Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Prešove vyhlásili mimoriadnu situáciu: Zdravie, život aj majetok jeho obyvateľov sú v ohrození!

Primátorka Prešova Andrea Turčanová vyhlásila v piatok o 13.00 h mimoriadnu situáciu z dôvodu kritickej dopravy na území mesta.

Predchádzalo tomu štvrtkové zasadnutie Krízového štábu mesta Prešov, na ktorom sa zúčastnili aj Viktor Stromček, štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, a Peter Chudík, predseda Prešovského samosprávneho kraja. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová. Témou rokovania bolo predovšetkým pozastavenie stavebnej činnosti na diaľničnom privádzači na ceste I/68, odbočka Škultétyho – ZVL.

Na základe vyjadrení zložiek Operačného strediska záchrannej služby, Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru v Prešove, KR Policajného zboru v Prešove a na základe zlého technického stavu Čierneho mosta na Škultétyho ulici, ktorý je v súčasnosti hlavnou trasou tranzitnej i mestskej dopravy, zúčastnení konštatovali, že „pozastavením stavebnej činnosti na stavbe I/68, odbočka Škultétyho – ZVL, nastalo obdobie ohrozenia, ktoré vedie ku vzniku udalostí ohrozujúcich život, zdravie a majetok občanov a životného prostredia,“ uvádza sa vo vyhlásení. 

Ku kritickému stavu dopravy v Prešove sa s podobným konštatovaním vyjadril aj Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., odštepný závod Košice, Dopravná komisia mesta Prešov a Dopravný podnik mesta Prešove, a. s. Tento stav spôsobuje upchávanie miestnych komunikácií, meškanie mestskej hromadnej dopravy v trvaní od 20 do 100 minút, ako aj zvýšenie času dojazdu zložiek integrovaného záchranného systému, čím dochádza k ohrozeniu zdravia a života.

 

Podľa slov štátneho tajomníka Stromčeka vyhlásením mimoriadnej situácie bude môcť ministerstvo dopravy vybrať dodávateľa na dokončenie stavby v skrátenom konaní, čím by cesta mohla byť dokončená koncom budúceho roka. Mesto Prešov uložilo odboru dopravy, životného prostredia a komunálnych služieb mestského úradu výkon štátneho odborného dozoru vo zvýšenej miere na všetkých miestnych komunikáciách súvisiacich s týmto dopravným uzlom. Pracovníci mestskej polície a Dopravného podniku mesta Prešov majú predložiť návrh opatrení, ktoré pomôžu minimalizovať následky tejto mimoriadnej situácie. Mesto oslovilo aj krajské zložky polície a hasičov i rezort dopravy, aby predložili návrh opatrení, ktoré pomôžu odstrániť súčasný stav a ukončiť mimoriadnu situáciu.

Obchvat Prešova, ktorý má zjednodušiť prejazd smerom z Košíc na Poprad, mal podľa zmluvy so Slovenskou správou ciest z roku 2012 postaviť združenie HANT BA DS & ANTIK. Pôvodný termín bol jún tohto roku, no ten sa po problémoch s archeologickým prieskumom a vlaňajšími povodňami upravil na október 2015. Výška investičných nákladov bola podľa zmluvy dohodnutá na 32 miliónov eur. Doteraz sa tu preinvestovala asi iba jedna tretina plánovaných prostriedkov. Nedostavané piliere mosta a rozkopaná cesta brzdia premávku v meste a spôsobujú kolaps v doprave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Biden predstavil ambiciózny plán na prímerie v Gaze: Štáty vyzývajú Izrael a Hamas, aby pristúpili k dohode
Ilustračné foto
Zahraničné noviny vydali s prázdnou titulnou stranou: Dôvod? Sú za tým veľké obavy
Americkí astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová sedia v dodávke, ktorá ich odváža po zrušení pvého štartu kozmickej lode Boeing Starliner.
Kozmická loď Boeing Starliner nakoniec nepoletí: Bude znovu pripravená na štart?
(ilustračné foto)
Čistíte si zuby poriadne a stále sú žlté? Nezúfajte: S týmto krokom môže byť všetko inak
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Orbán má zarobené na problém: Jeho najsilnejší kritik podáva žalobu, tohto sa mal premiér dopustiť
Radosť Dávida po expresnom góle.
Foto
Ponuky na Hancka pribúdajú: Slovenský obranca je v hľadáčiku ďalšieho anglického klubu
Talianska premiérka Giorgia Meloniová.
Meloniová pred nadchádzajúcimi voľbami do EP: Prišiel čas na zmenu! Drsný odkaz pre Úniu
Photo Young Contemplated Woman Lying On Bed
Nemôžete zaspať? Prinášame vám pár tipov, ako zlepšiť svoje návyky!
(ilustračné foto).
Leňošenie môže byť pre naše srdce nebezpečné: Dodržiavajte týchto 7 tipov a budete sa cítiť lepšie!
Benátky, Taliansko
Jedno z najnavštevovanejších miest zavádza ďalšie zákazy: Na toto radšej ani nepomyslite
(ilustračné foto)
Problémy s vyrážkami? Zbavíte sa ich JEDNOU vecou! Nikdy to nebolo jednoduchšie
Na hrobe Prigožina v Petrohrade odhalili jeho bronzovú sochu.
Foto
Prigožin († 62) by dnes oslávil narodeniny: Dostalo sa mu veľkej pocty! Pri jeho hrobe odhalili čosi nevídané