Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2015 12:00 | Správy | Domáce správy

Staronový šéf biskupov Zvolenský v otvorenom rozhovore: Moje plány s Bezákom!

Bez zmeny! Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) povedie ďalšie tri roky arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Na post najvýraznejšieho hlasu katolíckej cirkvi sa dostal znovu po tom, ako si ho v pondelok 15 biskupi tajne zvolili na plenárnom zasadnutí v Marianke (okr. Bratislava). Zvolenského sprevádzali predošlé dve funkčné obdobia rôzne škandály, kontroverzné postoje a rozhodnutia. V neposlednom rade sa ho dotýkala aj kauza Róberta Bezáka. Nastane v tomto prípade posun? Kam chce Zvolenský cirkev smerovať? Prekvapenie sa nekonalo, aj keď sa špekulovalo, že Zvolenský ako šéf KBS tento rok skončí.

 

Napokon si ho biskupi opätovne zvolili na ďalšie tri roky v treťom kole hlasovania. „Prijal som to s vedomím veľkej zodpovednosti,“ zneli Zvolenského prvé slová po treťom víťazstve za posledných šesť rokov. Ako prezradil, možno by aj bol rád, keby ho nezvolili, ale napokon svoju funkciu prijal. Dobre si uvedomuje, že ešte veľakrát bude musieť riešiť kauzu odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorá máta slovenskú cirkev od roku 2012.

„Je to otázka, ktorá je pre nás všetkých boľavá. Ale, žiaľ, musím troška odporovať vašej otázke. Nie je v kompetencii KBS riešiť toto zásadným spôsobom. My môžeme na rovine ľudskej a bratskej zvažovať, aké možnosti sú, ale je isté, že aj emeritný arcibiskup otec Bezák bude musieť komunikovať s predstaviteľmi Svätej stolice,“ prezradil Zvolenský ochotu rozprávať sa so samotným Bezákom, ak on na to pristúpi. Ponuka na finančnú pomoc - biskupský dôchodok - Bezákovi zo strany biskupov stále platí, no on ju odmietol.

Oslovení analytici sa zhodujú, že pravdepodobne neexistoval súper, ktorý by mohol Zvolenského vo voľbách zdolať. Myslia si, že kauza Bezák sa s ním bude ťahať ďalšie obdobie, čo nemusí byť pre cirkev prínosom. „Pre mňa osobne nie je pán Zvolenský pevný človek. Na Bezákovi bolo zvláštne, že sa za neho museli prihovárať cudzie krajiny, aby ho pápež prijal, nie svoji,“ povedal teo­lóg Jozef Pavlovič.

„Bolo to také podivné, že sa do toho nestarali, skôr sa dištancovali. Na základe toho, čo pán Zvolenský rozpráva na katechézach, zdá sa mi to sladkasté a naivné. Ale možno ľudia to tak chcú počuť,“ uzavrel Pavlovič. Pri včerajšej voľbe došlo k zmene na poste podpredsedu, kde nitrianskeho biskupa Viliama Judáka vymenil košický arcibiskup Bernard Bober. Biskupi zároveň rozhodli, že generálnym sekretárom KBS bude naďalej banskobystrický biskup Marián Chovanec.

Teológ Miroslav Kocúr: Problémom bude vždy kauza Bezák

Svojou akademickou výbavou patrí určite k najkvalitnejším medzi slovenskými biskupmi. Jeho funkčné obdobie však navždy zostane spojené s netransparentným odstránením Bezáka z funkcie a pomerne pasívnou pozíciou pri snahe vniesť do celej situácie viacej svetla. Keď sme videli angažovanie kardinálov Vlka a Duku, tak bolo jasné, že ak by mal Zvolenský záujem na riešení tejto situácie, tak mal na to priestor, páky a autoritu.

Otvoriť galériu
Teológ Miroslav Kocúr.
Zdroj: Michal Hanko
Nevyvinul žiadnu iniciatívu a potvrdzuje to v domnienke, že sa v tom angažovať nemieni. To je to, čo vníma verejnosť. Smerom dovnútra cirkvi asi panuje spokojnosť, keď ho jeho kolegovia jednomyseľne zvolili. Neviem ani, či by sa za neho v súčasnosti našiel relevantnejší kandidát.

