Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2015 08:19 | Šport | Tenis
FotoVideo

Dočkali sme sa opäť finále snov! Dostane Djokovič od Federera aj teraz výprask?

V tenisovom finále tohtoročného londýnskeho Turnaja majstrov nastúpi Novak Djokovič proti Rogerovi Federerovi.

V prvom sobotňajšom semifinále najskôr nedal Djokovič šancu Španielovi Rafaelovi Nadalovi a triumfoval presvedčivo dvakrát 6:3, následne Federer zdolal v čisto švajčiarskom dueli Stana Wawrinku za 71 minút 7:5, 6:3. Vo finále Masters narazia na seba obaja tenisti už tretíkrát. V roku 2012 sa tešil z triumfu Djokovič a vlani rovnako Srb, avšak Federer pre bolesti chrbta na stretnutie nenastúpil.

Otvoriť galériu

Švajčiarske derby odštartovali obaja súperi čistou hrou. Potvrdenie brejku z piateho gemu znamenalo vedenie 4:2 pre Wawrinku, no Federer rýchlo manko zmazal a do konca prvého setu herne dominoval. Kvalitným prvým servisom otupil silu súperovho returnu a v dvanástom geme využil hneď prvý mečbal na zisk setu v pomere 7:5 za 37 minút.

Druhé dejstvo prinieslo hneď vo svojom úvode dva kľúčové momenty. Najskôr Federer prelomil Wawrinkovi podanie, následne potvrdil servis v dlhých výmenách tretieho gemu a viedol 3:0. Pohodlný náskok si 17-násobný grandslamový šampión ustrážil, hoci vo ôsmej hre ešte narazil na tvrdý odpor mladšieho krajana. Viedol už 30:0 a následne mal k dispozícii aj mečbal, ale Wawrinka bojoval o každú loptičku a servis si napokon udržal. Podal síce sympatický výkon, ale Federer duel ukončil impozantným spôsobom. Čistou hrou nedal súperovi šancu a triumfoval 6:3. Vzájomnú bilanciu zápasov zároveň upravil na 18:3 vo svoj prospech.

Otvoriť galériu

 

Suverénny líder svetového rebríčka Djokovič potvrdil v súboji s Nadalom pozíciu favorita a zdolal ho aj štvrtýkrát v tomto roku, opäť bez straty setu. Navyše prvýkrát v kariére vyrovnal vzájomnú bilanciu s dlhoročným rivalom, keď upravil stav na 23:23. Nadal na triumf na koncoročnom výberovom podujatí stále čaká, jeho doterajším maximom zostáva finálová účasť v rokoch 2010 a 2013.

Už úvod zápasu naznačil, kto bude na dvorci pánom. Djokovič zobral súperovi hneď prvé podanie čistou hrou a rýchlo sa tak ujal vedenia 3:0. Dvadsaťosemročný Srb mal vysokú úspešnosť prvého podania, ťažil z presných víťazných úderov a v kľúčových momentoch sa prezentoval v lepšej fazóne ako Nadal. Aj preto si náskok udržal až do konca prvého setu, ktorý za 34 minút vyhral 6:3. Pri svojom podaní využil hneď prvý setbal, keď return Nadala skončil v sieti.

Otvoriť galériu

Piaty nasadený Nadal nenašiel recept na svojho protivníka ani v druhom dejstve. Djokovič pevne kráčal za postupom a už v prvej hre mal pri podaní súpera brejkbal. Ten ešte zostal nevyužitý, no Nadal prišiel o výhodu servisu v piatej hre. Zverenec Nemca Borisa Beckera a slovenského trénera Mariána Vajdu tak získal rozhodujúci náskok, keď brejk vzápätí potvrdil na 4:2. Triumf spečatil pri podaní Španiela v deviatej hre a po 79 minútach hry si vybojoval finálovú účasť.

"Bez debaty to bol dnes z mojej strany výborný výkon," hodnotil semifinálové vystúpenie bezprostredne po stretnutí Djokovič, ktorý po svojom prvom podaní prehral iba tri loptičky. "Od začiatku som išiel podľa svojho plánu hrať agresívne a diktovať tempo hry, pretože proti tak kvalitnému obranárovi ako je Rafa treba byť aktívny. Odohrali sme spolu už 46 zápasov, ale vždy je pre mňa veľkou výzvou nastúpiť proti nemu. Preto som šťastný, že som prenikol do finále. Preferujem v ňom hrať proti Švajčiarovi (smiech). Naozaj bude veľmi zaujímavé sledovať druhé semifinále dvoch hráčov, ktorí sú z jednej krajiny a veľmi dobre sa poznajú."

Otvoriť galériu

Nadal prehral osem z uplynulých deviatich súbojov s Djokovičom. Na prebiehajúcom turnaji vyhral všetky tri svoje doterajšie duely, v sobotu sa však počas celého priebehu nedostal v 02 aréne ani k jedinému brejkbalu. "Novak je v tomto momente takmer nezdolateľný. Bol lepší ako ako ja a zaslúžil si postup aj za to, čo predvádzal celú sezónu. Jednoducho ukázal fantastický výkon. Ak niekto hrá ako on, jediná možnosť je mu zagratulovať," konštatoval po prehre Nadal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