Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bývalému rektorovi Katolíckej univerzity zlyháva srdce: Zabili ma biskupi!

Bojuje o život! Bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku má bez transplantácie srdca podľa vyjadrení lekárov pred sebou už len minúty života. 

Profesor Tadeusz Zasepa (69), ktorý opustil rodné Poľsko, aby sa obetoval pre slovenskú univerzitu, ťažko dýcha a vidieť chce už len najbližších. Zomierajúci profesor sa posledné dni svojmu kamarátovi opakovane zveril, že mu srdce zlomili slovenskí katolícki biskupi. Profesor Tadeusz Zasepa leží na koronárnej jednotke Fakultnej nemocnice v Prešove. Je napojený na prístroje, ťažko dýcha a z očí mu padajú slzy. „Som veľmi slabý, ale obklopený láskou ľudí, ktorí mi dôverujú a ktorým verím,“ hovorí medzinárodne uznávaný univerzitný profesor. Prvý vážny srdcový kolaps dostal pred mesiacom, keď arcibiskup Stanislav Zvolenský vyzval poľského arcibiskupa v Čenstochovej, aby ho zo Slovenska stiahol.

Jeho stav sa prudko zhoršil po Zvolenského tlačovej konferencii spred 2 dní, na ktorej profesora opäť obvinil z toho, že za chyby v riadení univerzity mohol on. „Už dva dni opakuje, že ho zabili biskupi,“ prezrádza profesorov blízky priateľ a exkolega z univerzity profesor Peter Olekšák. Nový Čas oslovil aj arcibiskupa Zvolenského. „Pán arcibiskup si váži mnoho dobrej práce, ktorú pán profesor na Slovensku vykonal a úprimne sa modlí za zlepšenie jeho zdravia,“ povedal Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.

Zasepa verí, že ešte má nádej, o jeho srdce sa stará docent Martin Studeničan. „Upovedomili sme jeho synovca Petra v Poľsku. Prežívame to veľmi ťažko, ale veríme, že sa stane zázrak a pána profesora zaradia do transplantačného programu,“ vraví profesor Olekšák.

Otvoriť galériu

Farári aj akademici zháňajú pre profesora nové srdce, je to jeho jediná nádej. Podľa lekárov sa jeho šance na prežitie skrátili na minúty, keďže srdce mu nepracuje už ani na 20 percent. „Bol ma tu navštíviť rektor univerzity Jozef Jarab, ten, ktorý mi tak ublížil. Žiadne slovo ospravedlnenia,“ zúfa profesor Zasepa. Biskupi obviňujú bývalého rektora, že on môže za netransparentné riadenie univerzity, čo profesorovi zlomilo srdce. Bol totiž prvý, ktorý poukázal na zlé hospodárenie dekanov a vyhodil z univerzity ľudí, ktorí boli za to zodpovední. Paradoxné je, že súčasný rektor ich vzal naspäť.

 

Škandály Katolíckej Univerzity

Odhalenia bývalého rektora Zasepu

  • Upozornil na falošné pečiatky, ktorými sa označovali potvrdenia o zaplatení poplatku od študentov. Tieto peniaze končili v čiernom fonde. Pri poplatku 10 € pri zápise je to za dva roky 4 000 eur.
  • Vedenie fakulty mu nevedelo vysvetliť, kde skončilo 24 000 € vybraných za kopírovanie pre študentov.
  • Upozornil, že edičné stredisko fakulty je len ,‚schránkovou firmou“. Pri osobnej návšteve vo Fribourgu nebolo možné nájsť sídlo vydavateľstva.
  • Mnohí externí doktorandi skončili štúdium prirýchlo (napríklad za 4 mesiace).
  • Zorganizovali magisterskú promóciu na PF KU, detašovanom pracovisku v Poprade, bez vedomia a prítomnosti rektora alebo prorektora.
  • Vyberanie poplatkov za poskytovanie núteného doučovania na PF KU na detašovanom pracovisku v Poprade, kde študentom je „odporúčané“, aby si zaplatili doučovanie za 20 €.

Otvoriť galériu

Dekan rozdal odmeny 114 028 €

Na jeden z najväčších škandálov upozornil Nový Čas. Dekan Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity Marián Kuna rozdal v roku 2013 šiestim pracovníkom školy za jediný rok okrem riadnej mzdy aj 114 028 €. Najnižšia odmena pre dekanovu tajomníčku Máriu Debnárovú bola tesne nad 10 000 €, pričom Ján Hrkút sa tešil z viac ako 30 000 €.

Ešte je nádej

Igor Vozár, internista

- Stav pacienta, ktorého srdce pracuje na menej ako 20 % a ktorý dýcha len s pomocou prístrojov, je naozaj vážny a prognóza môže byť nepriaznivá. Ale zlepšenie je možné. Ak dostáva adekvátnu liečbu, tak srdiečko môže naskočiť, takže sa môže dožiť transplantácie. Aby sa stav pacienta stabilizoval, podávajú sa mu lieky na odvodnenie, na posilnenie srdca a ďalšie medikamenty. Záleží aj na jeho psychickom rozpoložení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?