Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2015 14:29 | Správy | Zahraničné správy

Putin o ostreľovaní v Sýrii: Rusko proti Islamskému štátu nasadilo aj Kaspickú flotilu

Vojnové lode ruskej Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele.

Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojgu. Putin ocenil, že ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Zásahy vysokopresnými zbraňami podľa neho svedčia o kvalite produkcie zbrojného priemyslu i o kvalitnej príprave vojakov.
Ruský prezident súčasne vyhlásil, že konflikty toho druhu, aký sa odohráva v Sýrii, sa musia skončiť politickým riešením. Šojgu na stretnutí uviedol, že štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet.

#ВИДЕО: Массированный удар высокоточным оружием по объектам ИГИЛ в Сирии из акватории Каспийского моряСегодня ночью ко...

Posted by Ministry of Defence of the Russian Federation on Wednesday, October 7, 2015

Putin v reakcii na to podľa agentúry Reuters povedal, že ešte je priskoro na hodnotenie výsledkov ruskej operácie v Sýrii. Vyslovil predpoklad, že ruské letectvo bude podporovať pozemné operácie sýrskej armády.  Na schôdzke, ktorú odvysielala televízie Rossija 1, ruský prezident vyhlásil: "Čo sa týka ďalšej práce, ako sme sa dohodli, predpokladám, že bude synchronizovaná s krokmi sýrskej armády na zemí a vojensko-kozmické sily budú efektívne podporovať ofenzívnu operáciu sýrskej armády".

Putin nariadil ministrovi Šojgu, aby v súvislosti s vývojom v Sýrii pokračoval v spolupráci s USA, Tureckom, Saudskou Arábiou, Iránom a Irakom.
Ruský minister obrany poznamenal, že bez súčinnosti všetkých krajín, ktoré sa zapojili do boja proti IS v Sýrii, nie je možné dosiahnuť úspech. Dodal, že v utorok sa uskutočnilo stretnutie vojenských atašé týchto krajín, na ktorom ruská strana navrhla zdieľať informácie o už zistených baštách islamistov v záujme toho, aby nálety na ich pozície boli efektívne. Súčasne poznamenal, že koalícia vedená Spojenými štátmi podniká útoky na islamistov v Sýrii už vyše roka, ale zatiaľ "nevidno hmatateľný výsledok".

 

Šojgu na schôdzke informoval, že ministerstvo obrany je pripravené začať s americkým partnerským rezortom koordináciu v oblasti boja s IS. Spresnil, že sa uskutočnila spoločná videokonferencia, na ktorej sa hovorilo ako na túto tému, tak aj o návrhu americkej strany o spôsoboch koordinácie pri operáciách v Sýrii.
Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že návrhy USA na koordináciu krokov v boji proti IS "môžu byť prijaté". Uviedol to dnes v Moskve hovorca rezortu Igor Konašenkov. Spresnil, že ruský rezort operatívne preskúmal návrhy predložené Pentagónom ohľadne koordinácie postupu na území Sýrie. Podľa Konašenkova treba len spresniť technické detaily, čomu sa ešte dnes budú venovať experti oboch strán.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť