Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2015 11:30 | Správy | Peniaze

Slovenské pivá súčasťou megadohody: Veľká zmena pre Šariš a Smädný mních!

Svetová pivovarnícka jednotka Anheuser-Busch InBev sa v zásade dohodla na kúpe svojho menšieho rivala SABMiller, majiteľa známych slovenských značiek Šariš, Topvar, či českého Plzeňského Prazdroja.

O dosiahnutí rámcovej dohody, ktorá je predpokladom budúcej oficiálnej ponuky, v utorok informovali firmy. Anheuser-Busch InBev sa o dohodu s SABMiller usiloval takmer mesiac, jeho predchádzajúce ponuky ale narazili na odpor. Podľa agentúry Bloomberg ho kúpi za zhruba 68 miliárd libier.

 

Firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že ich rady dospeli k "rámcovej dohode o kľúčových podmienkach možnej doporúčanej ponuky". AB InBev podľa týchto podmienok zaplatí za väčšinu akcií svojho konkurenta 44 libier za akciu v hotovosti. Je to zhruba 50 percent nad záverečnou cenou akcií SABMiller zo 14. septembra, deň pred správou o záujme AB InBev o druhého najväčšieho výrobcu piva. Prvýkrát ponúkol AB InBev za jednu akciu SABMiller 38 libier. Ponuku minulý týždeň zvýšil na 42,15 GBP v hotovosti. Podľa pondelňajších správ za neho naposledy ponúkal 43,50 GBP. Aj napriek tomu svoju ponuku ešte zvýšil.

 

K svetovej jednotke na pivnom trhu sa začlenia aj slovenské pivá, ako napríklad Šariš, či Smädný mních. Do skupiny SABMiller patrí aj slovenská firma Pivovary Topvar. Súčasťou gigantu budú aj české značky Velkopopovický Kozel či Pilsner Urquell.

Agentúra Bloomberg napísala, že podľa britských pravidiel o akvizíciách má AB InBev čas na predloženie oficiálnej ponuky do stredy 17:00 londýnskeho času. SABMiller ale požiadal o predĺženie tejto lehoty o dva týždne, teda do 28. októbra 17:00 londýnskeho času (18:00 SELČ). Strany chcú mať čas na ďalšie rokovania o možnej ponuke. AB Inbev do tej doby ale môže tiež oznámiť, že oficiálne ponuku na kúpu SABMiller nepredloží, stojí v spoločnom vyhlásení.

 

 

 

AB InBev súhlasil, že zaplatí poplatok tri miliardy libier, ak fúzia nezíska súhlas regulátorov a akcionárov. Nová spoločnosť by mala byť vytvorená v Belgicku.
Skupina AB InBev vznikla v roku 2008, keď belgický pivovar InBev prevzal za 52 miliárd dolárov amerického konkurenta Anheuser-Busch. Vo svojom portfóliu má asi 200 značiek z celého sveta. Od Anheuseru zdedil AB InBev niekoľko dlhodobých právnych sporov s českobudějovickým Budvarom o značku Budweiser a jej rôzne obmeny. Vlani skupina kúpila budějovický pivovar Samson.

 

SABMiller, ktorý sa z juhoafrického výrobcu piva stal svetovou pivovarskú dvojkou, expandoval od 90. rokov prostredníctvom série akvizícií. Začal prevzatím Plzeňského Prazdroja a ďalších pivovarov v strednej a východnej Európe, pokračoval kúpi holandského Grolsche a americkej Miller Brewing.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obľúbená herečka Zuzana Vačková
Foto
Zuzka Vačková sa za svoju lásku nehanbí: Milujem, ako sa so mnou rozpráva!
Električka Trenčianska Teplá. (ilustračné foto)
V Trenčianskej Teplej premáva historická električka: Sledujte, kam vás zvezie na Veľkonočnú nedeľu!
Francúzi chcú zatočiť s nezodpovednými psičkármi
Psíčkari, pozor: Táto zákerná choroba môže postihnúť aj vášho štvornohého miláčika!
(ilustračná foto)
Kampaň do eurovolieb má svoj limit: Toľkoto môžu strany maximálne minúť
Masaker v koncertnej hale v Moskve.
Vyšetrovanie masakry v Moskve naberá na obrátkach: Ďalší zadržaní! Čoho sa mali dopustiť?
Ilustračné foto
Veľká noc je rajom pre zlodejov: Riziko krádeží závratne stúpa! Týmto chybám sa určite vyvarujte
(ilustračné foto)
Chcete prestať fajčiť, no nedarí sa vám? 6 osvedčených spôsobov, ako dať zbohom cigaretám!
Juraj Slafkovský žiari v drese Montrealu.
Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam
Ilustračné foto
SHMÚ varuje: V týchto miestach sa majte na pozore pred VÍCHRICOU!
Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!