Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2015 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Na toto môžeme byť hrdí! 10 najlepších slovenských filmov, ktoré by ste mali vidieť

Slovenská kinematografia môže byť aj kvalitná, čoho dôkazom je týchto desať filmov. Rozhodne sa pri nich nebudete nudiť. 

1. Nicholas G. Winton – Sila ľudskosti (86%)

Okrem Slovákov sa na filme podieľali aj Česi. Ide o dokumentárny film, ktorý zrežíroval Matej Mináč. Hlavným hrdinom je Nicholas Winton, ktorý v roku 1939 zachránil 669 prevažne židovských detí. Podarilo sa mu previezť ich do Veľkej Británie a o svojom čine mlčal dlhých 50 rokov. Jeho prezývkou je britský Schindler. V roku 2002 získal film medzinárodnú cenu Emmy za najlepší dokument.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

2. 38 (85%)

Film bol natočený minulý rok a jeho režisérom je Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič. Opäť ide o dokumentárny film, ktorý mapuje život slovenskej hokejovej legendy Pavla Demitru. Hokejista tragicky zahynul 7. septembra v roku 2011 pri havárií lietadla. Vo filme vystupujú známi hokejisti ako Marián Gáborík, Zdeno Chára či Miroslav Šatan. Zaujímavosťou je, že projekt začal Dano Dangl najskôr financovať z vlastných zdrojov. Až keď bol rozbehnutý, začali sa pridávať sponzori.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

 

3. Tajomné Mamberamo (86%)

Ďalší dokumentárny film, ktorý pochádza zo Slovenska. Režisérom je Pavol Barabáš, ktorý vytvoril aj scenár k filmu. Nechýba v ňom dobrodružstvo a napätie. Dej je o ceste po zakázanom území na Novej Guinei. Ukazujú tam ľudí, ktorí nie sú ovplyvnení dnešnou modernou dobou. Ich zvyky, kultúra ale aj problémy sú úplne rozdielne od tých našich.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

4. Amazonie vertical (86%)

Ďalší dokument z dielne skvelého Pavla Barabáša, ktorý treba vidieť. Film je o sile prírody a dobrodružnom objavovaní strateného sveta. Donúti diváka zamyslieť sa nad dnešnou dobou. Cieľom bolo vyliezť na takzvanú Horu boha zla a samozrejme prežiť. Okolo bolo divoká džungla a prales. Slováci, ktorí sa na horu vydali museli bojovať s rôznymi prekážkami, vyčerpanosťou a beznádejou.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

5. OMO – Cesta do praveku (86%)

Sľubujeme, že už posledný. Dokument Pavla Barabáša z roku 2002 sa taktiež umiestnil v TOP 10. Tento krát slovenská expedícia OMO bola v Etiópii. Na gumenom rafte splavili 900 kilometrov africkej rieky Omo. Rieka je plná nebezpečných hrochov, krokodílov a jedovatých hadov. Ich cesta trvala mesiac a spoľahnúť sa mohli iba na svoje schopnosti.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

6. Hrana (86%)

Režisérom tohto dokumentu je Patrik Lančarič, ktorý mal na starosti aj scenár. V hlavnej úlohe sa predstavil talentovaný skladateľ a muzikant, ktorý vo svojich dvadsiatich rokoch zomrel na predávkovanie heroínom. Reč je o Markovi Bazovskom, ktorého poznajú aj dnešné slovenské hudobné legendy. Dojemný film s úžasnou kamerou je rozdelený do štyroch častí.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

7. Karel Kryl – Kdo jsem (86%)

Už z názvu je jasné, že nejde čisto o slovenský film ale aj o český. Režíroval ho Dušan Rapoš. Dokument je o slávnom pesničkárovi, básnikovi a filozofovi Karlovi Krylovi. Prostredníctvom svojich piesní či poézie si kladie jednu zo základných otázok ľudského bytia. Vo filme môžu jeho fanúšikovia vidieť aj posledné zábery natočené krátko pred jeho smrťou.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

8. Zelená púšť (87%)

Slovenský dokument, ktorý zrežíroval Michal Gálik a na starosť si zobral aj kameru. Film vás zavedie na tropický ostrov Borneo. Divák môže vidieť smutný pohľad na devastáciu tropických pralesov ale tiež zarážajúce tajomstvo, ktoré ukrýva priemysel s palmovým olejom. Ide taktiež o príbeh o globálnej zodpovednosti a o tom, akú veľkú má spotrebiteľ moc. Zaujímavosťou je, že film vznikol bez sponzorskej podpory a profesionálneho štábu.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

9. Samotári (84%)

Konečne celovečerný film, ktorý ocenili diváci. Pod produkciu sa okrem Slovenska podpísalo aj Česko. Zrežíroval ho David Ondříček a žánrovo ide o komédiu aj drámu. Dej je o príbehoch osamelých mladých ľuďoch, ktorí si pripadajú bezmocne. V priebehu niekoľkých dní prežívajú udalosti, ktoré im radikálne ovplyvnia budúcnosť. Natáčanie filmu trvalo 65 dní a získal niekoľko ocenení.

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

10. Je třeba zabít Sekala (83%)

Dráma z roku 1997 je koprodukčný film, na ktorom sa podieľalo Slovensko, Francúzsko, Poľsko a Česko. Režisérom je Vladimír Michálek. Dej filmu sa odohráva v roku 1943 za čias Československa. Iba za tri týždne vznikol scenár k tomuto filmu. Aj keď je film z vojnového obdobia, ani raz na obrazovke nemožno vidieť uniformu. 

Otvoriť galériu
Najlepšie slovenské filmy.
Zdroj: YouTube.com

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!