Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2015 22:11 | Správy | Domáce správy

Slováci nevedia recyklovať odpad: Po novom sa im to ale oplatí!

Slováci v porovnaní s krajinami EÚ triedia málo odpadu. Ak sa zlepšia, majú šancu aj ušetriť.

V minulom roku vyprodukoval jeden Slovák v priemere takmer 323 kilogramov odpadu, a to najviac na západe a najmenej na východe Slovenska. Priemerný Európan pritom vygeneruje až 481 kilogramov odpadu. Čo je však alarmujúce, Slováci zo spomínaného objemu odpadu vytriedili len okolo 25 kilogramov, čo je asi osem percent a našu krajinu to radí na chvost Európskej únie. Konštatovala to vo štvrtok na tlačovej konferencii na Donovaloch generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti ENVI-PAK Hana Nováková. Podľa nej ak už Slováci triedia, tak hlavne sklo, plasty a papier. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú spoločnosť každoročne zverejňuje. Najmenej triedia viacvrstvové kombinované obaly, teda obaly z mlieka, džúsov a pod. Slováci však musia pridať, podľa cieľov EÚ do roku 2020 u plastov až o 140 percent a pri papieri až o 236 percent.

Ako Nováková zdôraznila, výrobcovia majú povinnosť postarať sa o svoj výrobok počas celého jeho životného cyklu. Čiže od jeho vývoja, dizajnu, výroby, predaja a tiež vtedy, keď z neho vznikne odpad, a to prostredníctvom tzv. organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), ktorá zabezpečí jeho znehodnotenie. OZV tak musí znášať všetky náklady spojené s vytriedeným odpadom. "V praxi to znamená, že obec alebo mesto už od júla 2016 nebude platiť za triedený zber odpadov z papiera, plastov, skla a kovových obalov, ale iba za odpad netriedený. Náklady za vytriedený odpad v prípade, že mesto alebo obec uzavrie zmluvu s ENVI-PAK, uhradíme v plnej výške," konštatovala Nováková. V budúcnosti by sa tak pre občanov mohli znížiť poplatky za odpad. "Pri prechode na nový zákon je dôležité, aby všetky subjekty, teda samospráva, zberová spoločnosť, ako aj OZV spolu komunikovali a systém triedeného zberu nastavili pre občanov čo najefektívnejšie," pripomenul vo štvrtok Marián Minarovič, generálny sekretár Únie miest Slovenska.

Nováková informovala aj o víťazoch 6. ročníka Súťaže o najlepšie mestá a obce v triedení odpadov za minulý rok. Celkovým víťazom sa stalo mesto Trenčín, ktoré si vďaka prvenstvu pripísalo na účet aj 3000 eur. Aby bola súťaž spravodlivá, vysvetlila, prihliadalo sa na veľkosť samospráv, preto boli rozdelené do dvoch kategórií, obce a mestá do 5000 a nad 5000 obyvateľov. Víťazmi v kategórii Samospráva s najvyššou vyseparovateľnosťou sa stali obec Lazisko a mesto Nová Dubnica. V Efektivite inštalovanej zbernej siete vyhrala obec Kamenec pod Vtáčnikom a mesto Dubnica nad Váhom. V kategórii Samospráva s najvyššou hustotou zbernej siete zvíťazila obec Hliník nad Hronom a mesto Humenné. Za Ekologický počin roka si prvenstvo odniesla obec Nižný Hrušov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času