Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2015 09:01 | Šport | Motorizmus
Foto

Double pre Mercedes: Hamilton po skvelom štarte ovládol VC Japonska!

Britský jazdec Lewis Hamilton zo stajne Mercedes sa stal časom 1:28:06,508 h víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Japonska.

Na druhom mieste za úradujúcim šampiónom a suverénnym lídrom klasifikácie skončil jeho nemecký kolega Nico Rosberg, obaja sa tak postarali o cenný double pre svoj tím. Tretiu priečku obsadil v 53-kolových pretekoch v Suzuke ďalší Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

Hamilton oslávil 8. triumf v sezóne, vďaka čomu zvýšil svoj náskok na čele šampionátu pred druhým Rosbergom na 48 bodov. Zároveň sa mu podarilo 41. víťazstvom v kariére vyrovnať trojnásobnému majstrovi sveta Brazílčanovi Ayrtonovi Sennovi.

"Vyrovnať sa Ayrtonovi, ktorý bol mojím vzorom a ktorého som vždy s obdivom sledoval, je niečo neuveriteľné. V tejto chvíli si ešte naplno neuvedomujem, že sa mi niečo také podarilo," povedal Hamilton, ktorý pochválil prácu celého tímu: "Som šťastný, že som spravil ďalší dôležitý krok k obhajobe titulu. Mám radosť aj za Nica, že sa mu napokon podarilo skončiť na druhom mieste a vybojovali sme pre tím double," dodal 30-ročný Brit.

 

V priebehu súťažného víkendu na okruhu v japonskej Suzuke rezonovali negatívne spomienky na vlaňajšiu tragédiu, keď pre silný dážď museli preteky dvakrát prerušiť a napokon ich po vážnej nehode Julesa Bianchiho v 46. kole definitívne stopnúť. Francúzskeho jazdca Marussie previezli v bezvedomí sanitkou do nemocnice, kde ležal v kóme. Na následky poranení napokon 17. júla tohto roka zomrel.

Víťaz kvalifikácie Rosberg pokazil štart, keď sa pred neho dostal Hamilton i ďalší dvaja súperi Vettel s Valtterim Bottasom, čím sa zaradil až na 4. priečku. Mimo trate vyletel v úvodných zákrutách Sergio Perez a problémy mali aj Felipe Massa s Danielom Ricciardom, neskôr sa však situácia v štartovom poli upokojila.

Otvoriť galériu

Po zastávke v boxoch sa Rosbergovi nepodarilo dostať cez Bottasa a stále krúžil na 4. mieste. Naopak, Hamiltonovi prvá návšteva u mechanikov vyšla perfektne, keď jeho náskok pred Vettelom narástol už na sedem sekúnd. Rosberg neprestal dobiedzať na Bottasa a v poslednej šikane 18. kola sa mu ho podarilo bravúrne predbehnúť, vďaka čomu sa priebežne dostal na pódiovú priečku. V 31. kole druhý pilot Mercedesu využil návštevu Vettela v boxoch a zaradil sa za kolegu Hamiltona, ktorý si šiel vlastné preteky a neohrozene smeroval za ďalším triumfom. Štvrtý Räikkönen už za Vettelom zaostával výraznejšie, poradie na stupňoch víťazov sa tak vyrysovalo do jasných kontúr a navlas skopírovalo priebežnú klasifikáciu.

Kolotoč F1 pokračuje 11. októbra Veľkou cenou Ruska v Soči.

Otvoriť galériu

Výsledky VC Japonska (53 kôl, 1 kolo = 5,807 km, spolu 307,771 km):

1. Lewis Hamilton (V. Britain/Mercedes) 1:28:06,508 h, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +18,964 s, 3. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +20,850, 4. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +33,768, 5. Valtteri Bottas (Fín./Williams-Mercedes) +36,746, 6. Nico Hülkenberg (Nem./Force India - Mercedes) +55,559, 7. Romain Grosjean (Fr./Lotus - Mercedes) +1:12,298 min, 8. Pastor Maldonado (Venez./Lotus - Mercedes) +1:13,575, 9. Max Verstappen (Hol./Toro Rosso - Renault) +1:35,315, 10. Carlos Sainz ml. (Šp./Toro Rosso - Renault) + 1 kolo, 11. Fernando Alonso (Šp./McLaren) + 1 kolo, 12. Sergio Perez (Mex./Force India - Mercedes) + 1 kolo, 13. Daniil Kvjat (Rus./RedBull - Renault) + 1 kolo, 14. Marcus Ericsson (Švéd./Sauber - Ferrari) + 1 kolo, 15. Daniel Ricciardo (Austr./RedBull - Renault) + 1 kolo, 16. Jenson Button (V. Brit./McLaren) + 1 kolo, 17. Felipe Massa (Braz./Williams-Mercedes) + 2 kolá, 18. Alexander Rossi (USA/Marussia - Ferrari) + 2 kolá, 19. Will Stevens (V. Brit./Marussia - Ferrari) + 3 kolá

Nedokončil preteky: Felipe Nasr (Braz./Sauber - Ferrari)

Poradie jazdcov: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 277 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 229, 3. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 218, 4. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) 119, 5. Valtteri Bottas (Fín./Williams) 111, 6. Felipe Massa (Braz./Williams) 97, 7. Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull) 73, 8. Daniil Kvjat (Rus./Red Bull) 66, 9. Romain Grosjean (Fr./Lotus) 44, 10. Sergio Perez (Mex./Force India) 39, 11. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) 38, 12. Max Verstappen (Hol./Toro Rosso) 32, 13. Felipe Nasr (Braz./Sauber) 17, 14. Pastor Maldonado (Venez./Lotus) 16, 15. Carlos Sainz ml. (Šp./Toro Rosso) 12, 16. Fernando Alonso (Šp./McLaren) 11, 17. Marcus Ericsson (Švéd./Sauber) 9, 18. Jenson Button (V. Brit./McLaren) 6

Poradie tímov: 1. Mercedes 506 bodov, 2. Ferrari 337, 3. Williams-Mercedes 208, 4. RedBull - Renault 139, 5. Force India - Mercedes 77, 6. Lotus - Mercedes 60, 7. Toro Rosso - Renault 44, 8. Sauber - Ferrari 26, 9. McLaren 17

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej