Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2015 12:30 | Správy | Zahraničné správy

Slovensko nemieni rešpektovať kvóty, Fico ide do boja: Podávame žalobu!

Slovensko podá na súde Európskej únie žalobu proti rozhodnutiu o rozdeľovaní utečencov v členských krajinách spoločenstva na základe kvót. 

Novinárom to v stredu povedal premiér Robert Fico. Rozmiestnenie utečencov v členských štátoch únie schválili v utorok väčšinou hlasov ministri vnútra krajín EÚ, proti bolo Slovensko spolu s Českom, Maďarskom a Rumunskom. Fínsko sa zdržalo.

"Slovensko nemieni rešpektovať povinné kvóty. Podávame žalobu na súd v Luxemburgu," uviedol Fico po zasadnutí vlády, ktorá sa rozhodnutím ministrov vnútra krajín EÚ zaoberala. Dodal, že Slovensko sa zámerne nepodriadi rozhodnutiu o kvótach a v tejto záležitosti sa vystaví procedúre EÚ ohľadom porušenia práva Únie. „Slovensko je suverénna krajina a je to diktát väčšiny vo veľmi citlivej téme,“ tvrdí Fico.

Myslí si, že Európska únia uplatní voči Slovensku proces infringementu. Infrigement používa Európska únia v prípade, keď členská krajina neprijíma schválenú legislatívu. Iniciovať ho môže aj členský štát.

 

Bratislava sa dlhodobo stavia proti rozmiestneniu utečencov v EÚ na základe povinných kvót. Podľa Fica migranti nechcú zostať na Slovensku, ich cieľom majú byť ekonomicky vyspelejšie krajiny ako Nemecko či Francúzsko.

Kvóty kritizovalo tiež Česko, premiér Bohuslav Sobotka však v stredu uviedol, že nechce žalobami proti kvótam na prerozdeľovanie utečencov ďalej stupňovať napätie v Únii.

Odpor Slovenska bude mať podľa Fica „veľkú pridanú hodnotu“. Vysvetlil, že sa nebude týkať iba povinných kvót, ale aj ďalšieho fungovania únie. „Aj v tom je veľká pridaná hodnota žaloby, ktorú ideme podať, veľká pridaná hodnota nášho odporu, že nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Potom sme skončili,“ uviedol.

Slovensko podľa Fica naďalej zotrváva na stanovisku, že kvóty sú iracionálne a nie sú pragmatickým riešením problému. „Aj dnes večer budem na summite opakovať, že sme krajina, ktorá chce na dobrovoľnom princípe prejaviť veľkú mieru solidarity a takto sa budeme aj správať v najbližších, dňoch, týždňoch a mesiacoch,“ doplnil.


Na stredajšom zasadnutí vlády sa zúčastnila zástupkyňa vlády SR v konaní pred súdmi EÚ. Dostala úlohu v spolupráci s ministerstvom vnútra a ministerstvom spravodlivosti spracovať žalobu v stanovenej lehote. Premiér zdôraznil, že Slovensko je oprávnené ju podať a neaplikovať rozhodnutie Rady ministrov.
„Tento akt mal byť prijatý na úrovni premiérov, na úrovni prezidentov, lebo to nie je technická otázka. Toto je vec, ktorá dnes hýbe celou Európou,“ naznačil, čo by malo byť jej podstatou.

Akt falošnej solidarity

Minister vnútra Robert Kaliňák schválený mechanizmus prerozdeľovania 120.000 azylantov medzi jednotlivé členské krajiny označil za akt falošnej solidarity. „Je to jedna prázdna politická deklarácia, ktorá je odsúdená na neúspech,“ zdôraznil. Podpredseda vlády je presvedčený, že mechanizmus nebude nikdy naplnený. Je podľa neho totiž naivné si myslieť, že by ho dokázali naplniť krajiny EÚ, ktoré ohľadom utečeneckej krízy neplnia základné pravidlá Európskej únie súvisiace s ochranou vonkajšej hranice a azylovými procedúrami.

„My sme konzistentne od začiatku hovorili, že toto nie je cesta. My uznávame vážnosť tohto problému, potrebu ho riešiť. Navrhovali sme a navrhujeme iné spôsoby riešenia, boli nám nanútené kvóty, my využijeme právne prostriedky, aby sme toto rozhodnutie napadli, a zároveň budeme podnikať kroky k riešeniu tohto problému, ktoré považujeme za správe,“ zhrnul po zasadnutí vlády pozíciu Slovenska minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Kritiku zo strany partnerov v únii, že Slovensko nedorástlo do európskych hodnôt a vie len brať, nie dávať, Lajčák nepovažuje za oprávnenú. „To všetko je nezmysel,“ uviedol s tým, že riešenie Európskej komisie, ktoré odobril výbor ministrov vnútra, je iba „kvázi riešením“.

„Pritom ten problém nie je kvázi, ale je vážny a ja by som bol veľmi rád, keby táto situácia pomohla tomu, aby sme končene naozaj začali riešiť ten problém, že hranice sa stali korzom, že európske normy, ako je Schengen, ako je Dublin, sa stali trhacím kalendárom a že to nikto nerieši. Namiesto toho riešime nejakú umelú kvótu, ktorá v skutočnosti nič nezmení, nikomu nepomôže, žiadnu situáciu neuľahčí,“ uzavrel.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia