Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2015 13:28 | Šport | Hokej

Slovenskému hokeju hrozí katastrofický scenár: Handzušova skupina pritvrdila

Slovenskému hokeju hrozí katastrofický scenár. Po tom, čo prezident SZĽH Igor Nemeček vo štvrtok predložil svoje argumenty na riešenie krízovej situácie, ozvala sa aj druhá strana.

Zástupca hráčov Michal Handzuš vyslovil ľútosť nad tým, že v konečnom dôsledku trpia fanúšikovia.

"Možno sa niekomu zdá, že to robíme extrémne, ale robíme to pre slovenský hokej. Katastrofický scenár nie je dobrý a neboli by sme radi, keby sa naplnil, no z našich princípov neustúpime," povedal Handzuš.

Rázna reakcia hráčov, ktorú sprostredkoval Michal Handzuš, pramení aj z právnej analýzy stavu. "Viacerí právnici nám potvrdili, že v návrhu pána Nemečka sú medzery, ktoré za určitých okolností znemožnia voľbu. Pán Nemeček dobre vie, čo chceme, viackrát sme mu to opakovali, aj ja, a keby podpísal naše vyhlásenie, ktoré je jasné, transparentné, zaručili by sa nové voľby."

 

Čo konkrétne je pre hráčov neprijateľné, Michal Handzuš presne definoval. "Je tam zavádzanie, nikdy sme nepovedali Rade SZĽH koho voliť a koho nie. Preto sme v našom memorande pod bodom tri jasne deklarovali, čo má pán Nemeček urobiť, aby prišlo k novej voľbe. On tento bod upravil, asi aby mu to vyhovovalo a vyhodil podstatnú vec, aby ku dňu mimoriadneho kongresu odstúpil a stopercentne zaručil novú voľbu. My vieme, že Rada SZĽH je slobodný orgán, práve preto sme od neho požadovali garancie. Práve on by mal doviezť SZĽH k novým voľbám a prebrať tak zodpovednosť. On však zodpovednosť neustále prenáša na niekoho iného, na Radu SZĽH, na kluby."

Podľa Michala Handzuša súčasný prezident SZĽH raz hovorí to, druhý raz ono. "Podľa toho, čo sa mu hodí a prenáša zodpovednosť na niekoho iného. Týmto zvyšuje tlak aj na nás s tvrdením, že nám to nestačí. My sme hneď na začiatku povedali, že chceme stopercentnú garanciu volieb, to som mu povedal a to sme zahrnuli do vyhlásenia. My nič nemeníme, no on neustále lavíruje v paragrafoch a hľadá zadné cestičky. Toto nemienime akceptovať, naše memorandum bolo jasné, aby sa v tom každý vyznal, s normálnou zrozumiteľnou rečou. Bojkot teda bude bohužiaľ trvať. Pán Nemeček mohol byť pozitívna osoba, ktorá by doviedla zväz k voľbám, no on to odmietol."

Počas rokovaní mnohé veci hráčov prekvapili a Michal Handzuš hneď jednu spomenul. "Nedávno sa začalo disciplinárne konanie na brankára Mareka Čiliaka za jeho výroky, keď sa vyjadril v jednom denníku, že v slovenskom hokeji nastala katastrofálna situácia. Vzápätí mu prišiel do brnenskej Komety list s tým, že ho začínajú disciplinárne stíhať, vraj má predložiť hodnoverné dôkazy. Toto nám pripadá ako zastrašovanie mladého hráča, ktorý našu výzvu podpísal. Tento týždeň v pondelok zasa Robo Švehla začal obvolávať chlapcov s tým, či idú reprezentovať. Takéto načasované tlaky považujeme za nefér."

Nemecký pohár sa blíži a s veľkou pravdepodobnosťou mu hrozí zo strany hráčov bojkot. "My sme sa vyjadrili, kým sa nepodpíše memorandum so stopercentnou novou voľbou, bojkot potrvá," rezolútne povedal Michal Handzuš. "Chlapci sú podrobne informovaní, vedia o čo ide, sme 52 a sme súdržní. Bohužiaľ všetko sa naťahuje, preto som aj v mojom dnešnom vyhlásení zopakoval, ako táto situácia vznikla. My sme otvorení k ďalším rokovaniam, ja sa môžem hocikedy stretnúť, riešiť situáciu. Znovu však pripomínam, od začiatku sme presne uviedli veci, ktoré sú pre nás neakceptovateľné a bez ktorých sa nepohneme ďalej, druhá strana o nich presne vie, no neustále hľadá zadné vrátka."

Všetci chalani podľa slov Michala Handzuša dostali vo štvrtok meil informujúci o situácii. "Povedal som im, že nás vykreslili na verejnosti tak, akoby nám stále niečo nestačilo. Druhá strana sa len tvári, že chce nové voľby, ale keď príde k lámaniu chleba, tak to odmietne. Bohužiaľ, momentálne to vyzerá na patovú situáciu. Je nás 52, veľa ďalších sympatizujúcich, no každý má kariéru niekde inde. My akceptujeme aj názory tých, ktorí sú ochotní reprezentovať aj za týchto okolností. Každý má svoje dôvody, je to slobodné rozhodnutie a na nikoho sa nebude nikto hnevať. Toto nie je aktivita, aby sa hráči rozhádali, no sme v situácii, keď pohár trpezlivosti pretiekol a povedali sme si dosť."

Michal Handzuš zapochyboval o úprimnosti Igora Nemečka: "Postavil sa do úlohy, že nevie, čo má spraviť. On to však dobre vie, no keď má urobiť jednu vec, tak to neurobí. Preto si myslíme, že jeho snaha nie je úprimná. My máme princípy, ktorých sa budeme držať a nemôžeme ustúpiť rôznym nátlakom, aj za cenu, že sa situácia eskaluje. My sme nikdy nepožadovali mimoriadny kongres, ale nové voľby. Je možné, že sa mimoriadny kongres bude konať, no nie je isté, že budú nové voľby, to je podstatné. Preto sme vyzvali pána Nemečka, aby zobral na seba zodpovednosť za všetko ako prezident a doviedol zväz k novým voľbám."



Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?