Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2015 13:34 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Andrej Gajdár už pozná svoj trest: Koľko mu súd vymeral za odvlečenie detí?

Súd potrestal Andreja Gajdára za odvlečenie svojich dvoch detí do stredoamerickej Panamy. 

Vo väzení by mal stráviť šesť mesiacov. Gajdára Okresný súd Bratislava II. uznal vinným zo spáchania prečinu poškodzovania cudzích práv. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Prokurátorka, odsúdený i poškodená matka detí si vyžiadali zákonnú 15-dňovú lehotu na prípadné podanie odvolania.

Proces netrval dlho. Mladý otec totiž urobil v jeho úvode vyhlásenie o vine, kde priznal, že čin spáchal. „Je mi to celé ľúto,“ uviedol v rámci záverečného slova. Pred súdom tak nebolo potrebné dokazovanie o jeho vine.

Otvoriť galériu

Svoje deti uniesol Andrej Gajdár začiatkom roku 2011. Dňa 2. januára si ich prevzal od matky, pričom sa s ňou dohodol na ich vrátení o tri dni neskôr. To nesplnil a nasledujúci mesiac s nimi odletel do Spojných štátov amerických. Odtiaľ sa presunul do Hondurasu a v septembri 2011 do Panamy, kde ho tento rok v máji zadržal Interpol na základe medzinárodného zatykača. Uneseného otca s deťmi sa podarilo vypátrať novinárom z denníka Nový Čas.

 


Trest na dolnej hranici trestnej sadzby sudca Bohuslav Padrta odôvodnil doterajším bezúhonným životom obžalovaného, ako aj jeho priznaním. „Súd vzhľadom na okolnosti prípadu a na to, že sa priznal, dospel k záveru, že trest odňatia slobody na dolnej hranici vo výmere šesť mesiacov zabezpečí účel trestu,“ zdôvodnil.

Otvoriť galériu

Prokurátorka v záverečnej reči žiadala pre mladého otca nepodmienečný trest, ale nenavrhla konkrétnu výšku. K prípadu sa bližšie nechcela vyjadriť. Andrej Gajdár, ktorý bol zadržaný v máji tohto roku, je vo väzbe už päť mesiacov. Onedlho sa tak môže dostať na slobodu.

Otvoriť galériu
Mamička Martina
Zdroj: anc, rkf

Matka unesených detí vysvetlila, že ešte pred nájdením detí žiadala o rozšírenie obvinení na svojho manžela, s ktorým je v rozvodovom konaní. Domnieva sa totiž, že v súvislosti s únosom ich detí spáchal aj oveľa závažnejšie trestné činy. Dnešný rozsudok preto neberie ako konečný. „Tie deti sú v takom psychickom a zdravotnom stave, že sa budú z toho spamätávať celý život. Majú ťažkú traumu, neviem, či stačí oľutovanie, ktoré urobil ich vlastný otec. Urobil to asi úmyselne,“ reagovala Martina na rozsudok. Právny zástupca poškodenej predložil špecifikáciu náhrady škody v celkovej výške 864 042,70 eura, ktorú od obžalovaného požadujú. Súd ich pri jej uplatnení odkázal na samostatné občiansko-súdne konanie.

Manželov čaká rozvodové konanie. Pred súdom by sa malo rozhodovať aj o tom, či sa otec bude môcť stýkať so svojimi deťmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí