Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2015 19:59 | Správy | Zahraničné správy

Záhadná nočná policajná akcia v Bruseli: Aký je výsledok?

Nasadenie bezpečnostných zložiek v Bruseli nepoľavuje, najnovšie správy hovoria o šestnástich zatknutých. 

Belgický denník Le Libre Belgique na svojich internetových stránkach uviedol, že Abdeslama mali vystopovať policajti v okolí Liège. Mal im však uniknúť a teraz uteká vo vozidle BMW smerom do Nemecka. Oficiálne zdroje túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Prokurátor Eric Van Der sypte okrem iného povedal, že pri policajnej operácii v Bruseli sa nenašli žiadne zbrane ani výbušniny. V bruselskej štvrti Molenbeek sa podľa neho strieľalo, nie je ale jasné, kto zbrane použil.  

Spravodajca Českej televízie Josef Pazderka na Twitteri uviedol, že akcia sa už končí. Podľa neho polícia zadržala niekoľko podozrivých a nepadli žiadne výstrely. Agentúra AFP neskôr uviedla, že policajná akcia sa skončila pred polnocou. Podľa doterajších informácií bolo zatknutých šestnásť ľudí a prehľadali 19 domov či bytov. Jeden zo zadržaných utrpel zranenia po tom, čo havaroval, keď sa polícii pokúšal ujsť v aute. Oznámili to na tlačovej konferencii zástupcovia prokuratúry. Hľadaný Salah Abdeslam, po ktorom polícia kvôli jeho zapojeniu do teroristických útokov v Paríži už viac ako týždeň intenzívne pátra, nie je medzi zadržanými a je ďalej na úteku. O ďalšom osude všetkých 16 zadržaných musí ešte v pondelok (23.11.) rozhodnúť súd.

V oblasti Rue du Midi a Grand Place boli niektoré ulice blokované a svedkovia hlásili podľa Rtl.be nasadenie síl. "Som v reštaurácii a polícia nás požiadala, aby sme dokončili svoje jedlo, zoskupili sa a čakali na signál na odchod," hovorí jeden zo svedkov.

"Okolie Grand Place bolo ohraničené kordónom polície a armády. Vzali svoje zbrane, ale žiadna streľba nevybuchla. Grand-Place je momentálne prístupný", opisuje novinár RTL.be Sébastien Rosenfeld. 

Podľa miestnych médií aj správ zo sociálnych sietí boli ľudia bývajúci v oblasti vyzvaní, aby sa nepribližovali k oknám a hoteloví hostia, aby nevychádzali. Premiér Charles Michel potvrdil, že situácia je veľmi vážna. Televízia RTBF uviedla, že protiteroristická akcia prebieha aj v regióne Charleroi.

Otvoriť galériu

 

Podľa informácií belgických médií bola polícia varovaná, aby sa pripravila na zatiaľ bližšie nešpecifikovanú operáciu v Bruseli.

Ulicu Lombard zablokovali autobusom.

Bezpečnostné zložky istili aj hotel Radisson Blu, nikto nesmel vojsť ani vyjsť. Ide o hotel z rovnakej siete, na aký podnikli ozbrojenci útok v Mali a zabili tam minimálne 19 ľudí. Belgické ministerstvo vnútra nechce zatiaľ podávať bližšie informácie. Miestni novinári potvrdili nasadenie vojakov a polície, ale momentálne je situácia pokojná. Niekoľko svedkov uviedlo, že videli nad Bruselom prelietavať vrtuľníky.

Federálna polícia požiadala všetky médiá aj ľudí, aby prestali podávať o situácii aktualizácie: "Z bezpečnostných dôvodov, prosím, dodržujte informačné ticho na sociálnych médiách o prebiehajúcich policajných operáciách." Ľudia reagujú na výzvu tak, že na sociálne siete dávajú mačky a hashtag #‎BrusselsLockdown‬.

 

Otvoriť galériu

Najvyšší stupeň ohrozenia predĺžili

Belgický premiér Charles Michel v nedeľu večer po krízovom zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady oznámil, že pre Brusel a bruselský región zostáva aj naďalej v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia, ktorý bol predĺžený aj na pondelok. Okrem výluk mestskej dopravy a obmedzenia obchodnej, kultúrnej a športovej činnosti sa vládne nariadenie týka aj škôl, ktoré v bruselskom regióne zostanú v pondelok zatvorené.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia v bruselskom regióne sa týkajú pátrania úradov po dvoch teroristoch, ktorí majú priame spojenie s minulotýždňovými atentátmi v Paríži. Starosta bruselskej štvrte Schaerbeek Bernard Clerfayt médiá upozornil, že dvojica na úteku disponuje zbraňami a možno aj výbušninami, pričom existuje riziko, že by títo muži mohli spáchať veľmi nebezpečné činy. Belgické médiá Salaha Abdeslama a druhého muža, ktorého identitu zatiaľ úrady nezverejnili, už označili ako "kamikadze".

Otvoriť galériu

Premiér po zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady pripomenul, že kým pre Brusel aj naďalej platí štvrtý stupeň ohrozenia, pre zvyšok krajiny platí tretí stupeň. Šéf belgickej vlády zároveň pripomenul tri hlavné stratégie, podľa ktorých sa budú úrady v tejto situácii správať.

V prvom rade dôjde k posilneniu polície a armády v podobe dodatočných finančných prostriedkov. Úrady zachovajú doterajší postoj voči verejným miestam, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí - ako sú obchody a rôzne športové, kultúrne a verejné podujatia. Do tretice platí, že zodpovedné úrady budú venovať osobitnú pozornosť hromadnej doprave. Znamená to, že metro nebude premávať v Bruseli ani v pondelok a električky budú premávať po obmedzenej trase, ktorá nezahŕňa tunely.

Okrem týchto základných opatrení bezpečnostná rada odporučila, aby v bruselskom regióne zostali v pondelok uzavreté všetky školy - základné, stredné a tiež univerzity. Táto situácia sa týka aj štyroch Európskych škôl v Bruseli, ktoré spravuje Európska komisia, a do ktorých chodia deti zamestnancov euroinštitúcií.

Belgické médiá upozornili, že najvyšší stav ohrozenia bude mať značný negatívny dopad na ekonomiku hlavného mesta, najmä v sektore obchodu a služieb - o to viac, že Brusel už začal žiť predvianočnými nákupmi.

Medzitým, ako upozornila televízna stanica RTBF, niektoré veľké belgické podniky, úrady či bankové inštitúcie vyzvali svojich zamestnancov, aby kvôli teroristickým hrozbám pracovali z domu. Na druhej strane malé podniky, malé obchody, bary a kaviarne budú zrejme pokračovať vo svojej činnosti; podobne ako počas víkendu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vráblicová s Nižníkom v roku 2019 pôsobili ako zamilovaný pár.
Foto
ŠOK! Známa slovenská herečka sa ROZVIEDLA: Harmonické manželstvo po 24 rokoch stroskotalo
Mig-29.
Darovanie stíhačiek Ukrajine bude mať dohru! Klamal Naď? Ministerstvo zakročilo
Robert Fico
Národný akčný plán boja proti terorizmu obsahuje 30 úloh: O aké zmeny ide?
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
S Matovičom to nevydržal ani jeho bratranec a jeden z najbližších ľudí! Aha, kto od neho odchádza do PS
Britský boxer Tyson Fury.
Ožratý pod obraz boží! Fury sa plazil chodníkom, predtým ho vyhodili z baru
Kaštiel musia kompletne zrenovovať.
Schválené! Kaštieľ v Rusovciach sa dočká rekonštrukcie: Náklady prevýšia 100 miliónov eur
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Peňažný príspevok na opatrovanie sa zvýši! Aha, akú sumu po novom dostanete
Cesty Nitrianskeho kraja sú mokré, znečistené blatom, pri ktorých môže vzniknúť nebezpečenstvo šmyku.
Brutálny čin na stanici v Trenčíne: Opilec vtrhol do šatne zamestnancov a tam...
Ilustračná fotografia.
Foto
Zomrela slávna speváčka s KRÁSNYM hlasom: Muži z nej šaleli, pre ženy bola IKONOU
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Izrael si zavaril: Vysokopostavený veliteľ je mŕtvy! Zúrivá odveta krajiny
Foto
Vémola sa po výhre nad Véghom poriadne nabalil: Ťažké milióny za necelých 6 minút!
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
EXTRÉMNE počasie rozhodlo: Najnavštevovanejšie turistické miesto čaká stopka! Dobre si pozrite opatrenie