Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2015 13:59 | Správy | Európa

Noc plná objavov – Európska noc výskumníkov 2015

V piatok 25.septembra sa po celej Európe uskutoční jubilejný 10. ročník populárneho podujatia Európska noc výskumníkov. 

Toto podujatie vzniklo z iniciatívy Európskej komisie v roku 2005 a odvtedy sa teší čoraz väčšej obľube. Tento rok sa do Noci výskumníkov zapojilo 33 krajín a viac ako 360 miest. Každý rok koncom septembra žije Európa vedou. Vďaka Európskej noci výskumníkov sa milióny ľudí dozvedia ako nám vedecké objavy uľahčujú každodenný život. Noc výskumníkov je vynikajúca príležitosť motivovať mladých ľudí k tomu, aby si vybrali vedu ako svoje budúce povolanie. Veľmi ma teší, že aj na Slovensku si Noc výskumníkov získala popularitu a počet návštevníkov každoročne stúpa vo všetkých mestách.” uviedol Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Noc výskumníkov prináša vedu bližšie k ľuďom. Ústredným celoeurópskym mottom projektu je "Vedci sú medzi nami". Motto poukazuje na fakt, že výskumníci sú bežní ľudia, ktorí však robia výnimočné veci. Práve počas Európskej noci výskumníkov vymenia svoje laboratóriá za verejné priestory, aby sa stretli s deťmi, študentmi a verejnosťou a prilákali ich do fascinujúceho sveta vedy a objavov. Predstavia unikátne projekty, rodiace sa vynálezy a zoznámia návštevníkov s vedou zo stránky z akej ju možno nepoznáme.

Na Slovensku sa Noc výskumníkov uskutoční po deviatykrát v piatok 25. septembra 2015. Zavíta do piatich miest: Bratislavy, Banskej Bystrice, Žiliny, Košíc a Tatranskej Lomnice.

Ústrednou témou tohto ročníka je VEDA - BUDÚCNOSŤ SLOVENSKA. Na návštevníkov vo všetkých mestách čaká bohatý program vrátane diskusií s vedeckými pracovníkmi, napríklad aj o budúcnosť dopravy, medicíny, potravín, či v neposlednom rade, ako zmení budúcnosť nás ľudí. Na všetky podujatia festivalu je voľný vstup.

Program slovenskej Noci výskumníkov 2015

Veda v EÚ

Projekt Noc výskumníkov je spolufinancovaný Európskou komisiou v rámci programu Horizont 2020 - Akcie MarieSklodowska-Curie. Tento program doteraz podporil viac ako 65 tis. vedcov. V súčasnom sedemročnom období je naň vyčlenených na granty 6,16 miliárd Eur. Aj mnoho slovenských vedcov vďaka nemu získalo cenné zahraničné skúsenosti.

Európska únia je lídrom v oblasti výskumu a inovácií. Predstavuje len 7 % svetovej populácie, ale jej  výdavky na vedu a výskum predstavujú 24 % svetových výdavkov, vydáva 32 % významných vedeckých publikácií a pochádza z nej 32 % žiadostí o patenty.

Slovensko na rozvoj vedy, inovácií a ich využitie v praxi z finančné prostriedky európskych fondov. V rokoch 2007-2013 bolo na operačný program Výskum a vývoj vyčlenených 1,2 miliardy Eur. Vznikli vďaka nemu mnohé centrá excelentnosti, vedecké parky a zlepšila sa infraštruktúra univerzít a vedeckých pracovísk. V období 2014-2020 dostane Slovensko z EÚ  na vedu, výskum a inovácie finančný balík v hodnote 2,27 miliárd Eur.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
Ilustračné foto
Pred sviatkami je na cestách rušno: Polícia hlási prvé nehody! Vodiči, dbajte na opatrnosť
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?
(ilustračné foto)
S veľkonočnými sviatkami sa otvára aj otázka ekológie: TIPY, ako sa dá oslavovať šetrne! Pozor na bežné chyby
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do Severoatlantickej aliancie Styčný tím pre integráciu síl NATO
AktualizovanéFoto
Slovensko je členom NATO už 20 rokov: Čaputová otvorene prehovorila! Bol vstup do aliancie dobrý krok?
Foto
Český tréner je hitom internetu: Pripomenul legendárneho Standu Řezáča!
Univerzita sľubuje modernizáciu študentských internátov
Slovenská univerzita láme rekordy: Najväčší projekt v dejinách Slovenska! Na toto išli fondy
Markíza tentoraz stavila na Luciu a Viktora.
Foto
Tajný plán Vinczeho na únik z Markízy? Láka ho úplne iné práca! Aha, čo o nej prezradil