Cirkevný analytik Imrich Gazda: Voľba ma neprekvapila

Dalo sa to očakávať, jeho zvolenie nie je prekvapenie. Arcibiskup Zvolenský požíva medzi ostatnými biskupmi rešpekt. Už jarné hlasovanie o zástupcu biskupov pre synodu vo Vatikáne naznačilo, ako voľba predsedu dopadne. Neočakával som preto zmenu, a to aj z toho dôvodu, že biskupi idú po siedmich rokoch za pápežom do Vatikánu. Zvolenského meno je tam známe.

Otvoriť galériu
Posledných päť rokov bol sudcom Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry. Vyčítajú sa mu hlavne kauza Bezák a ťažší spôsob komunikácie s verejnosťou, na čom by mal popracovať. Otázka znie, že či vôbec niekto nový by sa na jeho post našiel. Spomínal sa arcibiskub Bobera, ktorého nakoniec zvolili za podpredsedu. Je ľudovejší typ človeka, takže prinesie do vedenia určite rovnováhu.

Zvolenský: Príjemnejšie by bolo, keby som nebol zvolený

Aké máte pocity po voľbe?

Prijal som to s vedomím veľkej zodpovednosti. Prijal som rozhodnutie bratov biskupov ako prejav veľkej dôvery, ale čaká nás veľké rozhodnutie v živote cirkvi, tým je naša návšteva ad limina, máme tu rok milosrdenstva, je tu synoda o rodine. Máme veľkú úlohu spoločne ako biskupi prispieť k tomu, čo synoda o rodine a to, aby sa život našich rodín obnovil. Aby sa zranené vzťahy mohli uzdravovať.

Plánujete v novom funkčnom období nejaké zmeny?

Neviem, akú oblasť myslíte. Niekedy sa funkcia predsedu nie celkom správne chápe. Moja funkcia predsedu KBS nie je funkcia na spôsob predsedu vlády. Moja funkcia je koordinačná medzi biskupmi, že chceme postupovať v určitých veciach spoločne. Funkcia predsedu je takým koordinázorom, má vytvárať konsenzus medzi biskupmi.

Rátali ste s možnosťou, že nebudete znova zvolený?

Prirodzene, rátam s tou možnosťou, že by som nebol znova zvolený. Tá by bola pre mňa naisto príjemnejšia. Bol som zvolený v treťom kole.

Najhorúcejším bodom vášho predošlého funkčného obdobia bola určite kauza Bezák, ktorá zostala nedoriešená. Čo s tým budete robiť?

Je to otázka, ktorá je pre nás všetkých boľavá. Ale, žiaľ, musím troška odporovať vašej otázke. Nie je v kompetencii KBS riešiť toto zásadným spôsobom. My môžeme na rovine ľudskej a bratskej zvažovať, aké možnosti sú, ale je isté, že aj emeritný arcibiskup otec Bezák bude musieť komunikovať s predstaviteľmi Svätej stolice.

Úlohy predsedu kbs

  • je štatutárnym zástupcom Konferencie biskupov Slovenska a koná v jej mene
  • vedie zasadania, reprezentuje konferenciu na domácich i zahraničných podujatiach
  • komunikuje v jej mene - či už priamo, alebo cez hovorcu
  • nie je nadriadeným ostatným biskupom
  • pôsobí skôr ako „primus inter pares“ (prvý medzi seberovnými)Exkomunikácia

Najväčšie Zvolenského kauzy

Bezák

Z úradu trnavského arcibiskupa bol Róbert Bezák odvolaný v júli 2012 samotným vtedajším pápežom Benediktom XVI. za doposiaľ nevyjasnených okolností. Na svoju pozíciu sa nevráril napriek masovej podpore verejnosti. Istý čas pôsobil v talianskom kláštore. Tento rok sa stretol s pápežom Františkom, ale doposiaľ sa nič nezmenilo.

Otvoriť galériu
Róbert Bezák.
Zdroj: anc
Odluka cirkvi

V auguste 2014 sa na stôl ministerstva kultúry dostal plán, ako odlúčiť cirkev od štátneho rozpočtu. Stanislav Zvolenský vtedy vyhlásil, že ak má prísť k odlúčeniu, nech štát vráti katolíckej cirkvi všetok majetok, čo predstavuje viac ako 10 000 budov. Návrh neprešiel, cirkev za spomínaný kalendárny rok dostala od štátu 21 520 949 eur.

Referendum

Cirkev otvorene podporovala referendum o rodine, ktorého strojcom bolo združenie Aliancia za rodinu. Vo februári 2015 sa voliči mohli vyjadriť k otázkam o ochrane manželstva, zákazu adopcií párom rovnakého pohlavia a o práve nepúšťať deti na sexuálnu výchovu. Účasť bola necelých 22 % a niekoľkomesačné divadlo sa skončilo pre cirkev fiaskom.

Sviatok

Ficova vláda uvažovala o zrušení dvoch sviatkov pre hľadaníe zdrojov na konsolidáciu verejných fi nancií. Malo ísť o 1. september (Deň ústavy) a 15. september (Sedembolestná Panna Mária). To sa cirkvi nepáčilo a nesúhlasila s tým, aby sa druhý menovaný sviatok presunul na nedeľu. Podľa Zvolenského to zakazuje Vatikánska zmluva.

Exkomunikácia

Na začiatku svojho prvého volebného obdobia v roku 2009 sa Zvolenský musel popasovať s troma kňazmi, ktorých nakoniec cirkev exkomuikovala, t. j. vylúčila zo svojich radov, a to rovno za kacírstvo. Kňazi chceli podľa Zvolenského exkomunikovať Jána Pavla II. a súčasnú cirkev spájali s okultizmom, jogou a mágiou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Marian Robinsonová sa dožila úctyhodného veku.
Barack Obama je s rodinou v slzách: Zomrela Marian Robinsonová, mama Michelle Obamovej († 86)
Patrik dnes svoje zážitky berie ako školu života.
Bolestivá 13. komnata Patrika Hermana: Psychický nátlak a odchod z domu! Moderátor si prešiel peklom
Čitateľ Luděk odfotil čiastočné zatmenie mesiaca z obce Štvrtok.
Celebrity sa tešili predčasne: Dlho očakávaný projekt turistického letu okolo Mesiaca je zrušený!
Speváčka Jennifer Lopez.
Obrovský ŠOK pre fanúšikov Jennifer Lopez: Speváčka náhle zrušila svoje turné! Aký na to mala dôvod?
(ilustračné foto)
Ďalšia obrovská tragédia na rieke: Pri potopení člnu zahynulo niekoľko osôb! Medzi obeťami sú aj deti
Martin Nikodým.
Foto
Martin Nikodým si splnil sen: Nový prírastok v domácnosti! Pozrite sa, z čoho má veľkú radosť
(ilustračné foto)
Ste aktívnym fajčiarom? Okamžite PRESTAŇTE! Vaša peňaženka sa vám neskôr môže štedro poďakovať
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát na vybrané slová? Niektoré vety sú poriadne chytáky!
Foto
Exreprezentant padol na dno, zničila ho závislosť: Klopal som na dvere pekla!
Peter Pellegrini počas pracovného snemu strany Hlas-SD v Košiciach.
Foto
Budúca hlava štátu sa lúči so svojou funkciou v Hlas-SD: Budem vždy sociálnym demokratom!
Verešová
sa svojím
telom
rada
pýši.
Fanúšikov Andrey Verešovej čaká sklamanie: Stopka vyzliekaniu?! Kráska prezradila, čo ju zrádza
Študenti urobili v hale pietne miesto.
Záhadná smrť študenta na bratislavskom internáte: Miestom otriasla druhá tragédia za dva roky