Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2015 14:45 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jakubka v Perinbabe mal hrať známy slovenský spevák: O všetkom rozhodla len jedna vec!

Všetko mohlo byť inak, keby sa naplnili pôvodné predstavy slovenských či českých režisérov a scenáristov. 

Nie vždy sa im totiž podarilo obsadiť všetky postavy na prvýkrát – buď ich oslovení umelci rovno odmietli, alebo do hry v poslednej chvíli zasiahli priam osudové okolnosti – a k svojej životnej úlohe sa tak z ničoho nič dostali herci, s ktorými sa najskôr vôbec nepočítalo. Toto sú tie najzaujímavejšie herecké výmeny, aké sa vôbec udiali v našich filmoch a seriáloch.

Horná Dolná: Bystro mal byť Batthyany

Prvým kandidátom na rolu alkoholika Bystra v komediálnom seriáli Markízy Horná Dolná bol Peter Batthyany (48). Zhodou okolností však v rovnakom čase pracoval spolu s manželkou Dagmar na vlastnom projekte – divadelnom predstavení Kolaps, o ktoré prejavila záujem Jojka a napokon ho pred časom uviedla v sitkomovej podobe pod názvom Kolabs. Herec sa preto logicky ponuke Markízy postavil chrbtom. „Musel som to, bohužiaľ, odmietnuť. Robiť pre dve konkurenčné televízie ten istý žáner, to by nebolo dobre,“ vysvetlil nám. „Diváci rozhodnú. My robíme, čo vieme. Veríme si a kolegom prajeme. Veď na trhu je potrebné ponúknuť zábavu a relax z rôznych dielní,“ povedal nám herec krátko pred štartom Kolabsu. Ako sa však rýchlo ukázalo, nerozhodol sa šťastne. Z Hornej Dolnej je najväčší hit posledných rokov a Kolabs sa po prvej sérii skončil ako prepadák. Šťastlivcom v tomto príbehu je nakoniec Matej Land (52), ktorý je v úlohe Bystra skvelý.

Horná Dolná: Koleník odmietol farára

Otvoriť galériu
Ján Koleník
Zdroj: anc

A ešte jedna zaujímavá výmena sa udiala v Hornej Dolnej. Marek Majeský (42) nebol prvým kandidátom na rolu fešného dedinského fafára – Markíza mala v prvom rade zálusk na klenot Jojky Jána Koleníka (35). Herec s božským telom odmietol, no vraj neoľutoval. „Preferujem účinkovanie v jednom projekte vo veľkej postave, aby frekvencia mojej tváre na obrazovke bola únosná. Umenie nie je brať všetko, čo vám ponúknu, ale vybrať si. Nebránim sa žiadnym ponukám, ale čakám na správny a vhodný čas urobiť zmenu,“ zafilozofoval si pre Nový Čas. Dieru nakoniec veľmi úspešne zaplátal Marek Majeský. „Viem, že na túto postavu boli kastingy. Bol tam aj Martin Mňahončák. O Jankovi som nepočul,“ povedal neskôr.

Divoké kone: Miezga začal a nedokončil

Veľké starosti spôsobil pred časom tvorcom jojkárskeho seriálového hitu Divoké kone Marián Miezga (40). Najskôr prijal postavu režiséra a natočil niekoľko častí, no a následne oznámil, že nestíha. Prijal totiž aj ponuku Markízy na pokračovanie zábavného dokumentu Vo štvorici po Slovensku a zrazu mal veľký problém s termínmi. „Momentálne mám rozrobených viacero projektov a všetky sa mi nahustili na toto obdobie. Po mnohých pokusoch sme s produkciou nevedeli nájsť dosť možných voľných dní na nakrúcanie,“ priznal Novému Času herec. Situáciu nakoniec zachránil Juraj Rašla (45), aj keď televíziu to stálo kopec peňazí i času, keďže musela nanovo točiť už hotové scény.

Nevinní: Kramár za Kronera

Jojka na jeseň 2011 uviedla nový seriál Nevinní, v ktorom do úlohy vplyvného podnikateľa rátala s Jánom Kronerom (59). Ten však krátko pred začatím nakrúcania zavolal kompetentným a ponuku odmietol, pričom v médiách odmietal svoje rozhodnutie konkretizovať. Špekulovalo sa o tom, že herec je sklamaný z toho, že sa mu nepodarilo oživiť bratislavské divadlo Malá scéna, no ako sa zdá, už vtedy zrejme trpel psychickými problémami, ktoré ho do dnešných dní vyradili z umeleckého života. Úlohu prebral Kronerov kamarát Maroš Kramár (56). „Tým, že Janko to vzdal na poslednú chvíľu, lebo si chcel urobiť voľno a ja mám toho ‚málo‘, tak som to zobral,“ skonštatoval so smiechom herec.

Adéla ještě nevečeřela: Chceli Redforda

Otvoriť galériu

Michal Dočolomanský († 66) nebol prvou a ani druhou voľbou na úlohu detektíva Nicka Cartera v slávnej českej sci-fi komédii Adéla ještě nevečeřela. Scenárista Jiří Brdečka s režisérom Oldřichom Lipským pôvodne mali pri obasdzovaní hlavnej úlohy veľmi smelé plány. Rolu ponúkli americkej hviezde Robertovi Redfordovi (78). Tomu sa vraj scenár páčil, ale keď údajne agent prepočítal, koľko dostane dolárov, herec odmietol. Druhou stávkou tvorcov bol český herec Jiří Kodet († 67), ten sa však nevošiel do vopred ušitých kostýmov a keďže ich prešitie by bolo nákladné, vstúpil na scénu muž číslo 3 – Michal Dočolomanský. Ten sa do oblekov detektíva Cartera bez problémov vošiel, no pre zmenu mal pro­blém s uchopením postavy. „Nemohol som ju trafiť, jej poetika mi nebola až taká blízka,“ priznal svojho času. Keď mu však scenárista dal prečítať pár „carteroviek“, zrazu bolo všetko inak. Jediné, čo predsa len M. Dočolomanský nezvládol, bola čeština, preto ho nadaboval František Němec.

Dracula: Nehoda odstavila Landu

Otvoriť galériu

Veľmi zaujímavý je aj príbeh jedného z najslávnejších českých muzikálov – Draculu. Práve vďaka nemu sa preslávil Daniel Hůlka (47), no všetko mohlo byť inak. Legendárneho netvora mal totiž pôvodne hrať Daniel Landa (46), pričom neznámy spevák Hůlka bol len náhradníkom. Osud však chcel, že tesne pred skúškami mal Landa autohaváriu, a to dokonca Hůlkovým autom! „Obaja sme jazdili automobilové preteky. Danielovi sa pokazilo jeho auto, a tak prišiel za mnou, či mu aspoň na malé potrénovanie nepožičiam to moje. Bohužiaľ, mal nehodu a zmasakroval si ruku. Do muzikálu mohol nastúpiť až po pol roku hrania. Veľmi veľa ľudí ma obviňovalo, že som to spravil zámerne,“ skonštatoval po rokoch Hůlka.

Pelíšky: Janžurovej náhradníčka

Otvoriť galériu

Filmovou manželkou Jiřího Kodeta v jednej z najlepších českých komédií všetkých čias mala byť Iva Janžurová (74)! Tá však odmietla. „Bol to nabitý rok. Práca v divadle sa mi zahustila tak ako nikdy, boli sme s ním na dvoch zájazdoch v Amerike, a nato prišla táto ponuka. Vtedy som už bola rozhodnutá, že cez prázdniny nebudem robiť nič – len odpočívať,“ povedala pre Nový Čas Janžurová, aj keď iná verzia hovorí o tom, že herečka sa pre poverčivosť nechcela zmieriť so smrťou svojej postavy vo filme a scenáristi zase nechceli prepisovať scenár. No a nepresvedčili ju ani nekonečné telefonáty Jiřího Kodeta, s ktorým mali k sebe veľmi blízko. Rolu chorľavej trpiteľky nakoniec stvárnila Emília Vášáryová (73) – a dnes si už nevieme predstaviť, že by to bolo inak.

Perinbaba: Nemci stopli Petra Nagya

Mohol preraziť vo filme... V Perinbabe si do úlohy dospelého Jakuba vybral Juraj Jakubisko speváka Petra Nagya (56). „Bol som na kamerových skúškach, mal som doma scenár a tešil sa. Tesne pred nakrúcaním však do hry vstúpila nemecká filmová spoločnosť, ktorá si dala podmienku, že hlavnú úlohu dostane Nemec. Možno to pre mňa bola smola, možno šťastie...“ povedal nám s úsmevom spevák a zároveň dodal: „Azda by som dodnes hrával princov, čo by mi ani nebolo proti srsti, lebo veľa ľudí má o mne mylnú predstavu. Myslia si, že som nejaký veľmi kladný ‚hrdina‘, a ja som pritom v civile dosť protivný človek.“ Len dodávame, že Jakubom sa nakoniec stal Nemec Tobias Hoesl (53).

Vrať se do hrobu!: Noga sa sekol

Otvoriť galériu

Veľké problémy sprevádzali obsadzovanie známej českej komédie Vrať se do hrobu! a súčasťou všetkého bol aj Miroslav Noga (55). „Hľadal som profíkov, ale stále som sa nemohol rozhodnúť, koho zobrať. Keď už som si myslel, že som vhodné typy našiel, nevyhovovali im zase termíny nakrúcania. O pár týždňov sa malo začať a ja som nemal v podstate nikoho,“ zaspomínal si režisér a scenárista Milan Štaindler (58), ktorý nakoniec musel zobrať aj hlavnú úlohu sociológa Víťu. Tú ponúk­li aj Nogovi, no herec odmietol, čo ho neskôr veľmi mrzelo. „Roky som čakal na divadelné angažmán, a keď som ho konečne dostal, dal som mu prednosť. Aj Škorpión sa občas sekne,“ skonštatoval po rokoch.

