Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2015 15:54 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Smutná správa z Česka: Zomrel herec Lubomír Lipský (†92)

Český herec Lubomír Lipský zomrel vo veku 92 rokov. 

Informáciu priniesol český portál blesk.cz. Herec zomrel v nemocnici v Prahe. V poslednom čase ho trápili dýchacie problémy a zápal pľuc. Hercovo úmrtie Blesku potvrdil jeho vnuk Matěj Lipský. Podľa jeho slov starý otec zomrel v spánku, zlyhalo mu srdce. 

Otvoriť galériu

Lipského kvôli vážnemu zdravotnému stavu hodpitalizovali v septembri. „S dedkom to bolo zlé. Bol dehydrovaný a ešte sa k tomu pridal výpotok na pľúcach,“ priznal vtedy českému portálu Aha! hercov vnuk Matej Lipský. Herec bojoval v nemocnici o život trikrát. Prvýkrát to bolo v roku 2004, keď ochrnul po ataku kliešťom. Vtedy dostal lymskú boreliózu. V roku 2010 prekonal vážnu mozgovú príhodu. Krvácal do mozgu, a dokonca sa musel opäť učiť chodiť.

Lubomír Lipský odohral stovky rolí, do povedomia divákov sa zapísal napríklad ako dedo Potůček v seriáli Tři chlapi v chalupě. Účinkoval v mnohých filmových komédiách. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. S bratom Oldřichom, neskorším významným režisérom, založili v Pelhřimove Dramatické štúdio mladých, kde v roku 1935 v Strakonickom dudákovi stál Lubomír prvý raz na javisku. V roku 1945 bol jedným zo zakladateľov Divadla satiry. Od 50. rokov bol členom súboru Mestských divadiel pražských, v roku 1996 začal hrať v Divadle ABC, občas účinkoval aj v divadle Na Jezerce.

 

Lubomír Lipský študoval divadelnú vedu a estetiku na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Od detstva sa zaujímal aj o hudbu, hral na klavíri, saxofóne i pozaune a hral v jazzovom orchestri. Pred kamerou stál po prvý raz v roku 1946, keď si spolu s bratom zahrali vo vojnovom filme V horách duní. Od tých čias stvárnil množstvo postáv vo filmoch, v rozprávkach a televíznych seriáloch. Hral napríklad vo filmoch Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král, Čest a sláva. Brat Oldřich ho obsadil do životnej úlohy dobráckeho učiteľa literatúry v paródii na brakové detektívky Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Popri menších úlohách v komédiách Zabil jsem Einsteina, pánové, alebo Cirkus v cirkuse mu brat ponúkol hlavnú úlohu i v rodinnej komédii Šest medvědů s Cibulkou, alebo Ať žijí duchové. Prvú televíznu komickú scénku zahral už na Vianoce 1953, v roku začiatku vysielania televízie. Pravidelne sa objavoval v silvestrovských estrádach a rôznych zábavných reláciách. Hral v televíznych seriáloch Tři chlapi v chalupě, Hříšní lidé města pražského, Pán Tau, Kameňák a iných.

Televízny záznam predstavenia Charlieho teta z roku 1969 patrí k legendárnym reláciám Československej televízie. O rok neskôr Lipský zažiaril v televíznom seriáli Fantom operety. V poslednom období ho bolo vidieť napríklad v televíznom filme Tri plus 1 s Miroslavom Donutilom (2005) a v televíznom seriáli Hraběnky (2007).
Lubomír Lipský bol legendou českého divadelníctva, hral desiatky hlavných postáv vo výborných predstaveniach. V roku 1997 získal cenu Thálie za úlohu Billyho Kippa v muzikáli Sny z Nového Yorku, v roku 2006 mu udelili druhú cenu Thálie za celoživotné herecké majstrovstvo. V posledných rokoch sa objavoval v komerčných projektoch typu Školní výlet, Kameňák 3 a podobne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Zdeno (+47) tragicky zomrel po tom, ako na pretekoch Spartan Race skolaboval.
Foto
Tragédia na Spartan Race: Pretekár Zdeno († 47) sa zrútil pri prekážke, niektorí ho mali ignorovať!
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik
(ilustračná foto)
Kamión pri Trebišove skončil v priekope: Vodiči, TENTO úsek bude úplne uzavretý!