Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2015 17:04 | Správy | Zahraničné správy
Video

Záhada pádu MH17 rozlúštená: Konečne oznámili príčinu pádu lietadla Malaysia Airlines!

Holandskí vyšetrovatelia v utorok oboznámili verejnosť s výsledkami vyšetrovania pádu letu MH17 Malaysia Airlines nad Ukrajinou. 

Podľa očakávania vyšetrovatelia oznámili, že malajzijský boeing MH17 zostrelila vlani nad Donbas raketa Buk odpálená z východnej Ukrajiny. Aerolinky si mali byť vedomé rizika preletov nad vojnovú oblasťou, píše sa v správe, z ktorej citovala agentúra Reuters.

Napriek tomu, že Holandská rada pre bezpečnosť odmietla ďalšie špekulácie o presnom určení miesta, odkiaľ bola raketa systému protivzdušnej obrany Buk vypálená, celú oblasť, ktorú OVV identifikovala, ovládali v čase zostrelenia lietadla, teda v júli 2014, proruskí separatisti. Rusko však namieta, že ak bolo lietadlo zostrelené raketou, museli ju odpáliť ukrajinské vládne sily.

Otvoriť galériu

Správa bola predstavená na vojenskom letisku v Gilze-Rijen na juhu Holandska. Tím vyšetrovateľov podľa očakávania potvrdili, že lietadlo Boeing 777 malajzijskej spoločnosti bolo zasiahnuté raketou zem-vzduch, konkrétne raketou Buk ruskej výroby.

Predseda OVV Tjibbe Joustra potvrdil, že traja členovia posádky letu MH17 boli zabití v kokpite po náraze rakety do Boeingu 777. "Vysokoenergetické objekty sa našli v orgánoch troch členov posádky v kokpite, povedal Joustra. Podľa jeho slov vyšetrovanie dokázalo, že stroj bol zasiahnutý hlavicou 9N314M, vystrelenou protilietadlovým systémom Buk. 

Otvoriť galériu
Miesto tragédie.
Zdroj: tasr

 

Dodal, že ďalšie fragmenty v kokpite, ako je hliník a sklo, ukázali, že lietadlo bolo prederavené z vonkajšej strany. Dodal, že boli objavené aj stopy farby súvisiacej s týmto typom rakety, nosiacej uvedenú hlavicu.

Predbežná správa zo septembra 2014 spresňovala, že príčinou havárie lietadla určite neboli technické problémy alebo zlyhanie posádky. Joustra spresnil, že na vine nebol ani meteorický dážď či bomba na palube lietadla. 

Otvoriť galériu

V správe vyšetrovateľov sa tiež uvádza, že civilnému lietadlu nemalo byť nikdy povolené lietať nad touto oblasťou a Ukrajina mala povinnosť svoj vzdušný priestor pre civilné letectvo uzavrieť. Správa uvádza, že štáty zasiahnuté občianskymi konfliktami musia v budúcnosti urobiť viac pre ochranu cestujúcich v civilných lietadlách.

Vyšetrovatelia pri tejto príležitosti novinárom predstavili zrekonštruovanú prednú časť malajzijského Boeingu 777. Časti nosa lietadla, kabíny a biznis triedy, s jasnými znakmi po prederavení, boli zrekonštruované zo zozbieraných fragmentov lietadla získaného z územia jeho dopadu. Zostrelenie lietadla si vyžiadalo životy všetkých 298 ľudí na palube; spomedzi nich boli dve tretiny občanmi Holandska.


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!