Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2015 00:05 | Správy | Domáce správy

Najbežnejšie ovocie Slovákov jablká: Sú červené zdravšie ako zelené?

Jablká sú najbežnejšie ovocie. Chutia nám sladké, kyslasté, červené aj zelené. 

Sú šťavnaté, ľahko sa skladujú a hlavne sú doslova nabité látkami prospešnými pre naše zdravie.

Sú červené jablká zdravšie ako zelené?

  • Áno. Červené odrody (napr. Braeburn) obsahujú asi 20 mg vitamínu C, zelené (napr. Granny Smith) oproti tomu 4 mg. Látka, ktorá zafarbí šupku načerveno (antokyanín), je tiež zdravá - chráni bunky pred starnutím.
  • Mimochodom, staré odrody jabĺk, ktoré už v bežnej obchodnej sieti ani nenájdete, sú zdravšie. Obsahujú viac vitamínu C - síce sú preto menej sladké, ale zato aromatickejšie. Veľkosť jabĺk nehrá vzhľadom na ich výživovú hodnotu žiadnu rolu.
 

Je vosk na jablkách škodlivý?

Niektoré druhy (napr. Jonagold) tvoria prírodnú tukovú vrstvu ako ochranu pred hmyzom a vyschnutím. Tá nie je škodlivá. Dovážané jablká majú niekedy voskovú vrstvu (napr. zo šelaku). Tento umelý vosk sa nepovažuje za škodlivý.

Skutočne sa v šupke nachádza tak veľa vitamínov?

Áno! Olúpané jablká majú len spolovice toľko balastných látok (vlákniny), vitamínu C a železa. Preto vždy jesť neolúpané (a umyté).

Koľko odrôd jabĺk existuje?

Na svete je ich asi 30 000! Ale len niečo vyše 1 000 z toho rastie u nás a len asi 20 odrôd sa pestuje pre obchod.

Prečo sú také zdravé?

Angličania hovoria: Jedno jablko denne a nemusíte ísť k lekárovi. Rastlinná látka kvercetín v šupke zadržuje voľné radikály, ktoré môžu viesť k rakovine. Vláknina - pektín znižuje cholesterol, podporuje trávenie, znižuje riziko ochorení krvného obehu a vápenatenia ciev. V jablku sa nachádzajú dôležité minerály - železo, fosfor, kálium, kalcium, magnézium, a k tomu vitamíny C, E, B1 a B2.

Odkiaľ pochádzajú jablká?

Z tých, ktoré sa dajú u nás kúpiť, je veľká časť zo Slovenska, ale dovážajú sa tiež z Talianska, Holandska, Francúzska a Nového Zélandu.

Obľúbené odrody

Braeburn

Otvoriť galériu
Braeburn
Zdroj: iStock

Chuť: sladkokyslastá, veľmi šťavnaté

Farba: žltozelená, do 2/3 oranžovočervená

Drží rekord v obsahu vitamínu C - 20 mg na 100 g. Vhodné do koláčov, ako šťava aj na priamu konzumáciu.

Granny Smith

Otvoriť galériu
Granny Smith
Zdroj: iStock

Chuť: podmanivá, jedno z najkyslejších jabĺk

Farba: trávovozelená

Pochádza z Austrálie, na dozretie potrebuje teplú klímu. Používa sa ako občerstvenie a na pečenie, lebo sa nestane kašovitým.

Gala

Otvoriť galériu
Gala
Zdroj: northfoto

Chuť: sladká a príjemná

Farba: ohnivočervená, žltá dužina

Bolo vyšľachtené v roku 1934 na Novom Zélande. Malé jablko, chutí surovo, hodí sa do štrúdle.

Pink Lady

Otvoriť galériu
Pink Lady
Zdroj: iStock

Chuť: sladkokyslá, chrumkavá dužina

Farba: ružovkasto-zelená

Veľmi populárna nová odroda vyšľachtená v Austrálii.

Golden Delicious

Otvoriť galériu
Golden Delicious
Zdroj: iStock

Chuť: veľmi sladká a ľahko korenistá

Farba: svetlozelená, žltá

Najčastejšie pestovaná odroda jabĺk na svete.

Jonagold

Otvoriť galériu
Jonagold
Zdroj: iStock

Chuť: sladkokyselkavá, šťavnaté a aromatické

Farba: na slnečnej strane žiarivo červená

Veľké jablko na občerstvenie, tiež na varenie a pečenie. Ak leží príliš dlho, zhnije.

Ľahké recepty

Jablkové pyré

Otvoriť galériu
Jablkové pyré
Zdroj: iStock

Ošúpte kilo jabĺk a nakrájajte na kúsky. Umyte jeden bio citrón, vytlačte ho a odlúpnite kúsok kôry. Všetko zmiešajte s jablkami. Pridajte 5 polievkových lyžíc vody, kúsok škorice, 4 polievkové lyžice cukru. Zavarte v hrnci a duste prikryté na miernom ohni 15 minút. Vyberte škoricu a citrónovú kôru a z jabĺk spravte pyré. Ešte raz dochuťte cukrom.

Jablkové čipsy

Otvoriť galériu
Jablkové čipsy
Zdroj: iStock

Priveďte do varu 150 g cukru v 150 ml vody. Umyte 2 menšie jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte na plátky. Tie ponorte na 2 minúty do vody s cukrom, potom vyberte a položte na plech prikrytý papierom na pečenie. Vo vopred rozohriatej rúre nechajte schnúť cca 1 hodinu pri 120 stupňoch. Plátky potom ihneď odstráňte z papiera na pečenie a nechajte vychladnúť na mriežke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!
Hviezdoslavovo námestie, Bratislava 25. 4. 2024 12.35 hod.: Čitateľ Nového Času odfotografoval oboch politikov pred bratislavskou reštauráciou
Váš Tip
Gröhling prichytený s Korčokom: Čo sa dialo v reštaurácii v centre Bratislavy?
Bojový dron
Situácia je vážna: Ukrajinská armáda hovorí o ťažkých bojoch! Kyjev sa spolieha len na jediné
 Štefan Slameník.
Foto
Štefana už 9 dní nik nevidel: Stalo sa niečo na železničnej stanici? Posledná STOPA!
(ilustračné foto)
Jazyk mladých: Pri týchto slovách sa rodičia len chytajú za hlavu! Rozumiete tínedžerom?
ilustračné foto
Napätie medzi krajinami narastá: KĽDR uskutočnila šialený krok! Príde reakcia?
(ilustračné foto)
Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch: Veľká komplikácia!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Minister Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu i vyššiu úroveň života obyvateľov
Športový moderátor Dušan Gabáni
Foto
Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!