Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2015 10:10 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Trolejbus plný ľudí v ohrození: Kto môže za zrútenie lešenia v Bratislave?

Prečo z ničoho nič spadlo lešenie na frekventovanú ulicu? Môžeme sa cítiť na prechádzke bezpečne? 

Takéto otázky si dávajú mnohí obyvatelia hlavného mesta, ale najmä cestujúci v trolejbuse, na ktorý spadlo lešenie. Hrozivo vyzerajúca nehoda na Ulici 29. augusta, ktorá mohla mať strašné následky, sa našťastie obišla bez zranení. Prvé správy dávali do súvislosti s nehodou bager, ktorý budovu s lešením búral, ale po­dľa zhotoviteľa stavby príčinou je niečo úplne iné.

Lešenie sa zosypalo na trolejbus číslo 208 plný ľudí v utorok večer. Na druhý deň pád pripomínali iba zametajúci robotníci, ktorí tvrdili, že sú na stavbe prvý deň. Budovu búrali ďalej. Investorom projektu odstránenia bývalej Komoditnej burzy, na ktorej mieste má vyrásť polyfunkčný objekt, je spoločnosť 29 A so sídlom v Piešťanoch. Jej prokurista Ľubomír Erdziak o príčinách nevedel nič. „Všetko je v štádiu riešenia. Uvažuje sa o starom, nesúdržnom a zvetranom murive, ktoré nie je lepivé, pretože základ budovy má 100 rokov a niekoľkokrát bola prestavovaná. Pri búraní a otrasoch sa tak nakotvené lešenie mohlo uvoľniť,“ prezradil Pavol Valjent, konateľ spoločnosti Mera-Land, ktorá je generálnym zhotoviteľom stavby. Podľa jeho slov sa nič podobné nedá predpokladať. „Neviete, kto a čo s budovou pred desiatkami rokov spravil a ani odhadnúť, čo pod murivom je,“ vysvetlil.

Kto je na vine?

 

Prípad rieši polícia ako všeobecné ohrozenie. „Trestne zodpovedná osoba svojím konaním spôsobila pád časti múru, v dôsledku čoho došlo k pádu lešenia na trolejové vedenie a trolejbus MHD. Obvinenie voči konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo,“ uviedol policajný hovorca Michal Szeiff. V prípade preukázania viny hrozí v tomto prípade basa až na jeden rok.

Príčinu pádu prešetruje aj Staré Mesto, ktoré vydalo povolenie na odstránenie budovy. V podmienkach uviedlo, že pri búracích prácach treba dodržiavať predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce a ochrany osôb a zdravia na stavenisku. Zhotoviteľ Vajlent tvrdí, že zabezpečili všetko, aby zabránili ohrozeniu dopravy a ostatných ľudí. Podľa jeho slov boli v čase pádu lešenia na stavbe okrem bagristu ďalší traja ľudia. Dozor nad bagrom a dvaja zamestnanci, ktorí usmerňovali pohyb na ulici. Počas búrania bol funkčný len jeden jazdný pruh. „Chvalabohu, nikto nebol zranený,“ dodal Valjent.

Nebezpečný prístrešok na stanici stále stojí

Ešte koncom augusta písal Nový Čas o polorozpadnutom prístrešku na Hlavnej stanici. Už vtedy povedal statik Daniel Bukov, že prístrešok nemá dostatočnú bezpečnosť. Magistrát oznámil, že s jeho rekonštrukciou začnú koncom septembra. Dnes je 1. október a prístrešok je v nezmenenom stave. „Práce sú naviazané na informácie zo statických posudkov či objednávok materiálu. Prístrešok bude totiž opravený, nie zbúraný, vzhľadom na to, že je možné ho priaznivo opraviť - dôjde tak k jeho sanácii v najbližšom čase. Je to otázka jesene, aby sme to stihli do začiatku zimy. Je to jedna z posledných opráv, ktorú budeme v rámci revitalizácie predstaničného priestoru ako celého projektu Revitalizácie predstaničného námestia realizovať,“ uviedla hovorkyňa Ivana Skokanová.

Otvoriť galériu

Statik: Na budove boli trhliny

S problémom padnutého lešenia sa Nový Čas obrátil aj na autorizovaného inžiniera v odbore statiky Alexandra Tesára. „Budova tam už bola niekoľko desaťročí. Je to silne frekventovaná komunikácia, a tak bola budova dlhodobo zaťažovaná dynamickými účinkami dopravy, následkom čoho sa začali tvoriť trhliny,“ ozrejmil Tesár. Statik tvrdí, že aj bager vytvoril určité zaťaženie a odporúča, aby všetky budovy robili pravidelne diagnostický prieskum.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?