Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2015 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Týchto 10 slovenských pamiatok milujú turisti najviac: Na pýchu Bratislavy zabudnite!

Najväčší cestovateľský portál Tripadvisor zverejnil rebríček pamiatok, ktoré sú na Slovensku najobľúbenejšie. Niektoré vás možno prekvapia. V top 10 sa napríklad neumiestnil ani bratislavský hrad. 

1. Spišský hrad

Ide o krásnu historickú zrúcaninu, ktorá si právom zaslúži prvé miesto. Ide o jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku a zároveň je národnou kultúrnou pamiatkou.

„Jeden z najväčších hradov Európy je v súčasnosti pekne zrekonštruovaný. Ponúka toho na videnie naozaj dosť, pomerne nové múzeum na hrade ponúka pohľad do stredovekej kuchyne, mučiarne, veľa dobových predmetov. Vynikajúco je zrekonštruovaná gotická kaplnka. Veža hradu ponúka krásne výhľady. Je potrebné hrad obísť, ak parkujete zo strany spišského podhradia,“ komentoval pamiatku turista z Bratislavy.

2. Dóm svätej Alžbety

Ide o najväčší kostol na Slovensku a nájdete ho v Košiciach. Rozprestiera sa na ploche neuveriteľných 1200 metroch štvorcových a zmestí sa do neho až päťtisíc ľudí.

 „Je to krásne miesto, kde sa naozaj oplatí ísť pozrieť. Je to krásna dominanta Košíc a jeho námestia. Je naozaj super, že sa takéto krásne pamiatky rekonštruujú,“ komentoval turista z Trenčína.

Otvoriť galériu

3. Slovenská filharmónia

Nachádza sa v Bratislave a ide o prvý a hlavný symfonický orchester. Založená bola v roku 1949.

„Naozaj krásna budova v tesnej blízkosti centra mesta pri Dunaji. Je to obrovské a krásne vyzdobené. Rozhodne jedno z najpôsobivejších miest v Bratislave,“ napísala turistka z Grécka.

4. Oravský hrad

Je to jeden z najkrajších hradov na Slovensku, ktorý sa nachádza v obci Oravský Podzámok. Na tomto hrade bola napríklad nakrúcaná prvá čiernobiela verzia filmu Dracula. Točili sa tu ale aj filmy Kráľ drozdia brada alebo Princezná a žobrák.

„Videla som tento zámok s mojím manželom. Bola to skvelá skúsenosť. Hrad je postavený na veľkej skale. Potom sme išli na najlepšiu kávu do mesta Tvrdošín s výbornou atmosférou,“ napísala turistka z Nemecka.

5. Hviezdoslavovo námestie

Pomenované je po Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi a ide o jedno z najznámejších námestí v Bratislave. Nachádza sa tam aj historická budova Slovenského národného divadla.

„Je to dlhé námestie, ktoré sa nachádza pred divadlom. Lemované je reštauráciami a obchodmi. Dokonca aj počas chladnejších dní si môžete vychutnať na vyhrievaných terasách pohár vína a pozerať sa na ľudí,“ napísal turista z Kanady.

Otvoriť galériu

6. Kostol svätej Alžbety

Všetci ho poznajú pod názvom Modrý kostolík. Ide o secesnú stavbu v bratislavskom Starom Meste. Charakteristický je svojou modrou omietkou.

„Toto musí každý vidieť. Krásny stavebný sloh a tá nevšedná modrá farba fasády každého musí uchvátiť. Pred ním aj pomníček nenarodeným,“ napísal turista z Krompách.

Otvoriť galériu

7. Ľubovniansky hrad

Nachádza sa na severe Slovenska a týči sa nad mestom Stará Ľubovňa. Súčasťou neho je aj múzeum, kde nájdete napríklad dobový nábytok, či staré zbrane.

„Nádherné miesto plné stredovekej histórie, uz samotný výšlap hore je zaujímavý a výhľad z hradu fascinujúci. Vedľa hradu je skanzen s ľudovou architektúrou, kde je priblížený život miestych obyvateľov. Veľmi zaujímavé miesto, stojí za návštevu. Doporučujem,“ napísal turista z Česka.

8. Trenčiansky hrad

Týči sa nad mestom Trenčín a je dominantou celého Stredného Považia. Pozostáva z hradných palácov s hlavnou Matúšovou vežou.

„Je veľmi zaujímavý a je odtiaľ výborný výhľad na zvieratá. Taktiež je dobre udržiavaný,“ napísal turista z Anglicka.

9. Stará radnica

Je to historická budova na Hlavnom námestí v Bratislave. Postavená bola v 15. storočí a skladá sa z viacerých budov.

„Veľmi zaujímavá architektúra. Ak ste v Starom Meste, určite by ste sa mali prísť na ňu pozrieť a obdivovať jej fasády či nádvorie. Určite stojí za návštevu. Umelecké diela po stranách vchodu do dvora, by ste si tiež nemali nechať ujsť,“ napísal turista z Ameriky.

Otvoriť galériu
Stará radnica
Zdroj: mh, anc

10. Slavín

Ide o bratislavský pamätník sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny. Je to národná kultúrna pamiatka s 278 individuálnymi hrobmi.

 „Výhľad na celé mesto. Odporúčam Vám stráviť s fľaškou vínka a pizzou. Viem, je to pamätník padlých sovietských vojakov, jeden z dvoch vojenských cintorínov, no odhliadnúc od krutej minulosti vojny, Vám Slavín ponúka príležitosť na romantický zážitok v súkromí, sediac na betónovom múre týčiacom sa nad Bratislavou,“ napísal turista z Prešova. 

Otvoriť galériu
Slavín.
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať