Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2015 13:50 | Šport | Hokej

Rostislav Čada dnes po prvý raz trénoval východniarov: Košičania, ďakujte pani Čadovej!

Do známeho prostredia sa dnes vrátil český hokejový tréner Rostislav Čada (61). V kabíne HC Košice našiel viacero hráčov, ktorých si pamätá z dvoch pôsobení vo tomto klube.

Hlavným cieľom staronového kouča "oceliarov" bude zlepšenie herného prejavu a návrat do horných priečok tabuľky.

Návrat Rostislava Čadu do Košíc sa "upiekol" v priebehu niekoľkých dní. Po odvolaní trénerskej dvojice Peter Oremus - Roman Šimíček stavilo vedenie klubu na osvedčeného trénera, ktorý doviedol Košice k dvom majstrovským titulom.

"Rokovania boli rýchle a intenzívne. Veľmi sme hovorili o situácii v mužstve a zaujímala ma najmä skutočnosť, či to mám byť naozaj ja, kto má prísť do klubu v tejto situácii. Po krátkom premýšľaní som sa na základe odporúčania ľudí z košického klubu rozhodol prísť. Je to veľmi zaväzujúce a urobím všetko pre to, aby sa mužstvo zdvihlo vyššie. Budem k tomu potrebovať správnu spoluprácu a pomoc hráčov," poznamenal košický tréner.

Tretí odchod na východ Slovenska mu schválila aj manželka. Dokonca bola jeho iniciátorkou v dobrom slova zmysle. "Je so mnou od samého začiatku a spoločne prežívame pracovné úspechy aj neúspechy. Budete sa možno čudovať, ale bola to práve ona, kto mi povedal - ak máš prijať nejakú ponuku, tak bež do Košíc,“ skonštatoval Čada pre hokej.sk.

 

V kabíne úradujúceho slovenského majstra našiel viacero známych tvárí, s ktorými spolupracoval už v minulosti. Medzičasom však do košického kádra pribudli aj noví hráči, s ktorými sa český tréner zoznámil pred utorňajším tréningom. "Hráčom som povedal, že tretíkrát prichádzam do Košíc a v predošlých dvoch prípadoch som mal to šťastie, že som tu našiel veľmi kvalitných hráčov. Boli tu veľmi dobrí hráči po ľudskej stránke a na to nadväzovali aj ich hokejové vlastnosti. To bol hlavný dôvod mojich dvoch úspešných pôsobení v Košiciach," prezradil Čada, ktorého asistentom bude Marcel Šimurda.

Bývalý košický útočník pôsobil pod Čadovým vedením ešte ako hráč. "Som rád, že sa Marcel dal na dráhu hokejového trénera. Je to charakterný človek a jeho veľkými prednosťami boli veľká bojovnosť i nasadenie a to boli hlavné dôvody, pre ktoré sa teraz stal mojím asistentom," poznamenal Čada. Na prácu so skúseným českým kormidelníkom sa jeho asistent teší. Pre Šimurdu to bude prvá trénerská skúsenosť v seniorskom hokeji. "Som veľmi rád za túto príležitosť. Viem, že do všetkého ide na sto percent a budem sa snažiť mu byť nápomocný. Bude to pre mňa veľká škola pôsobiť s ním v jednom mužstve," uviedol Šimurda.

Rostislav Čada naposledy viedol český extraligový tím z Liberca, no v priebehu minulej sezóny zo zdravotných dôvodov z klubu odišiel. Až do svojho druhého návratu v Košiciach bol niekoľko mesiacov bez angažmánu. "Mne sa zdá, že som z Košíc odišiel len včera. Nie preto, žeby sa tu na štadióne nič nezmenilo. Aréna je tu nadčasová a fanúšikovia si zaslúžia dobrý hokej. Možno sa budete čudovať, no manželka, ktorá sleduje všetky moje úspechy i neúspechy, mi doslova povedala: "Ak niekam pôjdeš trénovať, tak choď do Košíc," prezradil 61-ročný tréner.

Obhajca majstrovského titulu figuruje až na 9. priečke a nový lodivod východniarov má jasnú predstavu o tom, čo bude od hráčov očakávať. "Základnú predstavu mám. Košice musia hrať s veľkým nasadením a dať do toho fyzické prvky. Lídrami sú v dnešnom hokeji tí hráči, ktorí používajú takéto prvky."

Otvoriť galériu

Zmeny, súvisiace s nespokojnosťou vedenia klubu so štartom do sezóny, sa dotkli nielen trénerského štábu, ale aj hráčskej kabíny. Odišli skúsení obrancovia Martin Štrbák a Radek Philipp a na ich miesto prišiel zatiaľ iba Radek Deyl. Dá sa preto očakávať, že zmenám v kádri ešte nie je koniec.

"Diskutovali sme s vedením klubu aj na túto tému. V minulosti tu boli skúsení a veľmi kvalitní hráči, s ktorými sme spomínané výsledky dosiahli. Dnes tu máme iné, mladšie mužstvo, s ktorým budeme musieť hrať inak, agresívnejšie, no nemenej úspešne. Momentálne nie je na trhu veľa možných posíl. Posila by mala mužstvu niečo priniesť a pomôcť mu. Nejaké predstavy mám, no nebude to zo dňa na deň. Budeme sa snažiť priviesť hráčov, ktorí by mohli mužstvu niečo dať," povedal Rostislav Čada.

Hoci sa príchod českého trénera do Košíc zrealizoval iba v nedávnych dňoch, fanúšikovia o jeho návrate diskutovali už dlhšie. Prvý impulz takýmto úvahám dala Čadova prítomnosť na zápase medzi Trenčínom a Košicami. "V kontakte som vtedy s nikým nebol. Už som sa v médiách vyjadril, že som bol v Trenčíne náhodou. Niečo som bol vybavovať v Trnave a tak som si odskočil do Trenčína. Mrzí ma, že som tam bol. Keby som vedel, že nastúpim v Košiciach, tak by som na ten zápas do Trenčína nešiel. Vytvára to zbytočnú polemiku a svojím spôsobom zlú krv. Človek sa však učí celý život," nechal sa počuť košický tréner.

Čada prvýkrát v Košiciach pôsobil v sezóne 2007/2008 a po následnej ročnej zastávke vo švajčiarskom klube Ambri-Piotta sa s vedením "oceliarov" dohodol na trojročnej zmluve. Už po dvoch rokoch sa však z Košíc dobrovoľne porúčal, keď neodolal vábeniu ruského účastníka KHL Avangard Omsk. "Mne ponúkli pôsobenie v KHL bez toho, že by som sa niekam ponúkal alebo že by môj agent niečo také hľadal. Zo športového hladiska to jednoducho musíte prijať, aj keď je riziko, že neuspejete. Trénerov z Česka či Slovenska, ktorí dostali takú ponuku, vieme spočítať snáď na jednej ruke. Keby som to neprijal, mnoho ľudí by si povedalo, že Čada na to nemá odvahu. Bola to zaujímavá práca, ktorá ma obohatila a veľa mi dala," netají Čada.

Okrem Rostislava Čadu je staronovou tvárou v košickej kabíne aj obranca Radek Deyl. Košický odchovanec pôsobil v uplynulej sezóne v Karlových Varoch. V rovnakom klube začal aj aktuálny ročník, no po šiestom zápase sezóny sa ho dotkli zmeny v hráčskom kádri a z klubu musel odísť. "Prišiel som z klubu českej extraligy, v ktorom som zažil podobnú situáciu aká je teraz v Košiciach. Potrebovali dať mužstvu nový impulz a padlo to na mňa. Košice nemali úvod podľa predstáv a verím, že zmeny, ktoré sa tu udiali, padnú na úrodnú pôdu," poznamenal Deyl k svojmu návratu. Po pôsobení v známom kúpeľnom meste bol niekoľko dní bez angažmánu a hoci zvažoval aj iné možnosti, uprednostnil návrat do známeho prostredia. "Košice sú srdcovou záležitosťou. Je dobré byť doma," dodal Deyl.



Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia