Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2015 06:00 | Správy | Domáce správy

Škandál s výberom riaditeľov mestských podnikov v Bratislave odhalený: Poslanci to priznali!

A je to vonku! Nášmu denníku sa už pred mesiacom podarilo zistiť, že výberové konania na riaditeľov mestských podnikov je iba trápne divadielko pre občana.

A to dokonca pod záštitou organizácie, ktorá má na transparentnosť dohliadať. Lenže na sociálnej sieti, priamo v profile redaktora Nového Času, sa do ostrej výmeny pustili dvaja mestskí poslanci a priznali aj to, čo malo byť pred verejnosťou navždy utajené.

„Namiesto transparentného výberu to bola politická dohoda vzájomne si podporiť svojich kandidátov,“ napísal nezávislý poslanec Ján Hrčka na margo výberových konaní. Tie mali byť podľa slov Ivany Skokanovej, hovorkyne primátora Iva Nesrovnala, vôbec prvýkrát v histórii bratislavskej samosprávy odpolitizované. „Na mieste riaditeľov organizácií budú sedieť odborníci,“ tvrdil pred voľbami, po voľbách i počas výberového konkurzu šéf radnice Nesrovnal. 

Týmto jeho slovám však málokto veril. Ani médiá, ani poslanci, ani aktivisti, ani verejnosť, a dokonca ani prihlásení kandidáti. „Je to iba fraška. Sme tu do počtu,“ napísal nám jeden z nich, ktorý sa uchádzal o post šéfa v OLO (Odvoz a likvidácia odpadu). Celé divadlo napokon prasklo. Ešte pred finálnym

 

Otvoriť galériu
hlasovaním.

Zmanipulovaná súťaž

Poslanec Hrčka totiž vybalil celý postup transparentného procesu na stôl, teda na verejný profil redaktora Nového Času. „Do druhého kola neboli úmyselne pustení niektorí kandidáti (napríklad Achimský),“ tvrdí Hrčka. Podobne sa tak stalo aj v prípade Ľubomíra Belfiho z Dopravného podniku. Tieto výčitky smeroval nezávislý poslanec a prednosta úradu v Karlovej Vsi Hrčka kolegovi Martinovi Borguľovi. „Vyhrať v dopredu zmanipulovanej súťaži (keď je dopredu dohodnuté, kto budú protikandidáti) považujem za frašku, a nie za víťazstvo,“ povedal Hrčka. A prečo vlastne nemohli Achimský a Belfi postúpiť do druhého kola? Borguľa to vysvetlil primátorovým vyjadrením, podľa ktorého Nesrovnal odmieta vymenovať akéhokoľvek bývalého riaditeľa, keďže to boli politickí nominanti. „Som presvedčený o tom, že na zastupiteľstve vo štvrtok k žiadnej zmene nepríde. Neverím, že päť mesiacov pred parlamentnými voľbami je v zastupiteľstve 23 politických samovrahov,“ dodal Hrčka.

Otvoriť galériu

Nesrovnal „odporúčal“ aj v minulosti

Ivo Nesrovnal mal už v roku 2011 ešte ako poslanec a šéf najsilnejšieho poslaneckého klubu problémy s transparentným výberom. „Pred štyrmi rokmi mi odporučil, aby som presadil jeho známeho na miesto šéfa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS). Tieto dobre mienené rady potom poprel, preto som ho na zastupiteľstve označil za klamára,“ povedal pre Nový Čas Marián Greksa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia