Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2015 23:45 | Správy | Zahraničné správy

Aj vy pijete radi kávu? Pozor, toto je obrovská hrozba!

Ak patríte k milovníkom kávy, mali by ste o tejto hrozbe vedieť. 

Spotreba kávy vo svete stále rastie, avšak vzhľadom na meniacu sa klímu budú milovníci kávy potrebovať ďalšiu Brazíliu, najväčšieho producenta a vývozcu tejto komodity, aby sa vyhli nedostatku obľúbeného nápoja. S odvolaním sa na vyjadrenia zástupcov tohto priemyslu, ktorí sa zišli v Miláne na Svetovom fóre pre kávu, o tom informovala agentúra Bloomberg.

Rastúca spotreba, ktorú v poslednom období ťahajú najmä rozvíjajúce sa trhy, spôsobuje, že globálna produkcia bude musieť v nasledujúcom desaťročí vzrásť o ďalších približne 40 až 50 miliónov 60-kilogramových vriec kávy, uviedol na fóre generálny riaditeľ talianskej spoločnosti Illycafe Andrea Illy. To je viac, než predstavuje celková úroda v Brazílii. K rastúcej spotrebe sa navyše pridávajú ďalšie dva nepriaznivé faktory. Tými sú klimatické zmeny a ceny komodity, ktoré odrádzajú farmárov od zvyšovania rozlohy kávových plantáží. "Skôr, či neskôr budeme musieť prijať jednoznačné rozhodnutie o tom, ako ďalej," povedal Illy. Momentálne je otázne, odkiaľ by ďalšia káva na uspokojenie dopytu mala prísť.

Ešte v auguste švajčiarska spoločnosť Volcafe uviedla, že v sezóne 2015/2016 by schodok v produkcii kávy mal dosiahnuť okolo 3,5 milióna vriec. V predchádzajúcej sezóne deficit predstavoval 6,4 milióna vriec, keď produkciu kávy v Brazílii v roku 2014 zasiahlo dlhotrvajúce sucho. Výsledkom bol rast cien kávy arabica na newyorskej burze o 50 %. Od roku 2015 sa ceny o 27 % znížili, najmä po tom, ako kurz brazílskej meny oproti doláru prudko klesol. To zvýšilo záujem o export kávy z Brazílie.

 

Celosvetová spotreba kávy by podľa analytikov mala do roku 2020 vzrásť približne o tretinu na 200 miliónov vriec. Na porovnanie, tento rok je produkcia ustálená na úrovni 144 miliónov vriec. Analytici však nevylučujú dosiahnutie rovnováhy na trhu, a to zhruba do roku 2030, ale len v prípade, že malí farmári budú schopní dovtedy zvýšiť svoju produktivitu.

Medzinárodné centrum pre tropické poľnohospodárstvo v máji zverejnilo štúdiu, podľa ktorej klimatické zmeny ohrozujú približne štvrtinu brazílskej produkcie. Navyše, aj pestovatelia v Nikarague, El Salvadore a Mexiku čelia potenciálnym stratám, ak sa farmári nebudú schopní na meniacu sa situáciu adaptovať. Je možné, že produkčné oblasti sa budú musieť presunúť zo strednej Ameriky do ázijsko-tichomorského regiónu alebo do východných oblastí Afriky, kde sa káva môže pestovať vo vyšších polohách.

Rastúce teploty ohrozujú najmä jemnejšiu kávu arabica, dodal na fóre v Miláne Illy. Odroda robusta je oproti káve arabica odolnejšia. Najväčším pestovateľom kávy arabica je Brazília, najväčším producentom kávy robusta zasa Vietnam. Farmári sa však už rastúcim teplotám postupne začínajú prispôsobovať, povedal Jean-Marc Duvoisin, šéf spoločnosti Nespresso, ktorá patrí pod švajčiarsky potravinársky koncern Nestlé. Ako uviedol, firma dováža kávu z oblastí v Latinskej Amerike, Ázie a Afriky. On sám farmy často navštevuje a vidí, ako ich farmári posúvajú ďalej do vyšších polôh.

A pozrite si aj vtipné video, aký účinok má na ľudí káva...




Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?