Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2015 12:08 | Správy | Domáce správy

Prišlo k nám drastické ochladenie: Aký bude tento týždeň deň po dni?

Tento rok sa počasie s nami naozaj nepekne zahráva. Po dlhom tropickom lete a veľmi krátkom babom lete sa zdá, že jeseň preskočíme a rovno vhupneme do zimy! 

Cez víkend sa výrazne ochladilo a podľa predpovedí meteorológov nás čaká nečakane chladný týždeň. Vo viacerých oblastiach má aj snežiť. Je to predzvesť, že nás tento rok čaká naozaj poriadna zima? Pred necelým mesiacom Slovensko stále umárali 30-stupňové horúčavy a dnes teplomery na viacerých miestach atakujú nulovú hodnotu! Z východnej Európy k nám dorazil prvý záchvev zimy sprevádzaný vetrom, dažďom a niekde aj snehovými prehánkami. 

„V severných okresoch Slovenska - Kysuce, Orava, Liptov, Spiš, Zamagurie - bude v priebehu pondelka prevažovať sneženie s maximálnou teplotou do 4 °C. Smerom na juh bude teplejšie a zrážky budú vo forme dažďa. Ľudia by sa mali aj tam teplejšie obliecť, pretože maximálna teplota bude do 10 °C,“ uviedla známa meteorologička Miriam Jarošová. Nízke teploty na severe Slovenska môžu spôsobiť, že sa tam môže udržať na cestách snehová pokrývka, takže vodiči, ktorí jazdia s letnými pneumatikami, by mali byť v strehu.

Otvoriť galériu

Okolo nuly

„Veľmi chladné ráno má byť aj zajtra, keď na západe Slovenska môže teplota klesnúť veľmi hlboko, a to na hodnotu 2 až 0 °C. Na juhovýchode to bude 5 až 7 °C. Ešte aj v utorok treba počítať s prevažne zamračenou oblohou, ojedinelými zrážkami, od nadmorskej výšky 700 m snehovými,“ varovala Jarošová. V druhej polovici týždňa by sa malo začať pomaly otepľovať, na juhu až do 17 °C.

 

Podľa Jarošovej skorý príchod snehu neznamená nič nezvyčajné, a dokonca ani negarantuje poriadnu zimu na konci roka. „Je pravda, že minulý rok sa sneženie u nás po prvý raz objavilo až v novembri, ale treba si uvedomiť, že každý rok je iný. Treba povedať, že už aj v minulosti u nás snežilo aj v prvej polovici októbra a tohtoročné sneženie nemá nič spoločné s vysokými teplotami, ktoré sme mali v lete,“ povedala meteorologička. V každom prípade si však rok 2015 zapamätáme ako extrémny.

Tešia sa

Obyvatelia severných okresov sa už cez víkend, keď sa ochladilo, vyzbrojili čiapkami aj šálmi. V Žiline v nedeľu fúkal studený a silný vietor, do ulíc sa vybrali len tí, čo sa zimy nevedia dočkať. Čiapku a šál už vytiahla aj Sofia Kaššová (11), ktorá s babkou Vlastou plánuje zimu na chate v Terchovej. „Veríme, že čoskoro napadne aj sneh, túto zimu si ho poriadne užijeme,“ povedala babka Vlasta Hlavienková (65) a dodala: „Máme radi sneh na horách, ale čľapkanice v meste nie.“

Otvoriť galériu

Poriadne chladno je aj v Tatrách. „Vybrali sme sa na výlet. Za oknom svietilo slnko a vyzeralo to na peknú prechádzku. Vonku však fúkal silný vietor a pocitovo bolo okolo nuly, aj keď teplomer ukazoval 5 stupňov,“ povedali Jarka (40) a Jaro (58) z Mlynice, ktorí na výlet išli spolu s dcérkou Ninou (4). „Všetci turisti v nedeľu zutekali z Tatier. No uvidíme, či to sneženie, čo má prísť, aj naozaj príde,“ dodali.

Pripravení

Cestári z prešovskej oblasti tvrdia, že na ohlásené sneženie sú pripravení. „V pohotovosti je 44 vozidiel, z toho v najrizikovejších oblastiach, teda Poprade, Kežmarku, Levoči, Starej Ľubovni a Štrbe, je ich spolu 18. Máme pripravených 6 200 t soli a 44 000 t kamenia. Vlani naše vozidlá vyrazili k prvému zimnému zásahu 26. októbra. Vozidlá vychádzajú na cestu, keď je na nej najmenej trojcentimetrová vrstva snehu. Keď je jeho výška 10 cm, cesta sa už považuje za neprejazdnú. Cesty sú ešte vyhriate, ich teplota je vyššia ako teplota vzduchu, takže je možné, že ak sneh napadne, bude sa rýchlo roztápať,“ uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Otvoriť galériu

Zhoršenie počasia a skorý príchod zimy už potrápili Rusko, koncom minulého týždňa v Moskve nasnežilo zopár centimetrov. V Pobaltí, na Ukrajine a v Bielorusku zase slabo mrzlo. Na Balkáne, ale aj na juhu Talianska vyčíňali silné prívalové dažde, ktoré spôsobili lokálne povodne.

Extrémne počasie roka 2015

Najteplejší deň

bol 11. august, keď v Topoľčanoch dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 38,2 °C a v Hurbanove 37,5 °C.

Tropických dní

v Hurbanove zaznamenali v lete až 46, teploty teda vystúpili nad 30 °C. Supertropický deň je taký, v ktorom max. teplota vystúpi na 35 °C a viac - takýchto dní v Hurbanove zaznamenali 22.

Jún

bol najsuchší za posledných 115 rokov, na Slovensku spadlo v priemere iba 39 mm zrážok.

Najviac zrážok

spadlo v priemere v máji, a to 102 mm.

Prvé snehové vločky 

padali 6. septembra pri teplote -4 °C na Lomnickom štíte a pri teplote okolo 0 °C aj na Chopku.

17. septembra

padli teplotné rekordy na 14 klimatologických staniciach SHMÚ. Najvyššiu maximálnu teplotu vzduchu 34,5 °C namerali na staniciach v Žihárci a Dolných Plachtinciach.

Sneženie

zasiahne už dnes severné okresy Slovenska

Otvoriť galériu
Aké bude počasie.
Zdroj: Infografika NČ, SHMÚ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených