Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2015 08:59 | Správy | Domáce správy

Obrovský úspech slovenských vedcov: Nový test uchráni mamičky od bolesti!

Máme sa čím pochváliť! Tím slovenských vedcov vyvinul bezbolestný test pre tehotné ženy, ktorý dokáže odhaliť najčastejšie chromozómové poruchy.

Namiesto nepríjemného odberu plodovej vody podstúpi budúca mamička iba odber krvi. Analýzou DNA plodu dokonca dokážu zistiť aj pohlavie bábätka. Metóda, ktorú autori testu využívajú, je vďaka jej aplikácii celosvetovo unikátna! Momentálne sa takýto test, ktorý dokáže od 12. týždňa tehotenstva vylúčiť najčastejšie chromozómové poruchy ako Downov, Pautov či Edwardsov syndróm, robí vo veľkých laboratóriách napríklad v americkom San Franciscu a čínskom Hongkongu.

 

„Náš test je unikátny v aplikácii, ktorú používame. Firmy v San Franciscu a Hongkongu používajú nákladnú infraštruktúru, drahé prístroje a robotizáciu. Robia totiž tisíc a viac vzoriek ročne,“ vysvetľuje jeden z autorov testu Tomáš Szémes. „To, čo sme spravili my, je vyvinuté pre malé laboratóriá s menším počtom vzoriek alebo pre krajiny s nižšou pôrodnosťou,“ dodal vedec. Unikátnym testom sa pochválime aj v zahraničí. Vedci už podpísali transfer s českou sieťou laboratórií, ktoré budú test využívať od novembra. Rokovania prebiehajú aj s ďalšími krajinami.

Otvoriť galériu
Jednoduchý a bezbolestný

Podľa vedca je test výhodný pre všetky tehotné ženy. „Výrazne zlepšuje výsledky v porovnaní s dnes používaným skríningom, ktorý je kombináciou biochemického a ultrazvukového skríningu,“ hovorí. Unikátny zákrok najviac ocení skupina žien, ktoré lekári posielajú na odber plodovej vody. Ide o ženy staršie ako 35 rokov, u ktorých je vyššie riziko vyskytnutia niektorej z chromozómových porúch. „Vyšetrenie je pre tehotnú ženu jednoduché, je to jednorazový odber krvi. Má význam pri niektorých genetických ochoreniach, najmä pri Downovom syndróme. Ide o relatívne presné vyšetrenie, ktoré má nízku falošnú negativitu,“ objasnil gynekológ Peter Krajkovič zo Sanatória Helios.

Výsledky sú budúcim mamičkám známe už do 5 dní. Až vtedy, pokiaľ sa v teste potvrdí porucha, je nutné, aby žena išla na potvrdzovací odber plodovej vody. V súčasnosti je to tak, že z 35 žien, ktoré podstúpia odber plodovej vody, sa len u jednej potvrdí porucha. Ostatné nepríjemné vyšetrenia podstupujú v zásade len z opatrnosti. Nový test tak mnohé budúce mamičky uchráni od zbytočnej bolesti.

Ako prebieha testovanie

Poisťovňa zákrok zatiaľ neuhradí

Ak by budúce mamičky chceli podstúpiť tento bezbolestný test, musia si pripraviť 350 €. Zákrok totiž nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. Podľa Tomáša Szemesa, člena vedeckého tímu, však test smeruje k tomu, aby bol nasadený ako štandardná zdravotná starostlivosť. V súčasnosti sa hradí v Belgicku a vo Švajčiarsku. „Pre naše poisťovne nebude ešte dostatočné, že sa to uhrádza iba vo dvoch krajinách. Je však predpoklad, že v budúcnosti zákrok uhradený bude,“ uzavrel.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik