Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2015 10:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Právnik Nového Času po troch rokoch megaprocesu v kauze Bonanno: V hre je šialené odškodné 1,8 milióna eur

Je to boj za slobodu slova na Slovensku. Toto tvrdí advokát vydavateľa Nového Času Róbert Bános na margo megaprocesu v kauze Bonanno. 

Justičná elita, ktorá sa pred piatimi rokmi zabávala na zvrátenom žúre v bare v Rajeckých Tepliciach s atrapou samopalu či modrými slúchadlami, zažalovala vydavateľa nášho denníka a pýta šialené odškodné. Proces sa ťahá už neuveriteľné tri roky. Pýtali sme sa obhajcu Bánosa, ako sa to vyvíja a aké zrkadlo pojednávania nastavujú stavu demokracie na Slovensku.

  • Vydavateľstvo Nového Času zažalovali účastníci večierka v bare Bonanno o viac ako milión eur. Ako to momentálne vyzerá? 

Momentálne je proti denníku vedených 7 súdnych konaní sudcov, ktorí sa domáhajú ospravedlnenia a náhrady nemajetkovej ujmy v celkovej výške 800 000 eur. Ospravedlnenie a vysokú náhradu škodu vo výške 1 000 000 eur požaduje i samotné občianske združenie Justičný Oskar, nakoľko v dôsledku uverejnenia sporového článku malo údajne prísť o sponzorské príspevky v rovnakej hodnote, ako je požadované odškodnenie.

  • Ako sa megaproces vyvíja? 

Doposiaľ boli dve žaloby sudcov zamietnuté, avšak po tom, ako sa žalobcovia odvolali, konanie ďalej prebieha na odvolacom súde. V jednom prípade žaloby sudcu bol vynesený právoplatný čiastočný rozsudok, proti ktorému sme však promptne podali dovolanie. V ostatných konaniach sa naďalej vykonáva dokazovanie.

  • Čo máte ešte pred sebou?
 

Okrem dvoch podaných žalôb, ktoré boli právoplatne zastavené, máme pred sebou viac-menej všetky žaloby sudcov, ako i žalobu občianskeho združenia Justičný Oskar.

  • Takže nie je definitívne ukončené ani konanie o žalobe, ktorej bolo čiastočne vyhovené?

Aj napriek negatívnemu výroku súdu naďalej trváme na tom, že je povinnosťou demokratických štátov zahŕňať elimináciu prekážok pre novinársku činnosť tam, kde je nutná informovanosť verejnosti a s ňou súvisiaca kontrola moci. Táto kontrola nemôže byť skutočná a efektívna, bez možnosti prijímať informácie vzťahujúce sa na osoby, ktoré túto moc vykonávajú, širokou verejnosťou. Aj preto sme v tomto prípade podali vo veci dovolanie.

  • Z akého dôvodu súd zamietal podané žaloby?

Denník Nový Čas sa uverejnením sporových článkov snažil informovať verejnosť o veciach verejného záujmu, preto bolo nevyhnutné poskytnúť mu pri napĺňaní tejto funkcie priestor a maximálnu možnú mieru ochrany. Napokon, ako vo svojich rozsudkoch konštatoval samotný súd, uverejnenie sporných článkov nemožno považovať za neoprávnený zásah do osobnostných práv žalobcov.

  • Neoprávnený zásah do osobnostných práv žalobcov tak možno v daných prípadoch vylúčiť?

Sudca je povinný preukazovať za každých okolností, a to tak vo svojom úrade, ako i mimo neho, správanie na vysokej úrovni. Každá osoba vystupujúca na verejnosti musí strpieť zvýšenú kontrolu verejnosti nad svojou činnosťou. Nakoľko žalobcov možno za takéto osoby označiť, v uvedených prípadoch neoprávnený zásah do ich osobnostných práv zjavne absentoval.

Otvoriť galériu
Róbert Bános
Zdroj: anc

  • Akí svedkovia doposiaľ v kauze vypovedali?

V konaniach vypovedajú ako svedkovia najmä samotní účastníci stretnutia v bare Bonanno, rovnako tak ďalšie vtedy prítomné osoby, ako súkromný šofér či obsluhujúca čašníčka. Nemenej dôležitými boli však i svedkovia, ktorým prináležalo vyjadriť sa k uvedenému sporovému prípadu najmä z profesijnej pozície, ktorú v danom čase zastávali, ako napr. vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic či vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

  • Na čom stavali žalobcovia svoje tvrdenia?

Žalobcovia poukazovali na znalecký posudok, podľa ktorého mal denník Nový Čas údajne technicky upravovať v článku uverejnené fotografie. Preto mali byť hodnotiace závery denníka o súvislostiach so streľbou Ľubomíra Harmana, neprimerané.

  • Akým spôsobom boli tieto tvrdenia žalobcov vyvrátené?

Ako reakciu na tvrdenia žalobcov sme dali vypracovať znalecký posudok priamo Kriminalistickému ústavu Praha, Polícii ČR. Z neho vyplýva, že všetky uverejnené fotografie boli pravdivé a autentické a skutkový základ, z ktorého vychádzali články žalovaného, bol nielen hodnoverný, ale najmä založený na pravdivých podkladoch.

  • Aký bol najpádnejší argument v prospech Nového Času?

Sme radi, že i v týchto prípadoch súdna moc uznala, že nezastupiteľná úloha tlače pri informovaní verejnosti o otázkach verejného záujmu, ako i poslanie médií prejavujúce sa v podobe akéhosi nami s obľubou označovaného „strážneho psa“, bola vo vzťahu k osobám žalobcov naplnená.

  • Čo ďalšie preukazuje, že denník svojím konaním nepochybil?

V konaniach sme poukázali na judikáty ESĽP, predložili emailové správy, ktorými boli účastníci stretnutia žiadaní o vyjadrenie, a z ktorých bolo zrejmé, že nebolo v úmysle denníka dostať žalobcov na pranier spoločnosti, ale priniesť tejto objektívne, overené a pravdivé informácie. Za zásadné považujeme i výpovede svedkov, nakoľko v nich boli často pádne nezrovnalosti.

  • Čo podľa vás vypovedajú tieto procesy o slobode tlače na Slovensku?

Je pozitívom, že vydané rozsudky vo veci stretnutia v Bonanne sa s výnimkou jedného rozsudku, aj keď zatiaľ nie právoplatne, prikláňajú k liberalizácii tlače a poukazujú na skutočnosť, že jej prináleží poskytovať pri súčasnom rešpektovaní jej povinnosti a zodpovednosti, informácie o všetkých otázkach verejného záujmu, vrátane chodu súdnej moci, ako garantovi spravodlivosti, ktorého činnosť si vyžaduje bezprostrednú dôveru spoločnosti.

  • Spory s denníkom Nový Čas vnímate ako boj za slobodu tlače. Prečo?

Sloboda prejavu je základný pilier demokracie, v ktorej je každému dovolené vyjadrovať sa k verejným veciam a vynášať o nich hodnotové súdy. Práve preto súdne spory, v ktorých zastupujem médiá, vnímam ako boj za slobodu tlače. Novinári nemôžu byť pri svojej činnosti zastrašovaní a ovplyvňovaní, sloboda tlače by potom neplnila svoju úlohu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári