Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2015 22:33 | Šport | Futbal
FotoVideo

JE TO TAM! Slovenskí futbalisti postúpili na majstrovstvá Európy!

Slovenská futbalová reprezentácia si pondelňajším víťazstvom 4:2 na pôde Luxemburska zaistila historický postup na EURO 2016 do Francúzska.

Zverenci trénera Jána Kozáka pretavili na postup šiesty pokus v kontinentálnej kvalifikácii a po osemfinálovej účasti na MS 2010 v Juhoafrickej republike dosiahol slovenský futbal ďalší medzinárodný úspech.

Zdalo sa, že Slováci "vybavili" zápas už v prvom polčase, keď sympatickým domácim strelili tri góly za šesť minút od 24. do 30. minúty. Na presné zásahy Mareka Hamšíka, Adama Nemca a Róberta Maka vždy prihral Vladimír Weiss. V druhom dejstve sa ale začali hostia zahrávať s ohňom a v krátkom slede inkasovali z kopačiek Maria Mutscha a Larsa Gersona, ktorý premenil penaltu. Napokon však favorit výhru uhájil, skóre uzavrel v nadstavenom čase Hamšík, v tabuľke skončili Slováci druhí za obhajcom titulu Španielmi a postúpili na ME.

Otvoriť galériu

Kozákovci napriek piatkovej domácej prehre 0:1 s Bieloruskom mali osud stále vo vlastných rukách, na šampionát ich posúvalo akékoľvek víťazstvo v Luxemburgu. Pri rovnosti 19 bodov mali totiž lepšie vzájomné zápasy ako tretia Ukrajina.

 

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna - 10. júla 2016 vo Francúzsku. Premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich. Z celkového počtu 53 tímov, ktoré bojujú v kvalifikácii, si účasť na turnaji vybojuje 23 tímov plus automaticky domáce Francúzsko. Okrem deviatich víťazov skupín postúpia aj mužstvá na druhých miestach a jeden najlepší tím z tretej priečky plus štyria úspešní z baráže.

Otvoriť galériu

Zápasy EURO 2016 sa budú hrať v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice). Skupiny finálového turnaja vyžrebujú v sobotu 12. decembra v Kongresovom paláci Porte Maillot v Paríži. 

Luxembursko - Slovensko 2:4 (0:3)

Góly: 61. Mutsch, 65. Gerson (z 11 m) - 24. a 90.+1 Hamšík, 29. Nemec, 30. Mak, ŽK: Mutsch, Philipps, Payal, Jans - Kucka, Šesták, Škrtel, rozhodovali: Drachta - Brandner, Kühr (všetci Rak.), 2512 divákov
zostavy a striedania:
Luxembursko: Joubert - Delgado (81. Turpel), Philipps, Chanot, Jans - Gerson - Bensi (66. Thill), Mutsch, Payal (57. Malget), Martins - Joachim
SR: Kozáčik - Gyömbér, Škrtel, Hubočan, Švento - Kucka, Pečovský - Mak (87. Sabo), Hamšík, Weiss (72. Šesták) - Nemec (79. Jakubko)

Začalo sa trochu nervózne, ako prví pohrozili domáci, keď po chybe Gyömbéra unikal Jans, ale strieľal nad. Slováci mali ľahučkú územnú prevahu a otvoriť skóre mohol Kucka, keď v 10. minúte mu priamy kop priťukol Weiss, ale jeho bombu Joubert vyrazil. Hneď nato po chybe domácich v rozohrávke unikal Mak, ale pálil nad a rovnako pochodil aj Hamšík v 16. minúte. Potom mohli hostia udrieť po dvoch rohoch za sebou, ale najprv hlavičku Nemca zlikvidoval Joubert a potom Škrtel zblízka strieľal tesne vedľa. No potom prišla silná pasáž hostí. V 24. minúte Weiss vnikol od ľavej čiary do stredu ihriska, presne prihral Hamšíkovi, ktorý dobre prebral loptu, zasekol obrancu a nezadržateľne skóroval utešenou strelou do brankárovho protipohybu. Domáci odpovedali nebezpečným priamym kopom Bensiho, ktorý Kozáčik vyrazil pre istotu na roh. Hamšíkov následný center ešte Nemec na päťke netrafil, no o dve minúty Weiss unikol tentoraz z pravej strany, prudko nacentroval a Nemec už bol tam kde mal byť a z "malého vápna" zvýšil na 2:0. O ďalšiu minútu pekne posunul Nemec Weissovi, ten spätným centrom našiel voľného Maka a ten do prázdnej brány bez problémov dal na 3:0 pre favorita. A slovenskí fanúšikovia, ktorí úplne ovládli domáce hľadisko mohli spustiť oslavné skandovanie. Do prestávky zaujala už len strela Kucku nad v 40. minúte.

Otvoriť galériu

Do druhého dejstva vstúpili hostia v pohode a zdalo sa, že budú kontrolovať priebeh. Opak bol pravdou, Slováci zbytočne začali hazardovať s výsledkom a v krátkom slede inkasovali dva góly. Najprv po hodine hry Pečovského odkop zachytil za šestnástkou hostí kapitán Mutsch a jeho tečovaný projektil zapadol za Kozáčika. Domáci sa nabudili, v 64. minúte Nemec zbytočne v sklze vo vlastnej šestnástke fauloval Joachima a nariadenú penaltu bez problémov premenil Gerson - 2:3. Hostia sa po góloch skonsolidovali, držali viac loptu a v 83. minúte mohol zvýšiť Mak po centri Šestáka, ale jeho strelu domáca obrana zblokovala. V nadstavenom čase prišlo slovenské potvrdenie triumfu, keď Šestákovu prihrávku prepálil do siete Hamšík. Slováci tak naplnili sľub kouča Kozáka a postupové oslavy prišli v pondelok 12. októbra. Pritom pri prehre Ukrajiny doma so Španielmi Slováci už tri minúty pred koncom vedeli, že sú na šampionáte a lavička vyzývala hráčov na ihrisku k oslavám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa