Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2015 23:18 | Šport | Futbal

Rozjarený Hamšík sa postavil pred kamery v trenkách: Noc bude dlhá...

Až v šiestej futbalovej kvalifikácii na majstrovstvá Európy v ére samostatnosti sa slovenskej futbalovej reprezentácii podaril naplniť vytúžený sen. 

Ekipa zverencov hlavného trénera Jána Kozáka, asistenta Štefana Tarkoviča a kouča brankárov Miroslava Semana to dokázala v boji o finálový turnaj EURO 2016 vo Francúzsku, keď v C-skupine obsadila druhú priečku zaručujúcu priamy postup.

Otvoriť galériu

Slováci pretavili na postup šiestu kvalifikáciu na ME, keď neuspeli v predchádzajúcich piatich pokusoch. Nepodarilo sa im to v kvalifikáciách EURO 1996 v Anglicku, EURO 2000 v Belgicku a Holandsku, EURO 2004 v Portugalsku, EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku ani EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine.

"Veľmi dobre sme sa na tento zápas pripravili. Prvý polčas bol z našej strany úžasný, hrali sme v ňom skvelý futbal. Po prestávke sme urobili dve chyby pod dojmom náskoku, tie situácie sme mali riešiť jednoduchšie. Luxemburčania majú sympatické mužstvo, ktoré sa nevzdáva za žiadneho stavu. Víťazstvo je však najdôležitejšie a my sme ho zaslúžene dosiahli. Hrali sme veľmi dobre, nepochyboval som o postupe ani sekundu. Naše mužstvo ukázalo charakter a kvalitu. Ďakujeme všetkým fanúšikom za podporu na štadióne aj tým, ktorí nám držali palce doma. Aj na šampionáte sa chceme predviesť v dobrom svetle," povedal po zápase tréner Ján Kozák.

 

Hlasy zo slovenskej kabíny:

Norbert Gyömbér, obranca: "Sú to neopísateľné pocity. Bodaj by sme takéto situácie zažívali každé dva roky. Trošku sme si to skomplikovali, inkasovali sme dva góly, ale Marek Hamšík to v závere spečatil. Pre mňa je to niečo neskutočné už len z toho pohľadu, že môžem byť v spoločnej kabíne s takými skvelými hráčmi, hoci uplynulý rok pre mňa nebol ideálny. 'Pukli' sme si už pár šampanských, nálada v šatni je výborná, idem ďalej oslavovať..."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Je to veľká oslava a ďalší historický úspech slovenského futbalu. Chýbal nám posledný krôčik. Využili sme síce až poslednú šancu, ale veľmi sa tešíme. Som rád, že môžem byť toho súčasťou. Je to náš prvý postup na EURO a je to niečo nové. Za stavu 3:0 sme to možno podcenili, ale našťastie sme sa po dvoch inkasovaných góloch zmobilizovali a poistili víťazstvo. Noc bude dlhá... Snáď v novembri budeme mať na seba viac času a zorganizujeme s chalanmi väčšie postupové oslavy."

Otvoriť galériu

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu: "Sú to neuveriteľné pocity. Dostali sme sa prvýkrát na ME, je to niečo výnimočné. Tejto generácii hráčov som to veľmi želal, som vďačný, že môžem byť pri tejto historickej chvíli. Tŕpol som, ale nepochyboval som ani chvíľu. Myslím, že na ME môžeme zohrať zaujímavú úlohu. Budeme sa chcieť ako nováčik čo najlepšie prezentovať a som presvedčený, že sa nestratíme."

Adam Nemec, útočník SR: "Musel som sa vyrovnať s tvrdou hrou obrancov súpera. Pri tom páde na mňa spadol protihráč, zachrapčalo to tam, aj som sa bál, ale je to v poriadku. Pri góle som na nič nemyslel, iba som bol rád, že tam padol. Teraz sa tešíme na oslavy. Na Francúzsko ešte nemyslím, až keď to bude aktuálne. Noc bude dlhá. Človek si to ani teraz poriadne neuvedomuje, ale ono to príde."

Tomáš Hubočan, obranca SR: "Je pravda, že sme držali diváka do posledných chvíľ v napätí, ale zámer to nebol. Dnes sa máme fajn, sme postupujúcim tímom a veľmi sa z toho tešíme. Oslavovať ideme na hotel. Neviem, kto by tak mohol byť ich lídrom, ale asi sa všetci postavíme za kapitána."

Vladimír Weiss, stredopoliar SR: "Trochu sme si to dnes skomplikovali, ale myslím, že až na tú desaťminútovku smer to mali celé pod kontrolou. Vyhrali sme v prvých šiestich zápasoch a to by nikto nepovedal. Vedeli sme, že už potrebujeme iba tri body. Sme radi, že sme to vybojovali. Ako som povedal, je jedno, kto gól dá alebo pripraví, hlavné je, aby prišiel."

Róbert Mak, útočník SR: "Je to obrovský úspech, prvýkrát v histórii samostatného Slovenska ideme na ME. Veľmi sa tešíme. Nielen pre mňa, ale aj pre celé Slovensko je to veľký úspech. Je to možnosť dobre sa predať, je to veľký turnaj. Všetko na oslavy bolo nachystané a ešte len bude teraz na hoteli."

Reakcie osobností:

Jozef Adamec, bývalý tréner SR: "Všetci sa môžeme tešiť, že sa predstavíme na európskom šampionáte. Hráči to zvládli, prajem im to. V kvalifikácii sme začali dobre, nemali sme zviazané nohy. Ku koncu už bola vidieť nervozita, ale chlapci to napokon úspešne dobojovali a postup si zaslúžili. Aj keď to bol kolektívny výkon, musia vyniknúť aj jednotlivci. Našimi ťahúňmi boli Juraj Kucka, Marek Hamšík a do zranenia aj Vladko Weiss."

Jozef Vengloš, bývalý tréner SR: "V každom prípade si ja osobne postup veľmi vážim. Splnili sme cieľ, ktorý sme si vytýčili. A teraz sa môžeme spolu tešiť. Po rokoch neúspechoch konečne prišla úspešná kvalifikácia. Na prehry sa zabudne, budú minulosťou. Rátať sa bude len dnešný úspešný výsledok a celkový postup. Je to vynikajúca propagácia slovenského futbalu."

Konečná tabuľka C skupiny:

1. Španielsko 10 9 0 1 23:3 27* - priamy postup na ME

2. SLOVENSKO 10 7 1 2 17:8 22* - priamy postup na ME

3. Ukrajina 10 6 1 3 14:4 19

4. Bielorusko 10 3 2 5 8:14 11

5. Luxembursko 10 1 1 8 6:27 4

6. Macedónsko 10 1 1 8 6:18 4

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik