Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2015 05:00 | Správy | Zahraničné správy

Takto bývajú panovníci európskych monarchií: Spoznajte kráľovské paláce

Aj vy ste v detstve snívali o tom, že sa stanete kráľom či kráľovnou? Niektorí ľudia majú také šťastie aj dnes. 

Hoci sú monarchie, ktoré v Európe dodnes prežili bohaté a moderné krajiny, panovníci si aj v 21. storočí potrpia na veľkoleposť a nádherné paláce. Nazrite spolu s nami do domovov európskych kráľovských dynastií.

Belgicko: Kráľ Filip (55)

Otvoriť galériu
Belgický kráľ Filip
Zdroj: getty images

Belgická monarchia funguje od roku 1831, čiže presne o rok kratšie, ako vzniklo samostatné Belgicko. Na tróne sa vystriedalo doteraz osem panovníkov - tým súčasným je utiahnutý a prísne veriaci kráľ Filip (55), ktorý je hlavou krajiny od roku 2013. Jeho ženou je brabantská vojvodkyňa a vyštudovaná psychologička Matilda d´Udekem d´Acoz (42). Usmievavá blondínka, ktorá kráľovi porodila rovno štyroch následníkov trónu, je tiež prvou kráľovnou belgického pôvodu.

Belgický kráľovský palác Brusel

Otvoriť galériu

Oficiálny názov znie Palais Royal de Bruxelles a vybudovaný bol v rokoch 1826 - 1829 na zhorenisku iného zámku. Kráľovský palác dnes slúži ako centrum pre veľké hostiny či prijímanie významných zahraničných návštev. Keď nad palácom vlaje štátna vlajka, znamená to, že kráľ Filip je práve v ňom.

Palác sa nachádza v srdci Bruselu vo veľkom kráľovskom parku. Sídlo beglických panovníkov zastrešuje tiež kráľovskú akadémiu vied a umenia. Pre verejnosť sú sprístupnené iba niektoré časti - turisti sa môžu pokochať pohľadom na Veľkú bielu izbu, Hudobnú miestnosť, Zrkadlovú izbu alebo Izbu maršalov.

Dánsko: Kráľovná Margaréta II. (75)

Otvoriť galériu

Málokto tuší, že Dánsko je najstarším kráľovstvom v Európe - prvý panovník bol vikinský kráľ Gorm Starý, ktorý vládol už v 10. storočí. Od roku 1972 vedie krajinu kráľovná Margaréta II. (75), ktorá má s manželom Henrikom (81) dve deti a je známa aj tým, že doteraz nepoužíva internet a dokonca nevlastní ani mobilný telefón.

Palác Amalienborg Kodaň

Otvoriť galériu

Sídlom panovníkov sa stal v roku 1794, v súčasnosti je oficiálnym domovom kráľovnej Margaréty II. a jej rodiny. Budova v rokokovom štýle je najstarším palácovým komplexom v Dánsku. Amalienborg pozostáva zo štyroch palácov, ktorých mená sú Kristián VII., Kristián VIII., Frederik VIII. a Kristián IX. 

V útrobách paláca Kristiána VII. sa nachádza unikátne múzeum, kde turisti majú možnosť uvidieť dobové maľby, fotografie, nábytok a viac ako 150 rokov staré oblečenie a šperky.

 

Holandsko: Kráľ Willem-Alexander (48)

Otvoriť galériu

V krajine tulipánov je monarchia od roku 1813. V holandskom kráľovstve, ktoré sa oficiálne nazýva Koninkrijk der Nederlanden, vládlo už osem panovníkov. V súčasnosti na tróne sedí Willem-Alexander (48), ktorý prebral žezlo od svojej matky, populárnej kráľovnej Beatrix (77). Tá sa v prospech syna vzdala trónu po 33 rokoch vlády. Po kráľovom boku je od roku 2002 argentínska manželka Máxima (44), ktorá na prvom stretnutí so svojím budúcim manželom vôbec netušila, že stojí zoči-voči budúcemu následníkovi trónu.

Kráľovský palác Amsterdam

Otvoriť galériu

Hoci holandskí monarchovia vlastnia až štyri rezidencie, najznámejší palác sa nachádza v srdci Amsterdamu. Dokončený bol v r. 1655 na námesti Dam. Celá stavba stojí na asi 14 000 veľkých kameňoch, ktoré stavbári umiestnili v močarisku. Pred viac ako 200 rokmi palác slúžil ako magistrát a súd, brat francúzskeho vojvodcu Napoleona - Louis Bonaparte si z paláca spravil kráľovské sídlo, keď sa v roku 1808 stal kráľom Holandska. Interiér zdobia veľkolepé ozdoby z mramoru a tiež obrazy žiakov maliara Rembrandta.

Španielsko: Kráľ Filip VI. (47)

Otvoriť galériu
Španielsky kráľ Filip VI.
Zdroj: getty images

Vznik španielskeho kráľovstva sprevádzali krvavé vojny. Už od 12. storočia, keď sa datuje nástup panovníkov k moci, sa viacerí uchádzači snažili dostať k žezlu tým najzákernejším spôsobom. Pravdepodobne za to mohla horúca španielska krv a temperament, ktorý obyvateľov krajiny na juhu Európy sprevádza dodnes. Vyzerá to však tak, že momentálne sa situácia upokojila, keď vládu minulý rok prevzal Filip VI. (47), ktorý bol platonickou láskou mnohých Španielok. Kráľ je ženatý už 11 rokov s bývalou novinárkou Letiziou (43), ktorá mu porodila dve rozkošné deti.

