Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2015 22:51 | Správy | Peniaze

Trh s nehnuteľnosťami na bývanie v Bratislave prežíva renesanciu: Aké sú preferencie klientov pri hľadaní bytov?

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Bratislave v poslednom období vzrástli.

Napriek tomu je dopyt vďaka výhodným podmienkam financovania vyšší ako ponuka a nehnuteľnosti určené na bývanie sa aj reálne predávajú. TASR to potvrdili realitné kancelárie pôsobiace v hlavnom meste Slovenska. Podľa realitnej kancelárie Herrys v súčasnosti najviac ovplyvňuje trh s rezidenčným bývaním situácia s dostupnosťou financovania. "Opätovne získaná dôvera v spojení s historicky najlepšími podmienkami na čerpanie úverov na bývanie znamenali tento rok nárast dopytu na úroveň rokov 2006 a 2007," konštatovala jej marketingová manažérka Katarína Bartáková.

Ako dodala, v porovnaní s týmto obdobím je možné na trhu pozorovať väčšiu segmentáciu projektov. "Developéri pochopili, že najväčšia skupina klientov hľadá cenovo dostupné bývanie, ale aj projekty, ktoré sú oproti priemeru drahšie a ponúkajú vyššiu kvalitu, sa predávajú. Dá sa povedať, že trh s nehnuteľnosťami na bývanie prežíva renesanciu," zhodnotila Bartáková. Najžiadanejšie na bývanie sú podľa Emila Barbuščáka z realitnej kancelárie Directreal jednoizbové byty, ktoré stoja od 60.000 eur a trojizbové byty od približne 95.000 eur v závislosti od lokality. "Najčastejšie ľudia hľadajú byty v lokalitách, ako sú Ružinov, Petržalka a štvrtý bratislavský obvod. Čo sa týka investičných bytov určených na prenájom, záujem je o dvojizbové byty v okolí vysokých škôl," opísal.

Riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality Daniela Danihel Rážová uviedla, že najlacnejšie byty sú v mestských častiach Podunajské Biskupice, Dolné hony a Vrakuňa, pričom priaznivé sú aj ceny v Dúbravke. Ako doplnila, luxusný segment hľadajú klienti v Starom Meste, najmä v častiach Palisády a Horský park, ale aj na Kolibe a Kramároch. Rodinné domy sa podľa Barbuščáka predávajú hlavne v okolí Bratislavy, v Ivanke pri Dunaji, Chorvátskom Grobe, Záhorskej Bystrici a v smere na Dunajskú Stredu. "Klienti uprednostňujú domy typu bungalov, prípadne domy v radovej zástavbe. Ceny v týchto lokalitách sú však veľmi rozdielne. Najdrahšie sa pohybujú v okolí Záhorskej Bystrice, zhruba 250.000 eur. Naopak, najlacnejší je práve smer Dunajská Streda, kde sa porovnateľné rodinné domy hýbu do 150.000 eur," vyčíslil.

 

V rámci nehnuteľností určených na stavbu rodinných domov ľudia podľa neho preferujú pozemky do 6 árov s dokončenými inžinierskymi sieťami a príjazdovou cestou. Ich ceny sa rovnako líšia v závislosti od lokality, záujemcovia teda zaplatia od 50 eur za štvorcový meter (m2) až po približne 200 eur za m2. Danihel Rážová upozornila, že ceny nehnuteľností v Bratislave za posledný rok výrazne narástli. Napriek tomu je dopyt vyšší ako ponuka a nehnuteľnosti sa aj reálne predávajú. "Výrazný záujem je aj o kúpu bytov v novostavbách, ktoré sa opäť predávajú už z papiera, teda bez toho, aby sa začalo ešte stavať a klienti sú ochotní si na dostavanie a nasťahovanie počkať," uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Robert Fico sa vyjadril k členstvu Ukrajiny v NATO: O toto požiadal ministra Blanára
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
FotoVáš Tip
Hlodavce milujú Bratislavu! Po potkanoch v Petržalke a nutrii v Rači prišiel... Zasahovala polícia
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Pojednávanie s bývalou poslankyňou Smeru, Ľubicou Roškovou.
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť