Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2015 18:26 | Správy | Zahraničné správy

David sa neumýval nepredstaviteľných 12 rokov! Čo to spravilo s jeho telom?

Človek je jeden z mála hominidov, ktorý sa rád kúpe. 

Chemický inžinier David Whitlock z Bostonu je ale mužom, ktorý sa nesprchoval a neumýval si celé telo mydlom a vodou dvanásť rokov. Napriek tomu je zdravý ako repa, nemá žiadne kožné problémy a predovšetkým - nepáchne. Na svojej pokožke totiž obnovil prirodzený biofilm a zaradil do neho baktérie, ktoré sme ako ľudia dávno stratili.

Týmito baktériami sú monády rodu Nitrosomonas. Tieto baktérie vedia rozkladať amónne zlúčeniny na oxidy dusíka, ktoré nemajú žiadny zápach a navyše sú pre telo prospešné. Nedávno objavené kmene ľudí v Amazónii majú baktérie Nitrosomonas na svojej koži. A je preto možné, že ich mali aj moderní ľudia pred príchodom mydla a módy kúpeľov. Lenže práve ich absencia na koži spôsobuje to, že keď sa človek neumýva, začne silno zapáchať.

Koža produkuje s potom nielen vodu, ale aj soli a niektoré dusíkaté odpadové látky, predovšetkým močovinu. Tú okamžite napádajú baktérie na koži a produkujú odporne páchnuce amónne zlúčeniny. Nepríjemný zážitok zo stretnutia s nemytým spoteným jedincom poznáme všetci. Ale David Whitlock k takýmto prípadom nepatrí, aj keď sa neumýval dvanásť rokov. O jeho kožu stará biofilm, ktorý máme na tele všetci. Viac či menej. Záleží to na tom, ako často sa umývame a čím.

 

Biofilm totiž mydlo (saponáty) zmývajú s vodou pri sprchovaní. Po niekoľkých hodinách až dňoch sa obnovuje, ale jeho druhová skladba a početnosť baktérií v ňom môžu byť častým umývaním tak oslabené, že potom kožu napádajú patogénne organizmy - väčšinou nepriateľské baktérie a plesne. Dostavujú sa kožné zápaly, ekzémy a mykózy. Mikrobiom vznikal počas evolúcie cicavcov po milióny rokov a človek s ním žije v symbióze. Baktériám na koži poskytujeme útočisko a potravu, ony nás zase chráni pred útokmi nepriateľských organizmov. Lenže v modernej dobe s častým umývaním a používaním kozmetiky je mikrobiom veľmi oslabený a oslabená je tiež jeho ochranná funkcia.

Whitlock je jedným z tých, ktorí sa usilujú o prirodzenú obnovu mikrobiomu a jeho plnú funkčnosť. Než na svojej koži vytvoril plne funkčnú bakteriálnu komunitu, ktorá sa o jeho kožu stará bez potreby umývania, musel jej pomôcť. Napríklad dodaním baktérií rodu Nitrosomonas. Po niekoľkých mesiacoch prestal zapáchať, aj keď sa spotil a neumýval. O všetko sa postarali miliardy prokaryotických organizmov v jeho koži.

To ho ale priviedlo na myšlienku pomôcť aj ostatným ľuďom, ktorí sa nechcú umývať a túžia po voňavej a čistej koži bez zdravotných komplikácií. A spojil sa so spoločnosťou AoBiome, ktorá predáva kozmetiku Mother Dirt. Tá podporuje obnovu kožných baktérií bez umývania. Predovšetkým bez používania mydla. Whitlock všetkým odporúča obzvlášť sprej AO + Mist, ktorý obsahuje baktérie Nitrosmonas a aplikuje sa na kožu. Baktérie rozkladajú zapáchajúce dusíkaté zlúčeniny a produkujú oxidy dusíka. Predovšetkým dusnatý a dusitanový anión.

Dusitanový anión je mocnou antibakteriálnou látkou. Ničí predovšetkým škodlivé baktérie v koži. Oxid dusnatý sa zase nachádza vo všetkých bunkách a v cievach funguje ako dilatátor, pomáha ich rozširovať. Významnú úlohu hrá aj pri vzniku erekcie.

"Pot je tvorený väčšinou vodou, ale tiež obsahuje mliečne kyseliny, tuky a močovinu, ktorá sa rozkladá na amoniak, ktorý môže dráždiť pokožku. Baktérie ako Staphylococcus a Propionobacterium acnes sa týmito látkami tiež živia a produkujú páchnuce látky, ktoré sú pôvodcom nepríjemného telesného zápachu. Nitrosomonas, ak žije na koži prirodzene, stravuje čpavok, zatiaľ čo obmedzuje súčasne iné baktérie, tým znižuje produkciu nepríjemného zápachu," tvrdí Whitlock.

"Môžem potvrdiť, že David rozhodne nijako nepáchne," tvrdí prezidentka kozmetiky Mother Dirt Jasmina Aganovic.

Whitlock si samozrejme umýva vodou a mydlom ruky, aby sa nenakazil nebezpečnými baktériami a patogény pri konzumácii jedla. Inak sa nesprchuje a mydlo na zvyšok tela nepoužíva vôbec. Komu sa však protiví táto vízia, môže skúsiť len umývanie vodou. Čistá voda bez mydla (sprchového gélu) totiž biofilm nezmýva. Zmýva väčšinou len nečistoty a odpadové látky z kože.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Známe herečky sa zastali kolegu Ľuboša Kostelného.
Známe herečky sa zastali kolegu a pustili sa do Šimkovičovej: Tu sa niekto strašne...
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.
Odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej: Vláda uviedla stanovisko k opozičnému návrhu
Polícia kontrolovala taxislužby v Bratislave.
Foto
Bratislavské taxislužby v hľadáčiku polície: Zistili sa závažné priestupky!
Foto
Pred 20 rokmi sa konali v Česku MS: Čo dnes robia „zemiakoví“ chlapci?
Pri investovaní si dávajte pozor aj na sľuby vysokých ziskov
Pozor, nenaleťte na podozrivé ponuky: Toto je 5 najčastejších investičných podvodov!
(ilustračná foto)
Slovensko nepodporí aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy: Tieto body sú najväčšou prekážkou
ilustračné foto
Strašidelné, kde sa objavili čínske plavidlá: Čo to má znamenať?!
Colná polícia (ilustračné foto).
Neverili vlastným očiam: Otrasné, čo objavili colníci v aute so slovenským EČV
Opitý vodič narazil v utorok do bránky a betónového múrika materskej školy v obci Trebatice v okrese Piešťany.
Foto
Z týchto FOTO sa budete chytať za hlavu: Ožratý vodič to napálil rovno do areálu škôlky!
(ilustračné foto)
Ruskí vojaci sa stiahnu z viacerých oblastí krajiny! Čo je za tým?
View from the driving position of a truck of the highway and a landscape of mountains in the background at dawn.
Kamionista si zavaril: Šokujúce výsledky dychovej skúšky! V takomto stave šoféroval?
Muži zákona na cintoríne objavili niečo strašné.
FotoVáš Tip
Hororový nález policajtov na cintoríne: Auto poliate červenou tekutinou a na streche položená... Príde vám zle