Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2015 13:00 | Správy | Politika

Diplomatka OSN Emire Khidayer o kríze migrantov: Prečo utečenci nechcú ísť k Arabom?

Základné piliere Európskej únie dnes nefungujú a ona zlyháva. Toto si myslí o utečeneckej kríze prvá žena v slovenskej diplomacii pre oblasť Blízkeho východu Emire Khidayer.

Len nedávno sa vrátila zo Sudánu, kde pracovala ako politická poradkyňa pre OSN. Viacerí komisári OSN pritom kritizujú Slovensko za prístup k utečencom. Ako to vidí odborníčka na arabský svet? 

Vlády krajín, ktoré čelia utečeneckej kríze, sú pripravené povolať na ochranu hraníc armádu. Maďarsko to už urobilo, pripravené je aj Slovinsko a Chorvátsko. Náš minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zase pre RTVS povedal, že Slovensko by vyslalo vojakov na vyriešenie krízy v samotnej Sýrii. Medzitým dochádza v Stredozemnom mori k ďalším tragédiám.

Gréci objavili ďalší prevrátený čln, v ktorom malo byť 46 ľudí. Z mora vytiahli len 20 ľudí, ostatní sú nezvestní. Do Rakúska prišlo v priebehu víkendu takmer 17-tisíc utečencov, ktorí však chcú prejsť ďalej do Nemecka. Rakúsky premiér Werner Faymann znova oživil tému odobratia eurofondov krajinám, ktoré odmietajú migrantov. „Ak sa niektoré krajiny naďalej budú správať nesolidárne, mali by čeliť následkom. Takýmto krajinám by mali zredukovať európske finančné prostriedky,“ vyhlásil Faymann pre Welt am Sonntag.

Pred pár dňami ste sa vrátili zo Sudánu. Akú ste tam mali úlohu?

Robila som v Chartúme politickú poradkyňu pre hlavného predstaviteľa všetkých agentúr OSN. Participovala som na mierových rozhovoroch medzi vládou Sudánu a Sudánskym ľudovodemokratickým hnutím Severný sektor, hľadali sme spôsob ako nájsť riešenie na existujúci rozpor v krajine.

Napriek tomu, že v tejto krajine sú stále konflikty, Sudánci nepatria medzi najpočetnejšie skupiny utečencov...

Nepatria na prvé miesta, ale Darfúrčania prešli cez Stredozemné more do Talianska. Mnohí ľudia nechcú zostať v Sudáne, lebo sú politicky perzekuovaní. Je to fakt, že sudánsky režim je reštriktívny, z nášho pohľadu. Na druhej strane musím povedať, že sa stále drží pri moci a relatívne dokáže väčšinu kmeňov a ideologických skupín držať pod jednou strechou, aby sa to nerozpadlo. Sami Sudánci hovoria o tom, že oni napriek tomu, že nemajú radi prezidenta, nakoniec ho podporia, lebo nechcú, aby z ich krajiny stala Líbya alebo Sýria.

Utekajú teda z politických dôvodov?

Okrem Južného Kordofánu a Modrého Nílu prebiehajú konflikty aj v Darfúre. Medzi vládnymi zložkami, ale aj samostatne medzi kmeňmi. Zabíjanie dnes, ale ani v minulosti nie je nič nezvyčajné. Dárfúrčanov možno nazvať sudánskymi vydedencami, a preto mnohí z nich vidia budúcnosť inde. Odchádzajú ale aj sudánske mozgy, ktorí si myslia, že doma nenachádzajú adekvátne uplatnenie. Sú to tisíce ľudí za rok, chodia do Saudskej Arábie, do krajín Zálivu. Stovky lekárov odišli do Veľkej Británie. Ide o nesúhlas s politikou vlády, ale primárne sú to ekonomické dôvody.

Prečo utečenci zo Sýrie a z Líbye, ktorých máme v Európe, neutekajú do bohatých arabských krajín, ako sú napríklad Saudská Arábia a Katar?

Sú dva hlavné dôvody. Saudskí Arabi sú arogantní a povyšujú sa. Sýrčania sú vzdelanejší ako oni a miestni s tým majú problém. Ďalej, Emiráty v minulosti na istú dobu prestali prijímať Iračanov kvôli ich väčšinovej šíitskej príslušnosti. Báli sa, že tak môže dôjsť k ideologickým rozbrojom v spoločnosti a to môže oslabiť režim. V podstate všetkým krajinám Zálivu ide o prežitie. Iné elementy by mohli spôsobiť vretie v spoločnosti, a to by sa im nemuselo vyplatiť.

Rozprávame sa o ekonomických pohnútkach. Ľudia však utekajú pred vojnou. Vy však patríte k zástancom toho názoru, že medzi utečencami prevládajú ekonomickí migranti?

Nezaraďujem sa k zástancom toho alebo onoho prúdu, pozerám sa na situáciu z viacerých uhlov. Presne sa to v tomto momente nedá zhodnotiť, ale myslím si, že ak nie väčšina, určite pomerne veľkú časť tvoria ekonomickí migranti. Treba prichádzajúcich jasne zaradiť, a z toho potom vyplynie ako sa bude nazývať, či utečenec alebo ekonomický migrant, príp. niečo iné.

Prečo začali tak húfne utekať práve teraz?

Nastali na to ideálne podmienky. Pohár pretiekol. Európa participovala na útokoch v Iraku, a potom sa stiahla. Nediala sa žiadna aktívna kompenzácia vojenskej účasti Európy v blízkovýchodných krajinách pokiaľ ide o reformy v spoločnosti, na infraštruktúre a v zľahnutom poľnohospodárstve. Táto kríza sa Európe vymkla z rúk. Niektoré nosné pravidlá, na ktorých Európska únia stála, sa dnes nerešpektujú. Za nutné považujem, aby šéfka diplomacie Federica Mogherini robila kyvadlovú diplomaciu medzi EÚ, OSN, Tureckom, USA, Ligou arabských štátov a krajinami Zálivu

Ako sa pozeráte na to, ako sa k problému postavila naša vláda?

Kvóty skutočne problém neriešia, je to zjednodušené riešenie. Treba hľadať komplexnejšie riešenia. Bruselskí úradnici žijú v európskom mentálnom svete, chýba im však skúsenosť s inou kultúrou a nevedia správne reagovať. Tí, ktorí o tom rozhodujú, by mali minimálne ísť na maďarsko-chorvátsku hranicu a zažiť si to na vlastnej koži.

Vysokí komisári OSN nás kritizovali, že sme málo solidárni. Čo si o tom myslíte vy?

Solidaritu určite treba prejaviť, ale musia chcieť všetci zainteresovaní. Som presvedčená, že zo Sýrčanov je veľa skutočných utečencov, z ktorých určitá časť má aj potenciál integrovať sa. No oni sem nechcú. Ak niekto skutočne potrebuje pomoc, bol by vďačný aj za Slovensko a nevyberal si. Treba si tiež pripomenúť, že Sýrčania tvoria iba tretinu všetkých tých, ktorí prichádzajú.

Kto je Emire Khidayer

Narodila sa v roku 1971 v Trnavskom kraji. Mamu má Slovenku, jej otec pochádza z Iraku. Vyštudovala arabistiku a islamistiku. Bola prvou ženou v slovenskej diplomacii pre oblasť Blízkeho východu. Pôsobila v Egypte, Kuvajte, Iraku.  V Dubaji bola konateľkou firmy v oblasti IT. Nedávno sa vrátila zo Sudánu, kde pracovala v OSN. Je autorkou kníh Arabský svet – iná planéta?, Život po arabsky, Príbehy zo Sumhuramu a Dubajské tajomstvá.

Otvoriť galériu

Utečencov je stále viac

Vlády krajín, ktoré čelia utečeneckej kríze, sú pripravené povolať na ochranu hraníc armádu. Maďarsko to už urobilo, pripravené je aj Slovinsko a Chorvátsko. Náš minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zase pre RTVS povedal, že Slovensko by vyslalo vojakov na vyriešenie krízy v samotnej Sýrii. Medzitým dochádza v Stredozemnom mori k ďalším tragédiám. Gréci objavili ďalší prevrátený čln, v ktorom malo byť 46 ľudí. Z mora vytiahli len 20 ľudí, ostatní sú nezvestní. Do Rakúska prišlo v priebehu víkendu takmer 17-tisíc utečencov, ktorí však chcú prejsť ďalej do Nemecka. Rakúsky premiér Werner Faymann znova oživil tému odobratia eurofondov krajinám, ktoré odmietajú migrantov. „Ak sa niektoré krajiny naďalej budú správať nesolidárne, mali by čeliť následkom. Takýmto krajinám by mali zredukovať európske finančné prostriedky,“ vyhlásil Faymann pre Welt am Sonntag.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!