Kráľovský palác Madrid

Otvoriť galériu

Španielsko sa môže pochváliť hneď dvoma kráľovskými palácmi. Významnejšie sídlo panovníka s názvom Palacio Real de Madrid sa nachádza v hlavnom meste.

Ide o najväčší kráľovský palác v Európe. V minulosti na jeho mieste stál zámok, ktorý však v roku 1734 zhorel do tla. Bourbonský kráľ Filip V. dal preto postaviť nový palác, ktorý by bol symbolom moci. Stavba vznikala sedemnásť rokov, má šesť poschodí z vápenca a tehál.

Návštevníci pri prehliadke môžu navštíviť kráľovské záhrady, kaplnku zdobenú unikátnymi náboženskými maľbami, kráľovskú zbrojnicu či Porcelánovú sálu.

Nórsko: Kráľ Harald V. (78)

Otvoriť galériu
Nórsky kráľ Harald V.
Zdroj: getty images

Čo vám prvé napadne pri pomyslení na Nórsko? Pre niektorých to môžu byť čarokrásne fjordy alebo rybolov, ktorý krajinu preslávil po celom svete. Málokto však tuší, že krajina v severnej Európe sa stala kráľovstvom už v roku 872. Odvtedy sa na tróne vystriedalo až 70 panovníkov. Teraz drží žezlo v rukách Harald V. (78) - nepriamy bratranec kráľovnej Alžbety II. (89) vládne už takmer 25 rokov.

Kraľovský palác Oslo 

Otvoriť galériu

Monumentálna stavba v hlavnom meste Nórska stojí na konci dopravnej tepny v časti Bellevue, pri bráne kráľa Karla Johansa. Palác sa dostal do plnej prevádzky v roku 1849, keď ho začal využívať kráľ Oskar I. Stavba paláca bola vo svojej dobe taká nákladná, že Nórsko sa kvôli nej poriadne zadlžilo a monarchii dokonca hrozil bankrot. Palác dnes slúži ako sídlo kráľa a tiež aj úradu vlády. 

Od roku 2002 je palác prístupný turistom, ktorí sa môžu pokochať pohľadom na Vtáčiu miestnosť, kráľovskú kaplnku alebo majú možnosť poprechádzať sa po rozľahlom parku. Najznámejšou miestnosťou je Veľká hala alebo tzv. Bálová miestnosť, ktorá slúžila na bankety a tiež kráľovské svadby. Má rozlohu 360 m2 a jej strop siaha do výšky takmer 11 metrov. 

Švédsko: Kráľ Karol XVI. Gustáv (69)

Otvoriť galériu

Švédska monarchia existuje od r. 1521, odvtedy sa krajina prepracovala na jednu z najprosperujúcejších mocností v Európe. Momentálne drží žezlo pevne v rukách kráľ Karol XVI. (69), ktorý sa oženil s neurodzenou Silviou Sommerlath (71) a ich prvé stretnutie nemohlo dopadnúť veľkolepejšie. Manželia sa totiž stretli na olympijských hrách v Mníchove, kde budúca kráľovná pôsobila ako tlmočníčka.

Kráľovský palác Štokholm 

Otvoriť galériu

Nachádza sa na ostrove Stadsholmen, čo je časť Starého Mesta v Štok­holme. Momentálne palác slúži ako reprezentačné miesto, kde si panovník plní svoje vladárske povinnosti. V paláci, ktorého výstavba sa začala v r. 1697, je 600 izieb. Monarchovia uchovávajú jeho v útrobách najväčšie poklady krajiny ako kráľovské koruny, šperky, meče či žezlá.

Veľká Británia: Kráľovná Alžbeta II. (89)

Otvoriť galériu

Na čele Spojeného kráľovstva je už od roku 1952 a je tak najdlhšie úradujúcou panovníčkou v celej histórii Veľkej Británie. Napriek pokročilému veku je u poddaných veľmi obľúbená, rovnako ako jej vnuci Harry (31) a William (33) s manželkou Kate (33). To sa už nedá veľmi povedať o jej synovi princovi Charlesovi (66)...

Buckinghamský palác Londýn

Otvoriť galériu

Prvá zmienka o Buckinghamskom paláci sa datuje z roku 1633, predtým sa volal Goring House a vôbec nemal nejaké výlučné postavenie medzi kráľovskými majetkami. Až v roku 1826 sa stavbu rozhodol rozšíriť kráľ Juraj IV., ktorý ho začal využívať ako svoje hlavné sídlo. A kráľovná Viktória v roku 1837 označila Buckinghamský palác za hlavné kráľovské sídlo.

Vo vnútri obrovského paláca sa nachádza 775 izieb - 52 izieb patrí kráľom, 188 je pre personál, 92 miestností tvoria kancelárie a 19 je štátnych izieb, určených pre návštevy. Najväčšia miestnosť Buckinghamského paláca je Tanečná sála, kde služobníctvo podáva 150 hosťom večeru na zlatých podnosoch. Ročne sa na návštevách kráľovskej rodiny zúčastní až 50 000 hostí. Interiér paláca je zariadený vo francúzskom neoklasicistickom štýle, podľa historických záznamov však bývali komnaty obložené zlatom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
young girl drinking beer in light background. studio shot
Záchranka neďaleko Lučenca ratovala iba 5-ročné dieťa: Bolo opité! Zarazí vás, ako sa k alkoholu dostalo
Radioactivity sign in Chernobyl Outskirts 2019 closeup
Na Slovensku sa merala výška radiácie: Je naša krajina v bezpečí?
Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala
Vo veku 68 rokov zomrel Ján Uličiansky.
Foto
Slovensko prišlo o ďalšiu osobnosť: Zomrel spisovateľ Ján Uličiansky († 68)