Arabela: Šafránková ochorela

Otvoriť galériu

Jana Nagyová (56) stihla pred svojím odchodom do Nemecka natočiť množstvo filmov, rozprávok a seriálov, no pre nás ostane navždy najmä Arabelou. Všetko však mohlo byť inak, keďže princeznú z Ríše rozprávok mala hrať Libuše Šafránková (62), ktorá už vtedy bola široko-ďaleko známa aj ako Popoluška. Odstavili ju však zdravotné komplikácie a Arabelu nakoniec len nadabovala. Janu Nagyovú si režisér Václav Vorlíček vybral na základe jej výkonu vo filme Smrť stopárok, kde, mimochodom, hrala po boku princeznej Xénie, Dagmar Patrasovej.

Nemocnice na kraji města: Balzerová mala byť sestričkou Inou

Otvoriť galériu

To, že doktora Sovu pôvodne hral Karel Höger a po jeho náhlej smrti dostal šancu Ladislav Chudík, všetci vieme... Vedeli ste však aj to, že Alžbetou Čeňkovou mala byť Libuše Šafránková a sestričkou Inou Eliška Balzerová (66)? Situácia sa však vyvinula tak, že Šafránková, ktorej úlohu sympatickej doktorky napísal Jaroslav Dietl na telo, otehotnela. A tak jej miesto zaujala E. Balzerová. „Diváci si ma tri desaťročia spájajú s postavou Alžbety, a pritom stačilo tak málo a všetko mohlo byť úplne inak. Pán režisér Jaroslav Dudek mi na prečítanie poslal najprv part Iny, o mojom obsadení do úlohy Alžbety sa rozhodlo až neskôr. Bolo to pre mňa osudové rozhodnutie. Alžbeta mi bola oveľa bližšia,“ zdôverila sa Eliška Balzerová. No a uvoľnené miesto milenky doktora Blažeja Iny nakoniec obsadila Andrea Čunderlíková (63).

Pásla kone na betóne: Kronerová nechcela byť Jozefkou

Otvoriť galériu

Mohla byť súčasťou slovenskej klasiky, no odmietla. Jozefku v komediálnej dráme Pásla kone na betóne mala hrať Zuzana Kronerová (63), ktorá sa však po dvoch práve nakrútených filmoch obávala, aby sa jej divák neprejedol... A navyše sa v tejto úlohe ani nevidela. Preto povedala nie, pričom Jozefkou sa nakoniec stala česká herečka Marie Logojdová (63) a Z. Kronerová na želanie Milky Zimkovej postavu aspoň nadabovala.

Princezna se zlatou hvězdou: Životná rola a životná smola

Otvoriť galériu

Marie Kyselková (79) mala pôvodne hrať v slávnej českej rozprávke len epizódnu úlohu jednej z princezien uchádzajúcich sa o princa Radovana. Ladou sa mala stať krásna herečka Miriam Hynková († 77), ktorá však na poslednú chvíľu vážne ochorela, a tak režisér Martin Frič ukázal na M. Kyselkovú. Paradoxné je, že herečka, ktorá bola už počas nakrúcania tehotná, dala neskôr prednosť rodinnému životu a nikdy viac nič nenatočila. A Miriam Hynková, ktorá prepásla svoju životnú šancu, musela na väčšiu rolu čakať veľmi dlho.

Byl jednou jeden král...: Werich to nemal byť

Otvoriť galériu

Ťažko si predstaviť túto rozprávkovú klasiku bez Jana Wericha († 75), no pôvodné plány boli iné. Kráľa mal hrať František Smolík († 81), no po úspechu filmu Cisařův pekař a pekařův císař bol obsadený Jan Werich. Zaujímavé je, že ten následne pretlačil do úlohy Atakdále Vlastu Buriana. Voči legendárnemu komikovi totiž cítil vinu, pretože v období, keď bol Burian obvinený z kolaborantstva, zložil o ňom aj s Voskovcom nelichotivú pesničku. A aby bol happyend dokonalý, o päť rokov sa koruny dočkal aj spomínaný Smolík, v nemenej vzácnej rozprávke Princezna se zlatou hvězdou.

Vesničko má středisková: Labudu Svěrák nechcel

Otvoriť galériu

To, že scenárista Zdeněk Svěrák nechcel do úlohy Pávka Mariána Labudu (70), ktorého si tam presadil režisér Jiří Menzl, je známa vec. Menej známe už však je, že rola prchkého šoféra bola napísaná priamo na telo obľúbeného českého herca Petra Nárožného (77). V každom prípade Svěrák veľmi rýchlo prišiel na to, že zavalitý Slovák bol ideálnou voľbou. „Nevedel som, aký je to veľký herec. Keď som videl prvé zábery, hneď som ho chcel,“ ospravedlňoval sa neskôr scenárista.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú