Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2015 09:59 | Správy | Domáce správy

Rodičia ťažko chorých, imobilných detí prehovorili o eutanázii: Budeme bojovať do poslednej chvíle!

Trápia sa dvadsaťštyri hodín denne. Každé ráno vidia svoje deti zobúdzať sa v utrpení a zaspávajú spolu s nimi s vedomím, že im nemôžu pomôcť .

Napriek tomu sa rodičia ťažko chorých detí nevzdávajú! Tri rodiny zo Slovenska sú len vzorkou tých, ktoré sa snažia život svojich chorých potomkov urobiť krajším. V súvislosti s otcom Jozefom (46), ktorého polícia obvinila z vraždy, pretože odpojil svojho nehybného syna Dominika († 24) od dýchacieho prístroja, Nový Čas sa ich opýtal, či by uvažovali o eutanázii.

Mama Dana (46): Nikdy to so Saškou nevzdáme

Dana Nociarová z Boľkoviec (okr. Lučenec), ktorej dcérka Saška (19) je už od predvlaňajšieho leta v bdelej kóme, by nikdy nesúhlasila s jej dobrovoľným a asistovaným ukončením života. Stále totiž verí, že zdravotný stav jej milovaného dieťaťa sa jedného dňa zlepší. Krásna a šikovná študentka Saška ostala v bdelej kóme po tom, ako sa snažila v júni 2013 zachrániť svoju mladšiu kamarátku Kristínku, ktorá sa topila na bagrovisku v Holiši. Napokon práve záchrankyňa skončila v nemocnici. Odvtedy už mladé dievča podstúpilo mnoho liečení.

Otvoriť galériu
„Som si vedomá, že to nikdy nebude také ako predtým, ale krok po krôčiku sa má Saška lepšie,“ prezradila jej mamina Dana. O otcovi Jozefovi, ktorý odpojil syna od prístrojov a ten zomrel, počula z médií. „Chlapcov zdravotný stav bol horší ako mojej dcéry. Našťastie Saška na tom tak zle nie je, takže sa to ani nedá porovnať s Dominikovým prípadom,“ povedala Nociarová, ktorá nesúhlasí s dobrovoľným a asistovaným ukončením života u nevyliečiteľne chorých detí a mladistvých, ktoré schválili v Belgicku. Eutanáziu rázne odmieta aj v prípade svojej Sašky. „Určite som proti. Už sa ma pýtali, že keby bolo potrebné oživovať dcérku, či to majú urobiť. Odpovedala som, že áno. Treba bojovať za každú cenu do poslednej chvíle, skúšať to a nevzdať sa,“ hovorí presvedčivo Danka.

Mama Mária (71): Život Silvinky by som nedokázala ukončiť!

Otvoriť galériu

 

Mária Ružinská (71) z Ružinej, (okr. Lučenec) už osem rokov opatruje svoju dcéru Silviu (46), ktorá je v bdelej kóme. Tá  bola kedysi krásnou ženou, ktorá vychovávala dve deti. Po dopravnej nehode, pri ktorej sa jej poškodil mozog, ostala v bdelej kóme. Jej mama Mária by však nikdy nesúhlasila s eutanáziou . „Ja som rada, že je tu s nami. Silvika vníma a má radosť zo spoločnosti ľudí. Teší sa, keď k nám prídu návštevy. Jej život by som nikdy nedokázala ukončiť,“ potvrdzuje. Silvia sa už dvakrát takmer zadusila, no jej mama a brat jej doslova zachránili život.

Otec Tibor (33): Od prístrojov by som Karinku neodpojil

Otvoriť galériu

Tibor Študent (33) z Veľkého Léga  je otcom Karinky (8), ktorá trpí svalovou atrofiou. Malej princeznej ju zistili lekári, keď mala osem mesiacov . Posledný rok je napojená na dýchací prístroj. Pri otázke, čo si myslí o Jozefovom čine, ktorý podľa polície odpojil svojho syna od pľúcnej ventilácie, sa rozplakal. „Nechápem, ako toto mohol niekto urobiť. Ja by som pre moju dcéru urobil úplne všetko, aby bola šťastná,“ povedal Tibor. Zároveň však dodal, že Jozefa mu je ľúto. „Nikto nevie, prečo to urobil. Možno len dostal skrat, veď sa o syna po celý život staral. Myslím, že trest, ktorý mu hrozí, je pritvrdý.“   

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Plamene pohltili závod na spracovanie kovov: Zásah vyše stovky hasičov a varovanie pre obyvateľov!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!
Ilustračné foto
Majiteľov čakal po príchode do bytu ŠOK: A toto je akože čo?! Zovrie vám krv v žilách
S Flašíkom sa prišli rozlúčiť viacerí politici.
Foto
Rozlúčka s Flašíkom († 66) plná známych tvárí: Pred krematóriom čakal trúchliacich ŠOK! To musíte vidieť
(ilustračné foto)
Slováci, obrovský pozor pri cestovaní: Tropický CYKLÓN zasiahne v blízkosti týchto miest!
Fotopasca Kataríny nafotila šelmu, ktorá sa snažila dostať cez jej plot.
FotoVáš Tip
Katku vydesil záznam z fotopasce: Na jej pozemok sa dobíjal podivný tvor! Zmätení Slováci iba krútia hlavami