Tunise, pričom k obom útokom sa prihlásil Islamský štát. K utorňajšiemu útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Tunisko, ktoré bolo donedávna považované za vzor prechodu na demokraciu po zvrhnutí autokratického vládcu v roku 2011, sa čoraz častejšie stáva cieľom militantov. 

 

Tuniský premiér Habíb Síd po mimoriadnej schôdzke bezpečnostného kabinetu novinárom povedal, že "je to vývoj v správaní sa teroristov. Tento raz zaútočili na symbol štátu v samom srdci hlavného mesta". Utorňajší bombový útok na autobus bol prvým samovražedným útokom v metropole. V októbri 2013 sa vyhodil do vzduchu samovražedný atentátnik na pláži v Súse a predtým zaútočil samovražedný atentátnik al-Káidy v synagóge na ostrove Džerba, kde zabil 21 ľudí.

Tunisko patrí medzi sekulárne krajiny arabského sveta a od tzv. arabskej jari v roku 2011 sa v porovnaní so susednou Líbyou či Egyptom tešilo relatívnej stabilite. Má novú ústavu, uskutočnilo slobodné voľby a kompromisná politika, na ktorej sa dohodli sekulárne a islamistické strany, umožnila krajine dosiahnuť pokrok. Pre Tunisko, ktorého ekonomika je silno závislá na cestovnom ruchu, je boj s islamskými militantmi veľkou výzvou. V Iraku, Sýrii a susednej Líbyi bojuje v radoch Islamského štátu a ďalších militantných skupín vyše 3000 Tunisanov.
Páchatelia útokov v Súse a múzeu Bárdú absolvovali výcvik v džihádistických táboroch v Líbyi. Tuniská vláda začala na hraniciach s Líbyou v snahe zabrániť militantom vo vstupe do krajiny stavať bezpečnostný múr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete