Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2015 11:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Novinár vypátral unesené deti v Paname, teraz vyšiel z anonymity: Takto som našiel Gajdárovcov!

Bývalý novinár Nového Času David Púchovský (25) vypátral v rokoch 2014 a 2015 počas svojej práce v redakcii najčítanejšieho denníka tri slovenské unesené deti.

Najprv po troch mesiacoch našiel v Budapešti vtedy štvorročného Heshama. Až rok trvalo pátranie po Dominike (8) a Martinovi (10) Gajdárovcoch, ktorí boli nezvestní viac ako štyri roky. Púchovský o oboch prípadoch napísal knihu Unesené, ktorá sa dostane do predaju už v novembri. Opisuje v nej doposiaľ neznáme fakty, ako sa mu bez pomoci úradov podarilo nájsť tri deti.

„Tie mesiace pátrania, kľučkovania a mnohých situácií na hrane ma síce stáli polku života, ale som rád, že všetky tri deti sú teraz šťastné so svojimi matkami,“ začal na úvod David Púchovský, ktorý sa polroka po úspešnom návrate Gajdárovcov na Slovensko rozhodol odísť z prostredia médií. Práve prípad z Panamy rezonoval v spoločnosti najvýraznejšie. „Nekonečno veľa dní, večerov a nocí som ako keby žil, zaspával a sníval spolu s Andrejom Gajdárom. Chcel som ho nájsť za každú cenu. Musel som však začať úplne od nuly. Doslova som hľadal kvapku v mori až prišiel po dlhých mesiacoch deň, keď som si bol istý, že ho mám,“ povedal Púchovský.

Otvoriť galériu

Keď bol exnovinár presvedčený, že Gajdára aj deti lokalizoval, začalo sa kolo stretnutí s rôznymi inštitúciami, aby sa našla cesta, ako medzinárodne hľadaného Slováka zatknúť a deti dostať domov. „Nemohli sme riskovať, že by dopadol ako Karol Mello. Preto som veľmi rád, že naše stretnutia a plány zostali do poslednej chvíle v utajení a že inštitúcie výraznou mierou prispeli k legálnemu návratu detí domov. V Paname sme mali s kolegom Jožom Forrom nájsť presnú adresu Gajdára, ktorú sme dovtedy nepoznali a miestnym úradom pripraviť hmatateľné dôkazy, že je tam spoločne s deťmi.

 

Nakoniec sa nám ho podarilo vylákať z domu a tajne odsledovať. Bol som od neho a detí asi päť metrov, ale nikto si nič nevšimol,“ priblížil Púchovský, ktorý o oboch prípadoch únosov napísal knihu. „Potreboval som to dostať na papier, aby sa mi psychicky uľavilo, pretože nebola sranda jednak nepozorovane sledovať Gajdárovcov, ale ani vyjednávať s miestnymi orgánmi,“ opísal bývalý novinár. Kniha Unesené vyjde na začiatku novembra. Nielenže po prvýkrát sa témy únosov detí spoja s konkrétnym človekom, ktorý ich našiel, ale na verejnosť sa dostanú doposiaľ neznáme fakty.

Otvoriť galériu

„Nebudem preháňať a nebude to ani klišé, keď poviem, že ten celý rok a dianie v Maďarsku a Paname pripomínalo americký film. Utajené komunikácie, beh za únoscom, dramatické zatknutie či to, že takmer ja sám som sa dostal do panamskej basy,“ uzavrel Púchovský, ktorý okrem knihy spustil aj webstránku www.unesene.sk, kde je viac ako 250 fotografií a množstvo videí o prípadoch unesených detí. Krst knihy sa uskutoční 8. novembra 2015 v bratislavskej Inchebe za účasti významných hostí.

Ukážka z knihy Unesené

Už so všetkými vecami a novinami v ruke som začal kráčať smerom ku Gajdárovi a deťom. Noviny v týchto chvíľach zohrávali kľúčovú rolu. Robil som sa, že ich čítam. Musel som vyzerať vtipne. Cez obe plecia som mal dve tašky na fotoaparáty, šiltovku zarazenú do čela a slnečné okuliare. Maximálna nenápadnosť. Okrem rúk sa mi začali triasť nohy, respektíve podlamovať kolená. Išiel som pomaly po bežeckom chodníku, ktorý sa v istej časti napájal na chodník ústiaci von z parku priamo k Jožovmu autu.

V mieste, kde sa oba chodníky spájali, bola neďaleko detská preliezačka, kde sa deti hrali a Gajdár ich pozoroval. Sústredil som sa na to, aby som pevne zvieral tašku s kamerou, ktorá všetko nahrávala. Okolie som veľmi nevnímal. Vlastne nedokázal som vnímať ani Gajdára. Išiel som ako robot, ktorý sa riadil iba kamerou, to boli moje oči. Bol som vyplašený. Mal som v pláne vstúpiť mimo chodníka na trávu a až potom sa vrátiť späť na križovatku a ísť smerom k Jožovi.

V poslednej chvíli som si to rozmyslel. Medzi mnou a Gajdárovcami bolo menej ako desať metrov. Na moje šťastie bol Gajdár ku mne otočený chrbtom. Spanikáril som v momente, keď ma zbadal malý Martin. Pozrel sa na mňa uprene. Prepadol som hrôze. Čo také na mne videl? Čím som ho zaujal? Všimne si to aj jeho otec?

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať