Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2015 02:04 | Správy | Domáce správy

Najvýhodnejší nelegálny biznis: Novodobí otrokári lanária svoje obete na prácu, nenechajte sa nachytať aj Vy!

Je to jeden z najvýnosnejších nelegálnych biznisov, ktorého zisk sa odhaduje až na 150 miliárd dolárov, pričom náklady sú v desiatkach eur.

Obeťami obchodovania s ľuďmi sa každý rok stanú milióny mužov, žien a detí po celom svete, spomedzi ktorých sa ročne podarí identifikovať asi 45 000 obetí. Novodobými otrokmi sa pritom stávajú aj Slováci, a to najmä z východného Slovenska a najčastejšie vo Veľkej Británii. Pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa preto mimovládne organizácie rozhodli upozorniť na tento fenomén a na aktivity, ktorými sa usilujú bojovať proti tomuto trestnému činu.

"Podľa našich aktuálnych štúdií patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva z pohľadu obchodovania s ľuďmi Rómovia žijúci v sociálne vylúčených lokalitách. Zneužívaní sú najmä na nútenú prácu, ale vyskytuje sa aj nútené žobranie a sexuálne vykorisťovanie," uviedla na v utorkovej tlačovej konferencii Tímea Stránská zo slovenskej pobočky neziskovej organizácie Člověk v tísni. Podmienky pre vykorisťovanie pritom podľa nej vytvárajú faktory ako sociálne vylúčenie, nízka miera vzdelania, nedostatok príležitostí a život na prahu chudoby. Slovenskí Rómovia najčastejšie odchádzajú za prácou do Veľkej Británie, s odstupom nasleduje Nemecko a potom Česko. V Anglicku sú to pritom najčastejšie mestá ako Peterborough, Sheffield, Leicester, Derby, Birmingham a Glasgow. Páchatelia obete podľa Stránskej lákajú zväčša priamo v rómskej osade, najmä prostredníctvom známej osoby alebo jej odporúčania. "Obeť je často naverbovaná členmi vzdialenej rodiny alebo niektorým z kruhu známych," dodala.

Otvoriť galériu
otrokari
Zdroj: tasr

V rámci kampane, ktorú ministerstvo tento rok uskutočnilo, v priebehu dvoch dní oslovili na internete prostredníctvom Facebooku 700 000 ľudí. Na stránku www.superzarobok.sk prišlo 40 000 ľudí a zaregistrovalo sa 2300 ľudí. " Fiktívna ponuka obsahovala pritom nepresné informácie, neboli tam žiadne kontaktné údaje na spoločnosť, ktorá prácu poskytovala, ani bližšie informácie o práci," podotkol Halcin s tým, že nalákať jednu obeť nestálo viac ako desať eur.

 

Obeťami sa stávajú hlavne mladí ľudia vo veku 16 až 25 rokov, muži v mladom strednom veku od 25 do 35 rokov a bezdomovci. Najčastejšie prídu z okresov Michalovce, Košice-okolie, Snina, Sabinov a Lučenec. "Rómovia z vylúčených rómskych lokalít sa z dôvodu strachu, nedôvery alebo slabého právneho vedomia len zriedka obrátia na políciu. Kľúčoví sú vtedy preto sociálni pracovníci a lokálni aktéri," podotkla Stránská. Medzi detskými obeťami je hlavne mládež z detských domovov vo veku 13 až 18 rokov, opäť ide najmä o mladých ľudí rómskeho etnika.
Podľa údajov Ministerstva vnútra SR vstúpilo v minulom roku do programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi 34 osôb. Zo štatistických údajov vyplýva, že naďalej medzi zaradenými obeťami prevládajú ženy. Častým účelom je sexuálne vykorisťovanie a nútená práca, ďalšími nútený sobáš, nútené žobranie, nútená kriminalita či otroctvo a praktiky podobné otroctvu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!