Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2015 00:00 | Šport | Šport mix

Budú traja Žampovci? Generácia obrovských chlapov je preč, my sme dynamickí!

Po mesiacoch prípravy a tisícoch precestovaných kilometrov sa alpskí lyžiari dočkali. 

Už dnes odštartuje nový ročník Svetového pohára mužov obrovským slalomom ako tradične v rakúskom Söldene. Slovensko má len jednu miestenku, ktorú využije Adam Žampa. „V sezóne sa sústredím hlavne na slalom, keďže som slalomár, ale jazdiť budem aj obrovský, superkombináciu a raz za čas sa spustím aj v Super-G či zjazde,“ povedal v rozhovore najstarší z bratov Žampovcov.

? Ako ste spokojný s prípravou?

- V lete som na Novom Zélande tretíkrát v rade vyhral Austrálsko-Novozélandský pohár, kde som dominoval aj v obrovskom slalome. Vyjazdil som si potrebné body a zároveň vyskúšal nový materiál. Hlavne som tam však šiel kvôli tréningu a porovnaniu sa s konkurentmi.

 

? To dopadlo dobre?

- Ukázalo sa, že som na správnej ceste a verím, že na to nadviažem aj v SP. Keď sa však chcem posúvať vyššie, budú mi musieť vychádzať obe kolá. Asi som chcel po ZOH v Soči priveľa, a hoci jazdy boli viackrát rýchle, nedotiahol som to do konca.

? Nezvažovali ste mentálneho trénera?

- S mojím kondičným trénerom Vilom Štinčíkom berieme v príprave aj mentálny koučing a robili sme nové cvičenia. Vždy je to o hlave!

? Budete jazdiť ešte aj Európsky pohár?

- Asi ho už úplne vynechám a budem sa koncentrovať len na Svetový.

? Na ktoré disciplíny sa zameriate?

- Som slalomár, takže slalom. Keďže vlani som vyhral obrovský slalom EP v Jasnej, budem skúšať aj ten. Plus superkombináciu, pretože sezóna je bez MS, no o to viac bude pretekov SP a v superkombinácii sa pôjde na Glóbus. Raz za čas by som sa chcel spustiť v Super-G, resp. v zjazde. Časom by som chcel jazdiť všetko, aj keď to nie je ľahké. A možno keď budem starší, by som sa už koncentroval len na jednu, prípadne dve disciplíny. Teraz si myslím, že som celkom vysoko vo svetových rebríčkoch, takže by bola škoda to nevyužiť.

? Nie je vašou nevýhodou pomerne útla postava?

- Je pravda, že medzi lyžiarmi nie som žiadny obor, ale mení sa to. Niekedy bola generácia obrovských chlapov, teraz je takým už len Svindal a zopár špecialistov na zjazd. My slalomári sme približne rovnakí. Myslím si, že som taký priemer. Teraz sú pretekári skôr dynamickí.

? Pokračujete v spolupráci s ruskou reprezentáciou?

- Áno. Hlavný kouč Ruska nám už potvrdil, že teraz po Söldene sa spojíme s Alexandrom Chorošilovom. Pôjdeme spolu slalomový program a fungovať budeme v podstate spoločne.

? Vyhovuje vám to skôr z ekonomickej stránky či športovej?

- Keď sa niekedy dá využiť napríklad ich fyzioterapeut, tak nemusím brať nášho. Budem sa skladať na ruského, no stále to bude stáť menej. Taktiež na kopci, keď sa spojí napríklad môj tréner s ich, budú mať skôr postavenú trať a môžeme kvalitnejšie trénovať, ako keby sme sa trápili sami. Sparing v tréningu je zase výhodný v tom, že Chorošilov je teraz tretí slalomár sveta!

? Ako spolu vychádzate?

- Veľmi dobre. Dlho sme boli na jednej úrovni, hoci je o šesť rokov starší, no posledné dva roky trošku odskočil. Myslím si, že dospel a hlavne si povedal, že nerieši výsledok. Neberie to zo stresu, ako keď bol mladší.

? V marci bude SP žien v Jasnej. Budete tam?

- Rád by som prišiel, ale budem na SP v Slovinsku. Je však super, že po toľkých rokoch sa vracia SP na Slovensko a ešte k tomu do Tatier, hoci nie do mojich rodných Vysokých. Ale aj Jasná je perfektná a verím, že raz tam bude aj SP mužov.

? Do koľkých rokov by to mohlo byť?

- Dúfam, že aj do dvoch. Záleží, ako sa vydarí tento ženský. Tiež, ako ja budem jazdiť, a ako to budú chcieť ľudia. Myslím si však, že každý má o to záujem a je to len otázka času.

? Očakávate, že príde veľa fanúšikov?

- Myslím si, že práve vďaka Veronike Zuzulovej a Peti Vlhovej áno. Lyžovanie je krásny šport, takáto akcia u nás dlho nebola a už je to len na marketingu.

Otvoriť galériu

Po Adamovi Žampovi je druhým najlepším slovenským zjazdárom jeho mladší brat Andreas (22). V ich šľapajach však ide aj ďalší brat Teo. „Má ešte len 13 rokov, je v detskej kategórii. Už však niekedy s nami trénuje a o nejaké 2-3 roky už možno budú traja Žampovci. Myslím si, že sa v nás vidí, posúva ho to dopredu, a bude záležať už len na tom, ako bude makať,“ povedal Adam.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?
Na mieste sú všetky záchranné zložky.
Foto
Horor v Liberci: Po údere blesku sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi i deti
(ilustačné foto)
Tragická rodinná dovolenka: Anna († 13) zomrela po incidente v zábavnom parku
(ilustračné foto)
O post prezidenta na Islande bojovali 3 ženy: Voľby vyhrala podnikateľka
Clint (vľavo) na najnovšej fotke s dcérou Alison a synom Kyleom.
Foto
Legendu Hollywoodu už nespoznáte! Oslávil 94 rokov a spravil si 8 detí so 6 ženami
Mia († 19) umierala, lekár prehliadol základné príznaky: Zúfala prosba tínedžerky pred smrťou